SiolNET. Trendi Odnosi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šest trikov za boljšo fotografijo

4

termometer

Dober digitalni fotoaparat še ni predpogoj za kakovostno fotografijo. Za to je potrebno nekaj znanja, predvsem pa poznavanja svojega fotoaparata. Kako do dobre fotografije, nam razkriva Tina Ramujkić.

Digitalizacija je v svet fotografije prinesla kar nekaj konkretnih sprememb. Poenostavila je fotografiranje, uporabnost približala človeku do te mere, da ima danes doma vsak vsaj en digitalni fotoaparat, če ne več, vsi imamo telefone s fotoaparati, zato se veliko več fotografira. Čeprav se nam zdi, da smo zaradi sodobne tehnologije bolj ali manj vsi že izvrstni fotografi, vas moramo razočarati. Nov sodoben fotoaparat še ni predpogoj za kakovostne fotografije, zlasti če je vaše znanje omejeno na možnost "auto".

O tem, kaj je v naš vsakdan prinesla digitalna fotografija, kako poznavanje fotoaparata vpliva na dvig kakovosti posnete fotografije in o tem, kako sploh nastane dobra fotografija, smo se pogovarjali s profesionalno fotografinjo in mentorico za fotografijo Tino Ramujkić, ki svoje življenje posveča najljubši strasti, fotografiji.

Petnajst let je fotografirala znane osebnosti in slavnostne dogodke za Delo revije, v zadnjih letih pa je šla na svoje. Odločila se je, da svoje znanje ter razumevanje fotografije in fotoaparata deli s preostalimi in tako tudi drugim preda svojo veliko ljubezen.

Tina obožuje postopno digitalizacijo našega vsakdanjika, prav nič zviška ne gleda na hitre vsakodnevne posnetke, fotografske muhe, kot so selfieji, ali na različne aplikacije in pripomočke, ki povprečno fotografijo v nekaj klikih spremenijo v pravo fotografsko mojstrovino: "Te aplikacije so dobra promocija za fotografijo, poleg tega pa spodbujajo kreativnost in uporabnikom omogočajo izražanje njihove umetniške žilice."

Dober fotoaparat ni dovolj

Tina želi svoj poklic in svet, ki ga opazuje skozi oko fotografskega objektiva, približati čim širši množici ljudi prav s tečaji fotografije. Tudi zato, da se na njihovih aparatih ne bi nabiral prah in da bi vsak spoznal, kako preprosto je s poznavanjem nastavitev na fotoaparatu ustvariti popolno fotografijo. To je tudi eden od temeljnih ciljev njenih fotografskih tečajev, za katere je prav zaradi pomanjkanja tovrstnega znanja vedno več zanimanja.

"Najprej je treba spoznati svoje orodje – fotoaparat, spoznati zakonitosti fotografije, kako izboljšati kompozicijo, se spoznati s svetlobo in njenimi učinki na videz fotografije. Pri tem se pridobi zaupanje v aparat, vase, uporabnik razvije ljubezen do ujetega trenutka, zmanjša se tudi število nepotrebnih in neuspelih fotografij. Posneta fotografija tako na koncu dobi večji pomen."

Kakšna je sploh dobra fotografija?

Vedno se veliko govori o tem, kakšna je dobra fotografija in kakšna je pravzaprav vredna naše pohvale. "Dobra fotografija je tista, ki ji uspe gledalca navdušiti s svojo lepoto, zgodbo, motivom, barvami, dinamiko, kompozicijo, dovršeno izbrano tehniko fotografiranja, izvirno idejo, je tista, ki se te čustveno dotakne," je prepričana Tina, ki pa hkrati poudarja, da je dobra fotografija odvisna predvsem od vrednostnega sistema gledalca. "Na tečajih vedno poudarjam, da je fotografija dobra, če ji uspe zadovoljiti tistega, ki mu je namenjena. Torej, če Miha fotografira svojo punco Špelo, ta fotografijo pogleda in reče, da ji je všeč, da je fotografija dobra, potem je to za njiju dobra fotografija."

Shranite spomine

Čeprav ima digitalna fotografija ogromno prednosti predvsem v svoji praktičnosti, pa smo z njo izgubili čarobnost fizičnih fotografij. Večina izmed nas ima fotografije shranjene na različnih medijih, številčnost fotografij pa razvrednoti simboliko, ki jo je nekoč za nas imela vsaka fotografija. "Fotografija v svojem bistvu ohranja spomin, beleži trenutek, dokumentira, kako je bilo tisti dan, tisto uro, tisto sekundo ... Prikazuje življenje. Zato je tako edinstvena." Prav zato Tina vsakemu izmed nas priporoča,naj si vzamemo čas in izberemo svoje najljubše spomine, ki smo jih ujeli v objektiv, jih razvijemo, nalepimo v album ali jim posvetimo celo steno v stanovanju. Samo tako jim podarimo večji pomen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin