SiolNET. Trendi Odnosi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako naj se otroci soočajo s porazom?

3

termometer

Z vstopom v vrtec in šolo se otroci vse pogosteje srečujejo tudi s tekmovalnostjo med vrstniki. Kako ob tem doživljajo svoj poraz?

Otrokovim občutkom je treba posvetiti pozornost, se z njim zazreti v napake, ki so ga pripeljale do poraza, in mu dati nasvet o izboljšavah. Prav tako pa ga je treba spodbujati k sodelovanju v skupinskih igrah, ki razvijajo občutek za solidarnost.

Otrokov uspeh in neuspeh Otrokov vstop v vzgojiteljske in izobraževalne institucije pomeni izstop iz varnega družinskega okolja. Ob druženju z vrstniki se z njimi neprestano tudi primerja, kar vpliva na njegovo lastno doživljanje različnosti. Pri nekaterih to okrepi tekmovalnih duh, pri drugih pa lahko to vpliva tudi na nizko samopodobo.

Otroci se morajo naučiti, kako se soočati z lastnim uspehom in neuspehom.

Podpora otroku ob spopadanju s porazom: - Otrok, ki je doživel šolski ali športni neuspeh, potrebuje empatijo. Starši naj mu ob tem dajo vedeti, da je popolnoma razumljivo, da se ob tem počuti prizadeto, vendar ne smejo pustiti, da bodo negativna čustva pri tem prevladala.

- Otroku bodite v pomoč pri ugotavljanju, kje je bil neuspešen in kje se je zgodila "napaka" ter kako lahko to popravi. Pri tem je treba imeti v mislih, kako to vpliva na njegovo samozavest. - Čeprav se v določenem trenutku zdi, da je zaradi poraza konec sveta, je otroku dobro dati vedeti, da sčasoma vse mine. Tudi najhujši občutki. In ko se najmočnejši občutki poležejo, je čas, da se nauči novih taktik pri spopadanju z lastnim neuspehom.

- Otroka je treba naučiti, da cilj igre ni vedno zmagati, temveč da je predvsem pomembno, da se zabavamo.

- Otroka je dobro spodbujati k sodelovanju v skupinskih igrah. V teh je solidarnost nujna, saj je vsak posameznik odgovoren za uspehe skupine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin