Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
14.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Torek, 21. 4. 2015, 14.12

6 let, 6 mesecev

Radovljica v znamenju Festivala čokolade

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Prikupno srednjeveško mestece nas navdušuje s svojo bogato kulturno ponudbo, s Festivalom čokolade in s pestro ponudbo različnih rekreativnih dejavnosti.

Na pomolu nad reko Savo vas bo očarala Radovljica s svojim ljubkim srednjeveškim jedrom, ki se ponaša z bogato kulturno dediščino in je eno najbolj ohranjenih srednjeveških mestnih struktur v Sloveniji. Mestni obrambni jarek je edini ohranjeni mestni jarek v slovenskem prostoru.

Srce tega mesta pa je čudovit Linhartov trg, ki vas bo navdušil s svojo arhitekturo in slikovitimi fasadami na meščanskih hišah z renesančno in gotsko podobo. Trg se imenuje po našem zgodovinarju in dramatiku Antonu Tomažu Linhartu, čigar rojstna hiša stoji v mestnem jedru. Radovljica ima kar lepo število muzejev, galerij in prireditev.

Čebelarski muzej

Panjske končnice. | Foto: Panjske končnice.

V prvem nadstropju Radovljiške graščine obratuje vse od 1959 Čebelarski muzej. Je edini čebelarski muzej v Sloveniji, obiskovalci pa prihajajo z vsega sveta. Kot nam je zaupala kustosinja Čebelarskega muzeja Tita Porenta, je bila najbolj presenečena, ko so dobili osemdesetletnega obiskovalca z Japonske, katerega želja je bila, da bi obiskal ta muzej, zato mu je družina omogočila potovanje v Slovenijo.

V muzeju smo se seznanili z zgodovino čebelarjenja, z največjo zbirko poslikanih panjskih končnic in z avtohtono raso čebele, kranjsko sivko. V poletnem času pa si boste lahko ogledali tudi opazovalni panj z živimi čebelami.

V naši kulturi je čebela zelo pomembna za opraševanje rastlin, drugače pa ima čebelarstvo tudi velik gospodarski pomen zaradi medu, cvetnega prahu, propolisa, matičnega mlečka in voska.

Festival čokolade

Vse je dišalo po čokoladi. | Foto: Vse je dišalo po čokoladi.

Ko je Krištof Kolumb prišel v Ameriko, so mu Indijanci podarili kakavova semena. On pa ni videl v njih nobene vrednosti in jih je vrgel v morje. Še dobro da je bil njegov rojak Cortez pametnejši – ko je prejel semena v dar, jih je shranil in jih pripeljal na španski dvor, kjer so ugotovili, da če dodajo kakavu še malo sladkorja, nastane nekaj zelo dobrega – čokolada.

V Radovljici pa se še kako dobro zavedajo vrednosti čokolade, saj njej v čast prirejajo celo festival. Direktorica turizma Radovljica Nataša Mikelj nam je povedala, da so s festivalom začeli zaradi tradicije, saj se v Lescah nahaja tovarna Gorenjka, ki proizvaja čokolado že triindevetdeset let. Letos je bil festival že četrto leto. Vsako leto na njem sodeluje vse več razstavljavcev. Predstavijo se čokoladnice iz vse Slovenije in nekaj jih je tudi iz tujine. Skupaj naj bi jih bilo nekaj čez štirideset. Med sprehodom po tem majhnem mestecu lahko na vsakem vogalu okušaš, vonjaš in opazuješ čokolado v vseh oblikah. Pravi raj za vse ljubitelje te božanske pregrehe.

Ne, ni avtomobilski odpad, je kup čokoladne pregrehe, ki zamaje še tako trdna stališča. | Foto: Ne, ni avtomobilski odpad, je kup čokoladne pregrehe, ki zamaje še tako trdna stališča.

Rekreacija v Radovljici

Tudi športni navdušenci ne boste ostali ravnodušni, saj vam Radovljica ponuja ogromno možnosti za rekreacijo. Mi smo se odločili za obisk Tinaraft centra, ki se nahaja na mirni lokaciji pod Radovljico tik ob reki Savi. Tam lahko preizkusite raftanje, kajak, bellyak, tubing, rečni bob, zipline, paintball, zorbing in še kaj. Za varnost je dobro poskrbljeno.

Na prav idiličnem kraju se boste dobro počutili tudi zato, ker vas bodo sprejeli topli in prijazni ljudje. Ob našem obisku smo se preizkusili v raftingu in zorbingu. Pri raftanju smo se najprej malce namučili z veslanjem proti toku, zato pa je bil spust s tokom še toliko bolj zaslužen in prijeten. Če pa ste bolj adrenalinski tip človeka, vam bo zorbing (spust v žogi po hribu navzdol) še bolj pri srcu.

Si upate z zorbom v dolino? | Foto: Si upate z zorbom v dolino?

Pohodniške poti v okolici

1. Pastirska pot Begunje 

2. Naravoslovna učna pot Pusti grad 

3. Petrova pot Begunje 

4. Lambergova pot Begunje 

5. Brezjanska pot miru 

6. Vodna učna pot Grabnarca 

7. Gozdna učna pot Radovljica 

8. Božja pot Otoče – Brezje 

9. Rožnovenska pot 

10. Arheološka pot Mošnje 

11. Vaška pot Begunje

Poleg Čebelarskega muzeja imajo Muzeji radovljiške občine tudi:

Kovaški muzej v Kropi prikazuje tehnično-zgodovinski razvoj obdelave železa od rude do žeblja, gospodarske, socialne, demografske in kulturne razmere v Kropi in sosednjih železarskih naseljih od 15. stoletja do propada fužin v 19. in ročnega žebljarstva v 20. stoletju.

Galerija Šivčeva hiša v Radovljici, meščanska hiša s sredine 16. stoletja, postavljena v zgodovinsko jedro Radovljice, se s svojo bogato zunanjo in notranjo arhitekturno podobo uvršča med pomembne kulturne spomenike poznogotskega stavbarstva pri nas.

Muzej talcev v Begunjah je muzej, ki hrani dokumentarno gradivo in druge predmete, ki prikazujejo življenje internirancev in izseljencev v zaporih in nekaterih koncentracijskih taboriščih v letih 1941–1945 in nacistična grozodejstva nad domačim prebivalstvom. Ohranjeni in predstavljeni so pretresljivi zapisi jetnikov na stenah jetniških celic in okupatorjevi oglasi o streljanju talcev.

Mestni muzej Radovljica, ki je organizirano v tri osnovne zbirke:
1. Zbirka Anton Tomaž Linhart in 18. stoletje,
2. Zbirka Staro mestno jedro Radovljice,
3. Zbirka Kraji na levem bregu Save v občini Radovljica.

Več utrinkov Radovljice si oglejte v zgornji fotogaleriji.

Ne spreglejte