Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
15.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Tivoli advertorial drsanje Mastercard Odkrivaj Slovenijo

Sreda, 6. 1. 2016, 15.29

2 meseca, 1 teden

Naučite se drsati, da ne boste nadrsali!

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock

Kdaj drsati, če ne zdaj, ko je zima, ko smo oviti v tople šale in nas mraz v dobri družbi ne moti.

Že res, da se lahko tudi sami naučimo drsati, ampak kar nekaj trdih pristankov si pa vseeno lahko prihranimo, če se pravilno lotimo tega športa. Verjetno je največji izziv najprej navaditi se obdržati telo v ravnotežju, zatem pa še zaustaviti, takrat ko to hočemo.

Oddrsajmo v zgodovino …

Tudi s takšnimi 'drsalkami' se je dalo drsati. | Foto: Tudi s takšnimi 'drsalkami' se je dalo drsati. Zadnja razkritja so pokazala, da je človek "drsal" že pred 5.000 leti. Vsaj tako je pokazala simulacija človekovega gibanja, njegove migracije in ostanki povečini konjskih kosti, ki so jih našli na več koncih po severnem delu Evrope, največ na Finskem.

Posebej tu je ogromno število jezer, ki pozimi zamrznejo, in če jih prečiš, si prihraniš precej nepotrebne kilometrine, ker ti ni treba naokoli. Kost so podložili pod stopala, jo pritrdili z usnjenimi jermeni in podmazali z mastjo, da je šlo po ledu bolje. Tako so lahko v enem dnevu opravili tudi 20 kilometrov dolgo pot, na uro približno štiri kilometre.

Seveda to "drsanje" ni bilo podobno današnjemu, je pa na nek način zasejalo seme, predvsem pa olajšalo premikanje v zimskih razmerah. Najstarejši najden par in nesporen dokaz so našli na dnu enega od jezer v Švici, analiza je pokazala, da so "drsalke" iz obdobja 3.000 let pred našim štetjem.

Sicer pa so pravi začetniki izdelovanja drsalk Nizozemci, ki so na leseno ploščo dodali tanek železen tekač, premikali pa so se tako, da so se odrivali s palico. Šele v 16. stoletju so drsalke začele dobivati podobo, ki nam je znana. Čevlju so dodali tanka železna rezila. Z njimi so se že lahko odrivali z nogami. Pozneje so le še prilagodili razmerje med dolžino in širino rezil in to so bile takšne drsalke, kakršne še danes uporabljamo, vsaj posebnih razlik ni.

Umetnostno ali hitrostno drsanje, morda hokej?

 | Foto:

Če vam srce zaigra ob misli, da bi izvajali like, obrate, piruete, skoke, torej plesali na ledu, se le vpišite na tečaj drsanja, tehnika je pomembna, da ne bo neželenih poškodb. Začetnik umetnostnega drsanja je bil Robert Jones v 18. stoletju, njegov slog pa je posodobil in nadgradil Jackson Haines konec 80. let preteklega stoletja.

Ali ste vedeli?

Prvo svetovno prvenstvu v drsanju je bilo leta 1896 in je bilo domena izključno moških. Prva ženska je nastopila leta 1902, ko so tako ženske kot moški tekmovali skupaj. Ločeno po spolu so prvič organizirali tekmovanje leta 1906, v parih pa so začeli nastopati leta 1908.

Prav tako je hokej najprej potekal v severnih deželah Evrope na zamrznjenih površinah. Sodoben hokej s pravili pa je menda prišel iz Kanade, ko je leta 1875 Creighton predstavil pravila igre, po katerih so zaigrali na tekmi.

Ali ste vedeli?

Prvo umetno drsališče, ki so ga umetno zamrznili, so zgradili v Londonu leta 1876, imenovalo se je Glaciarium.

 | Foto:

Zabava za par ali vso družino

Tečaj drsanja je večplasten: naučimo se pravilne tehnike, je odlična rekreacija, priložnost za druženje in skupen hobi. Drsališče ali zamrznjeno jezero, ni pomembno, da se le rekreiramo in družimo. Ta konec tedna se lahko pridružite tečaju in naredite prve zavoje na ledeni površini v Tivoliju v Ljubljani in pa posebej za otroke v Kamniku. Pa še ena zanimivost: prvi klub v sklopu Sekcije za umetnostno drsanje je bil Ilirija, vodil pa ga je Stanko Bloudek.

Ne spreglejte