Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
14.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kickstarter Žiga Berce

Sreda, 26. 8. 2015, 14.54

7 let, 12 mesecev

Slovenska družabna igra, ki je nastala na podstavkih za pivo, že na Kickstarterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na platformi za množično financiranje Kickstarter je začela podporo zbirati slovenska ekipa, ki predstavlja družabno namizno igro Less. Zanjo pravijo, da je podobna šahu, a je preprostejša.

Less je strateška igra za dva ali štiri igralce. Igra se jo na preprosti igralni plošči, ki jo postavimo v nekaj trenutkih, pravila pa so tako preprosta, da se jih tekmovalci naučijo v minuti, pravijo v ekipi Invented4, ki jo vodi Grega Piškur. Ta računa, da bo na Kickstarterju zbrala vsaj 3.600 evrov za izdelavo prve serije namizne igre.

Cilj: prvi premakniti štiri figure v nasprotni kot Cilj vsakega tekmovalca je premakniti štiri igralne figure v nasprotni kot. Kdor s svojimi figurami prvi doseže diagonalno stran, postane zmagovalec. Igralec, ki je na vrsti za premik, ima na voljo tri poteze. Ena poteza vključuje horizontalne in vertikalne premike ter preskakovanje figur. Skok čez eno odebeljeno steno vključuje dve potezi, igralec pa lahko izkoristi vse tri poteze naenkrat ob skoku čez dvojno odebeljeno steno.

Igralna plošča omogoča kar sto tisoč kombinacij, igra je zato vsakič drugačna Igralne karte se ob začetku igre naključno sestavi v kvadratno ploščo, različno potiskane karte pa omogočajo vsaj sto tisoč različnih kombinacij. Tako je igra vsakič drugačna in zato zanimiva. Z dodanimi igralnimi kartami lahko igralno površino povečamo, tako lahko igrajo štirje igralci. V tem primeru so igralci razdeljeni v pare, pravila in cilj igre pa ostajajo enaki. Povprečna igra traja med tremi in desetimi minutami.

Igra nastala na morju, na podstavkih za pivo Snovalec družabne igre Less je Aleksandr Starovojtov, ki se je igre domislil po spletu naključij.

"Pred nekaj leti je Saša preživljal počitnice z otroki na morju, ko je ugotovil, da so doma pozabili vse družabne igre. V lokalnem baru so mu podarili podstavke za pivo, na katerih je ustvaril prvo različico družabne igre Less ter sproti prilagajal in spreminjal pravila," so zapisali v ekipi, ki je podprla njegovo idejo in mu pomagala razviti igro do popolnosti.

Skupaj so se odločili, da Less predstavijo na Kickstarterju. K sodelovanju so med drugim povabili tudi ilustratorja Natana Eskuja, ena od njegovih ilustracij krasi spodnjo stran igralnih plošč.

Opomnik za sprostitev v dobri družbi Ekipa, ki družabno igro Less prvim podpornikom ponuja za slabih 12 evrov, želi z Lessom opozoriti tudi na hiter način življenja. "Hitimo iz kraja v kraja, s sestanka na sestanek, prevečkrat pa pozabimo na počitek ter uživanje prostega časa s prijatelji in družino. Družabna igra Less predstavlja trenutek odmora v prenatrpanih urnikih in opomnik na sprostitev v dobri družbi."

Na Kickstarterju že uspelo slovenski namizni družabni igri Less pa ni prva slovenska namizna družabna igra, ki se predstavlja na Kickstarterju. Lansko pomlad sta brata Tim in Žiga Berce uspešno končala kampanjo zbiranja podpore za namizno igro Tracker: A post nuclear disaster. Zbrala sta dobrih 11 tisoč evrov.

Namizna igra Tracker je postavljena v obdobje po apokalipsi, tekmovalci pa igro organizirajo s pomočjo kart, orožij in moči, ki jih z njimi pridobijo.

Žiga Berce danes svetuje ekipam, ki se podajajo na Kickstarter. Postavili smo mu nekaj vprašanj o tem, zakaj so namizne družabne igre (še vedno) tako priljubljene in kako k njihovi priljubljenosti prispeva priljubljena platforma za množično financiranje.

Zakaj so namizne igre kljub vsem tehnološkim napravicam, aplikacijam itd. še vedno tako priljubljene med ljudmi? Tista prednost, ki jo imajo namizne igre pred digitalnimi, je predvsem druženje in zabava v živo. Čeprav moderne tehnologije omogočajo komunikacijo med igralci digitalnih iger, je vseeno občutek, ko si z nekom v istem prostoru, za isto mizo, drugačen.

Večina ljudi pozna predvsem monopoly, človek, ne jezi se in "katance", vendar je namiznih iger na tisoče. Od popolnoma preprostih z nekaj pravili do takih, pri katerih moraš prebrati dve knjigi, da jih sploh lahko igraš. Nekatere trajajo par minut, nekatere par dni. So igre s kartami, kockami, figuricami, polji … Nekatere spodbujajo sodelovanje vseh udeleženih, spet druge spodbujajo medsebojno tekmovalnost. Vsakdo lahko najde zase tako igro, ki mu najbolj ustreza.

Namizne igre so v zadnjem času še dodatno pridobile priljubljenost predvsem zaradi Kickstarterja in podobnih platform za množično financiranje. Tovrstne platforme so omogočile, da posamezniki obidejo velike založniške hiše in predstavijo ter prodajo svojo namizno igro neposredno svojim potencialnim kupcem.

Kakšna je dobra namizna igra? Dobra namizna igra je predvsem tista, ob kateri se vsi udeleženci zabavajo. Kot sem prej omenil, jih obstaja zelo veliko in vse ne bodo vsem všeč, ko pa jih nekaj časa igraš, se ti razvije okus za to, kaj ti je všeč in kaj ne.

Koliko časa ste vi ustvarjali igro, izpopolnjevali pravila, igralno polje, pripomočke? Od osnovne ideje brata Tima do prvih konceptov in prototipov ter končnega proizvoda in prvega pravega naročenega prototipa je minilo leto in pol. Vmes sva seveda velikokrat spremenila pravila, vseskozi igro testirala s prijatelji in neznanci. Organizirala in udeleževala sva se različnih igralnih dogodkov, kjer sva spremljala odzive in komentarje. Pomoč sva imela predvsem pri pripravljanju grafik in prevodih v angleščino.

Ste pri promoviranju kampanje na Kickstarterju računali predvsem na ljubitelje namiznih iger? Kako močna je ta skupnost v Sloveniji in na svetu? Pri zbiranju podpore na Kickstarterju sva računala predvsem na ljubitelje namiznih iger, saj je najina igra zelo žanrsko usmerjena. V Sloveniji obstaja kar nekaj klubov, ki redno organizirajo večere namiznih iger, tako da bi rekel, da se skupnost vedno bolj razvija. V tujini pa je takih večjih ali manjših skupnosti ogromno, zato je Kickstarter kot svetovna platforma tako privlačen.

Prodali ste vse komplete iz svoje zaloge – načrtujete nove igre ali je bila igra Tracker: A post nuclear disaster ena in edina? Res je, vso zalogo iger sva razprodala malce po tem, ko sva jo prejela. V tem trenutku ne načrtujeva izdaje nove naklade, vendar pa se lahko to v prihodnosti še spremeni. Po drugi strani pa tudi ta ekskluzivnost

Ne spreglejte