Naučite otroka razmišljati: Vedno je še kakšna druga pot

Ena od pomembnejših vrednot, ki jih starši lahko damo otroku, je občutek, da se vedno da tudi drugače, da moraš pač še enkrat poskusiti - na drugačen način, in da ni nikoli tako slabo, kot se ti zdi.
Naučite otroka razmišljati: Vedno je še kakšna druga pot

"Seveda kot starš nikoli ne veš, kateri nauki so se otroka 'prijeli', a upaš, da bodo znali poiskati nove, drugačne poti," razmišlja Nastja Mulej, licencirana trenerka de Bonovih metod razmišljanja (Šest klobukov in lateralno razmišljanje), ki vodi različne šole razmišljanja za starše kot tudi otroke.

Verjetno si vsi želimo samostojnega otroka, ki se bo znal hitro in primerno odločati ter ga križi in težave življenja ne bodo potrli, ampak spodbudili. Tukaj Nastja Mulej poudarja, da moramo prav starši otroka spodbuditi k zavestnemu razmišljanju.

"Otroku morate pomagati tudi pri tem, da bo znal razmišljati, najti v življenju možnosti, izkoristiti priložnosti, načrtovati in se odločati."

Nastja Mulej predlaga, da za spodbujanje kreativnega mišljenja pri svojih otrocih ali učencih uporabljate spodnje predloge.

* Bodite vzgled. Ne pametujte z besedami, pokažite z dejanji.
* Čeprav se nam včasih zdi, da za naš problem ni rešitve, lahko s pomočjo drugačnega, kreativnega načina razmišljanja osvojimo mišljenje, da je treba poskusiti na drugačen način in da ni nikoli tako slabo, kot se ti zdi.
* Če otrok (ali kdorkoli v vaši bližini) naredi karkoli narobe, ne obupujte in ne iščite krivca ali razlogov, iščite rešitve. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, zdaj moramo to popraviti, rešiti, spremeniti – kako? Zagotovo obstaja več kot en način.
* Berite, berite, berite … Ali še boljše: pripovedujte … Ali še veliko boljše: poslušajte! "Spodbujajte otroka, da vam pove zgodbico. Ko mi hodimo v šolo, vsakič eden od nas pripoveduje zgodbico. Zdaj, ko sta starejša, pa vsakemu dam pet nepovezanih samostalnikov (npr. dež, pralni stroj, palačinka, vaza, klovn). Iz njih morata sestaviti zgodbico. Obratno nato otroka meni naštejeta predmete (ker še ne vesta, kaj so samostalniki) in zgodbico sestavim tudi sama," predlaga Nastja Mulej.
* Verjetno je res lažje otroka med vožnjo ali kuhanjem zamotiti s telefonom ali tablico, prav dolgoročno učinkovito pa to ni. "Izkoristite ta čas za razne besedne ali miselne igrice," doda Mulejeva in predlaga recimo iskanje besede (npr. živali) na določeno črko ali iskanje rime na določeno besedo (rima – zima – plima – lima – žima – klima – pantomima).
* Ko sami nekaj delajo (rišejo ali čistijo), jim omogočite, da delajo po svoje. "Več se bodo naučili, če se bodo učili na lastnih napakah. Vi ste samo njihov vodja (ne njihov šef). Vaša naloga, da postavite strukturo, ne da ukazujete. V 21. stoletju bodo preživeli samo iznajdljivi, ustvarjalni ljudje z lastnimi pobudami, ki bodo znali sodelovati."
* Otroci naj družinske rojstnodnevne in novoletne zabave od šestega leta dalje načrtujejo sami. "Moja otroka samo vodim z vprašanji, da vnaprej razmislita, onadva po razmisleku odgovorita in potem to tudi izvedeta."

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno