Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2016,
11.54

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Adriatic Slovenica

Foto: Thinkstock, StockSnap

Natisni članek

advertorial zavarovanje Varnost šola šolar otrok Nazaj v šolo Adriatic Slovenica

Četrtek, 8. 9. 2016, 11.54

2 meseca

Šola se je začela – kaj pa otrokova varnost?

Vsebino omogoča Adriatic Slovenica

Foto: Thinkstock, StockSnap

Foto: Thinkstock

Šolske potrebščine so vse na mestu, sošolci so se končno spet srečali in novo šolsko leto je v polnem zagonu. A tu je še nekaj, česar ne gre spregledati: otrokova varnost, saj je ta zdaj bolj izpostavljen različnim nevarnostim.

Je med otroško igrivostjo vedno prostor za previdnost?

September je prinesel nove obveznosti ter aktivnosti in otroci bodo zdaj več kot pol dneva preživeli od doma, na cesti, v šoli in na šolskem igrišču, na prostočasnih aktivnostih … Vse to je super in zdravo za otrokov razvoj, a treba se je zavedati, da je zdaj bolj izpostavljen nepredvidljivim situacijam in neprijetnim nezgodam.

Nezgode in poškodbe v šoli so žal precej pogoste. Od padcev, udarcev, zlomov pa vse do poškodovanja med sošolci, ko se lovijo in tekajo drug za drugim. Nekatere nevarnosti na otroke prežijo celo med samim poukom, na primer med telesno vzgojo ali laboratorijskimi vajami, tehničnim poukom ali poukom gospodinjstva. Potem pridejo še izleti, ekskurzije, šole v naravi, odmori in zunajšolske interesne dejavnosti, navsezadnje pa tudi napačna hrana in pijača, ki lahko povzročita slabost. Otrok pa je prav tako izpostavljen nevarnostim v prometu, saj ga vsak dan čaka pot v šolo in domov.

Ob začetku šolskega leta je modro razmisliti o dodatnem nezgodnem zavarovanju otrok in mladine.

Z začetkom šolskega leta se začnejo razne aktivnosti, kot so šolski izleti ali šole v naravi, kjer je še posebej pomembno, da je otrok varen pred poškodbami. | Foto: Thinkstock Z začetkom šolskega leta se začnejo razne aktivnosti, kot so šolski izleti ali šole v naravi, kjer je še posebej pomembno, da je otrok varen pred poškodbami. Foto: Thinkstock

Kaj lahko storimo, da preprečimo nezgode?

Lepo je videti otroško igrivost, a priznajmo, da ta ne gre vedno z roko v roki s previdnostjo. Tako hitro lahko otrok domov pride z buško, prasko, žal pa se lahko zgodi tudi kaj hujšega, kot sta zlom ali močan udarec na nepravo mesto. Te dogodke je modro vnaprej predvideti, se z otrokom pogovoriti, kako jih karseda preprečiti, hkrati pa se je pametno pripraviti za primere, ko se kaj takšnega vseeno pripeti.

Otroka spodbujajmo, da se ukvarja s športom, a takrat naj bo še posebej previden, da sebe in tudi druge obvaruje pred nezaželenimi nezgodami. | Foto: Thinkstock Otroka spodbujajmo, da se ukvarja s športom, a takrat naj bo še posebej previden, da sebe in tudi druge obvaruje pred nezaželenimi nezgodami. Foto: Thinkstock

Kako otroka poučiti o varnosti in preprečiti nezgode v šoli:

Pogovorite se o športni etiki. Pri športnih aktivnosti so otroci namreč pogosto zelo tekmovalni in prepirljivi, kar vodi tudi v prerivanje in spotikanje. Povejte otroku, da to ni pravi športni duh, hkrati pa je to zelo nevarno zanj in za druge.

Opozorite otroka na nevarnost zdrsov ali padcev, saj so ti ene najpogostejših nezgod v šolah. Otrok naj bo previden na opozorila o mokrih tleh ali raznih delih na cesti ali igrišču.

Tekanje po stopnicah je zelo nevarno, zato naj otrok ne hiti in naj se oprime ograje, če so te zelo strme.

Otrok naj vedno upošteva navodila učitelja. Če mu ta na izletu zapove, kje naj se zadržuje in kam ne sme zaiti, tega zagotovo ne govori kar tjavendan, zato ga je treba ubogati.

Varnost na avtobusu. Če se vaš otrok v šolo vozi z javnim prevozim, se pogovorita o varnosti v prometu. Naj previdno vstopa na avtobus in z njega, in sicer samo takrat, ko stoji čisto pri miru. Med vožnjo naj mirno sedi in naj z glasnostjo ne moti voznika.

Prva pomoč vedno pri roki. Otrok naj ima v šolski torbi vedno razkužilne robčke, obliže in povoj. Naj takoj obvesti odrasle, če se mu je kaj zgodilo, v primeru, da nikogar ni v bližini, pa naj si rano očisti pod hladno vodo, jo razkuži in povije. Vedno naj jasno pove, kaj in kako se mu je zgodilo, če bi slučajno potreboval injekcijo poti tetanusu.

Tudi šolske potrebščine naj bodo varne. Pazite, da otrok v peresnici ne nosi ostrih predmetov, škarje in ravnila naj bodo še posebej zaščitena. Povejte mu, naj se ne igra z njimi, temveč naj ravna previdno.

Otroku strogo prepovejte, da bi se v šoli "zabaval" s pohištvom, na primer z loputanjem vrat ali oken, saj je tako lahko nevaren sebi, prav tako pa drugim otrokom. Tudi plezanje po klopeh in stolih lahko povzroči hude udarce.

Vezalke naj bodo vedno zavezane. Otroci so včasih malce leni in vezalk ne zavežejo takoj, nekaterim pa se to zdi celo modno. Zapovejte otroku, da je to zelo nevarno in da si ob padcu lahko zlomi nogo ali roko.

Varnost na šolskem vrtu: plezanje po ograjah in drevesih je strogo prepovedano, saj se takšne akrobatske vragolije lahko hitro spremenijo v nesrečo.

Sami obiščite šolo. Sprehod po šolskem igrišču in hodnikih na začetku šolskega leta je pameten tudi za odrasle. Pri tem bodite pozorni na nevarnosti, ki bi lahko prežale na otroke, in prijazno opozorite šolsko osebje, kje bi bilo mogoče še izboljšati varnost otrok.

Kolesarjenje. Če je vaš otrok že malce starejši in se v šolo vozi s kolesom, potrebujete še posebej resen pogovor. Povejte mu, naj vedno nosi čelado in brez izjeme upošteva vsa cestna opozorila, saj je tu previdnost zares pomembna.

Pa vseeno: nezgoda vedno pride nepričakovano

Da bo okrevanje hitro in brezskrbno, poskrbite za dodatno nezgodno zavarovanje. Preverite ponudbo Adriatic Slovenica. | Foto: Thinkstock Da bo okrevanje hitro in brezskrbno, poskrbite za dodatno nezgodno zavarovanje. Preverite ponudbo Adriatic Slovenica. Foto: Thinkstock

Ne glede na to, kako močno se trudite otroka obvarovati pred nezgodami, na koncu je otrok še vedno otrok. Otroška radovednost, igrivost in iskanje izzivov so pravzaprav zaželene, na nas pa je, da jim omogočimo, da bodo medtem brezskrbni. Nudimo jim podporo in varnost tudi v primerih, ko se pripeti kaj nepričakovanega.

Poskrbimo za primerno nezgodno zavarovanje otrok, s katerim bo naš mali poškodovanec upravičen do zavarovalnine. Z njo mu bomo lahko nudili kakšen priboljšek več med okrevanjem, dodatno terapijo, ki mu bo olajšala vrnitev v šolo, ter ustrezno nego v času odsotnosti. Preverite ponudbo Adriatic Slovenice.

Zakaj skleniti nezgodno zavarovanje otrok in mladine Adriatic Slovenica?

24-urno kritje kjerkoli

Zavarovanje krije 24 ur na dan vse vrste nezgod, ne glede na kraj nastanka (v vrtcu, šoli, doma, na izletu, na potovanju, v času šolskih počitnic).

Zavarujejo tudi otroka  športnika

Zavarujejo tudi registrirane športnike za nezgode, ki se pripetijo na tekmah ali treningih. Za športno aktivne otroke od 7. leta dalje je na voljo zavarovalni paket Mladi športnik, ki poleg dodatnih zavarovanj zagotavlja tudi osnovni preventivni zdravstveni pregled športnika – otroka. Za več informaciji pokličite na 080 11 10.

Zakaj pri Adriatic Slovenici?

  • V Adriatic Slovenici v središče svojega delovanja postavljajo svoje zavarovance.
  • Razvijajo inovativne produkte glede na želje in potrebe strank.
  • S sklenitvijo več zavarovanj omogočajo prihranke in zagotavljajo Polni krog varnosti.

 

Adriatic Slovenica omogoča hitro in učinkovito izplačilo! Do 20 % popusta za spletno sklenitev.

 

Ne spreglejte