Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2018,
4.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

4

Natisni članek

ženske ženske IPES #OnZanjo Ranko Babić

Ponedeljek, 12. 3. 2018, 4.03

6 let, 1 mesec

Ranko Babić: Je res bistvo vsakega moškega, da uporabi reproduktivne organe? #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

4

Ranko Babić | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ženske se v sodobni družbi še vedno velikokrat srečajo s čudnimi pogledi in kočljivimi pripombami, če povedo, da bi raje kot otroke imele uspešno kariero. Sploh če so v letih, ko jim po mnenju večine biološka ura že glasno tiktaka. V čevlje 34-letne Slovenke, ki se velikokrat znajde v takšnem položaju, je stopil igralec in komik Ranko Babić.

Tako med ženskami kot tudi moškimi je veliko takšnih, ki se jim zdi nenavadno, če si katera ženska ne želi otrok. Da bi raje kot enega, dva ali celo tri male nadobudneže, ki bi jim sama podarila življenje, izbrala kariero.

Sploh ženske, ki so že upihnile 30. svečko na torti in se počasi bližajo 40. letu ter posledično drvijo proti menopavzi, bodisi njihovi bližnji bodisi kdo, ki jim pravzaprav sploh ni tako zelo blizu, večkrat opomni, da jim biološka ura že glasno tiktaka. Pa čeprav njih samih to v resnici niti ne zanima.

Koliko pa je moških, ki jih "čudno gledamo", če se odločijo, da se bodo raje posvetili poslu in karieri kot družini? Kolikokrat moški v 40. letih sliši, da mora pohiteti, sicer bo prepozen za družino?

Takole je videti, če vloge obrnemo in tipično žensko zgodbo o postavljanju kariere pred družino prebere moški:

Težko si je kot moškemu prestavljati, da bi ti biološka ura tiktakala. Grozno. (Ranko)


To pa je resnična zgodba 34-letne Metke:

"Joj, ti imaš pa res previsoke standarde!" mi je rekla kolegica. "Saj ta Matej je pa res čisto v redu fant. Zakaj ne bi poskusila z njim? Se ti ne zdi, da te biološka ura že rahlo preganja?"

Zmeraj enako. Vedno znova se mi pod nos pomoli dejstvo, da sem še samska in da še nimam otrok. Res ne vem, zakaj moram biti pripadnica tistega nesrečnega spola, ki se mu po družbenih normah mora tako muditi. Zakaj bi morala biti nenehno na lovu za boljšo polovico – ali sama res nisem dovolj?

Vsakič, ko spoznam, da bi mi bilo preostanek življenja morda ljubše preživeti sami s svojo kariero, me vsi, bližnji in daljni, skrbno opomnijo, da sem v absolutni zmoti. Ker ne nazadnje je bistvo življenja vsake ženske, da uporabi, kar ji je naravno dano – svoje reproduktivne organe oziroma svojo maternico. Sicer je očitno ničvredna, nepomembna. Ampak sprašujem se, ali sem res jaz tista, ki se mora sprijazniti s to pripisano ničvrednostjo. Ali bi morda o tem raje razmislili tisti, ki jih to tako neznansko moti?


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec bomo zato posvetili ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.
Ne spreglejte