Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2017,
10.13

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Mastercard Miroslava Ponomarenko Odkrivaj Slovenijo advertorial

Sreda, 27. 12. 2017, 10.13

2 meseca, 1 teden

Popoln decembrski izlet: v pravljični svet Gorenjske

Vsebino omogoča Mastercard

Praznični december nadaljujemo z novo blogerko Miroslavo Ponomarenko, ki je odkrivala kraje, kjer so odvija slovenska smučarska in nordijska pravljica. Miroslava prihaja iz Srbije, v Slovenijo jo je pripeljala ljubezen, ki se je rodila ravno v kraju, kjer nas je odpeljala danes.

 

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Anne-Claire Pommier

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Za Kranjsko Goro sem se odločila zato, ker sem leta 2006 prav tukaj spoznala svojega zdajšnjega moža. Na pot sva se odpravila skupaj. S seboj sva vzela nekaj parov obutve, ker je bilo napovedano sneženje. Ko sva prišla na izbrano destinacijo, sva želela najprej na slap Peričnik pri Mojstrani, ampak so nam pot odsvetovali, ker cesta ni bila očiščena in je bilo nevarno.

Slap Peričnik je s 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane, kjer je tudi Ledeno kraljestvo, ki si ga lahko ogledate od 25. 12. 2017 do 1. 1. 2018.

"Osvojila sem Triglav!"

V Mojstrani sva se zapeljala še do Slovenskega planinskega muzeja, kar se je izkazalo za odlično odločitev. Slovenski planinski muzej predstavlja edinstveno planinsko in gorniško središče v Sloveniji.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

V pritličju muzeja je informacijska točka, v muzejski trgovini lahko kupite izviren spominek. Pričakala naju je zelo prijazna gospa, zaposlena v muzeju, in nama vse razložila. Dobila sva kartice in se odpravila na interaktivno pot po gorah. Pot se začne tako, da izbereš svojo goro, nato pa moraš izpolniti pet nalog, ki te vodijo do vrha. Če izpolniš vse, dobiš za darilo kartico Slovenskega planinskega muzeja. Igra je zelo zanimiva tako za otroke kot za odrasle – veliko se lahko naučite o bivanju v gorah.

Sama sem izbrala Triglav in uspešno opravila vseh pet nalog ter osvojila vrh Triglava, kar pomeni, da sem prava "interaktivna" Slovenka.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Neverjetna veličina skakalnic

Pot sva nadaljevala do Planice, kjer sem prvič v živo videla skakalnice. Zdaj še bolj občudujem skakalce, da imajo pogum za ta šport. Tukaj je resnično izjemno okolje za nadaljevanje tradicije smučarskih skokov in poletov, za treninge in tekmovanja smučarjev tekačev. V sklopu NC Planica je nastalo sedem novih skakalnic s spremljajočimi objekti, obnovili so tudi Letalnico bratov Gorišek. V osrednjem objektu so razgledna ploščad, planiški muzej, vetrovnik in gostinska ponudba. Poleg zunanjih tekaških prog v zimskem času lahko na smučeh tečete tudi poleti na pokritem notranjem tekaškem poligonu. Otroci se lahko zabavajo v otroškem adrenalinskem parku in otroškem kotičku.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Iz Planice sva se odpravila do jezera Zelenci, ki se nahaja takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. Zelenci so talni izvir Save Dolinke. Tu voda privre na dan iz dveh metrov globokega jezera, ki je intenzivne zelene barve, po kateri je izvir tudi poimenovan. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Avtomobil sva pustila ob cesti in pot nadaljevala peš do mostička, s katerega se odpre čudovit razgled na Zelence.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Po poti do Kranjske Gore sva se ustavila na Vitrancu, kjer že od leta 1963 poteka tekmovanje v alpskem smučanju za moške. Naslednji pokal Vitranc bo 3. in 4. 3. 2018.

Čudovita alpska idila ob jezeru Jasna

Želela sva se odpeljati tudi do Ruske kapelice, da pogledava Ajdovsko deklico, a nama vremenski pogoji niso bili naklonjeni, saj je bila cesta na Vršič zaprta.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Na poti nazaj sva se ustavila na krasnem jezeru Jasna. Jezero sestavljata dve medsebojno povezani umetni jezeri ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice – čudovito darilo narave. Najbolj zanimiva stvar, ki sem jo videla, je bila hiška Knjižnica ob jezeru, v kateri lahko izbereš knjigo, ki jo želiš prebrati v tem resnično pravljičnem okolju.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ko sva prišla v mesto, sva šla najprej do smučišča, kje so se mi vrnili spomini, kako sem se na tem mestu poskusila naučiti smučati, ampak mi je obiskovanje okrepčevalnic šlo veliko bolje. Zaradi slabih vremenskih razmer sta obratovali le dve žičnici, zato sva šla kar na kosilo, in sicer v gostilno Pri Martinu, kjer ponujajo avtentično gorsko hrano in odlično vino.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Za konec sva pustila sprehod po mestu in to je bila dobra odločitev. Ko se prižgejo lučke po mestu in na stojnicah, Kranjska Gora dobi resnično pravljično podobo.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

To je bil resnično čudovit enodnevni izlet in upam da boste začutili vsaj delček mojega počutja, ko boste izbrali Kranjsko Goro za svojo destinacijo.

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte