Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
13.12

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Mastercard Odkrivaj Slovenijo Anne-Claire Pommier

Petek, 24. 11. 2017, 13.12

2 meseca, 2 tedna

Izlet na Slivnico, ki je popolnoma navdušila francosko vlogerko

Vsebino omogoča Mastercard

V deželo znamenite čarovnice Uršule nas je poslala simpatična Francozinja Anne-Claire Pommier, navdušena tako nad našo bogato kulturno tradicijo kot nad lepotami narave, ki se ji v različnih odtenkih odpirajo na vsakem koraku.

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Čeprav je Slovenija majhna država, ugotavljam, da jo po treh letih, odkar živim tukaj, poznam bolj slabo: koliko gor, hribov in dolin je še za odkriti! Vse je po svoje lepo: tako visoki vrhovi kakor skrite doline. Ker je država majhna, se ni treba odpeljati daleč: veliko je poti, ki jih lahko najdeš pol ure od Ljubljane.

Pred dvema letoma sem šla na pohod na Cerkniško jezero, ki je bilo zamrznjeno. Takrat sem ostala med drsalci, ta teden pa sem se odločila, da ga bom šla pogledat z vrha Slivnice, majhne gore, ki stoji ob tem jezeru. November je pravi mesec za to, saj to največje jezero v Sloveniji izginja spomladi in se vedno znova pojavi. Čudež narave!

Začeli smo v Cerknici

Vzpon na Slivnico smo začeli v vasi Cerknica, od koder nas je vodil smerokaz z napisom Dom na Slivnici in ilustracijo čarovnice na metli. S počasno hojo boste do vrha prišli v eni uri in 20 minutah. Pot je zelo lepa, na njej lahko srečate najrazličnejše generacije pohodnikov. To je ena od stvari, ki me je presenetila v Sloveniji: vsa družina gre na sprehod, hodi po gorah – od dojenčkov do najstarejših! Srečaš tudi kolesarje. Slovenci so res športen narod, kar se opazi tudi v trgovinah, kjer je vedno tudi oddelek za športna oblačila. Pot je zelo dobro označena, in sicer z markacijami v oblik kroga. Tudi za nekoga, ki nima občutka za orientacijo, je iskanje prave smeri preprosto.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Vrh je na 1.075 metrih. Ker je bila pozna jesen, sem lahko opazila jezero med vejami. Ko greš malo naprej, je prostor, kjer se lahko ustaviš in ga bolje pogledaš.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Blizu cilja nisi več v gozdu in greš mimo zaprte koče, ki je obdana z zelenimi pašniki. Res je bilo kot v pravljici. Od cilja nas je ločilo samo nekaj metrov, nato pa smo ga dosegli.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Lepote Slovenije v štirih letnih časih

Pokrajine v Sloveniji so krasne ne glede na letni čas. Narava se spremeni in je vedno občudovanja vredna. Najlepše je to, da se spreminja že v enem dnevu – vsako uro se barve spreminjajo, svetloba dobi drug odtenek in ponuja čisto drugačne razglede.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Najlepši razgled se nam je odprl pri Domu na Slivnici. Od tam se vidi vse jezero, ki takrat ni bilo povsem polno in je spominjalo na soline.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ker je bilo na terasi hladno, smo se usedli notri in naročili čaj. V koči ponujajo veliko toplih dobrot, tudi palačinke. Zgradba doma je res lepa, očarala so me velika okna, skozi katera lahko občuduješ čudovito pokrajino.

Veliko Slovencev ima dnevnik slovenske planinske poti, ki ga pokažeš v vsakem kraju, ki je na seznamu. Slovenka, ki je bila v naši skupini, ga je imela s seboj in dobila žig kot dokaz, da je bila tam. To se mi zdi zelo dober način, saj Slovenci tako odkrivajo svojo deželo.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Srečanje z znamenito Uršulo

Na stopnicah smo srečali Uršulo, slavno čarovnico, ki je v tej regiji del tradicije, predvsem v času pusta. Ker me kultura in zgodovina zelo zanimata, sem se pozanimala, od kod izvira Uršula: Valvasor, ki je bil rojen v Ljubljani, je v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal o luknji na vrhu Slivnice, kjer coprnice sestankujejo in kuhajo nevihte. Butalci so zelo hitro ugotovili, da nevihta in karneval ne gresta dobro skupaj, zato so se s coprnicami, natančneje z njihovo pramaterjo Uršulo, skušali dogovoriti o lepem vremenu v tistem delu leta.

Ob pripravah na karneval gre zato prvo častno vabilo vedno naravnost na Slivnico, v Uršuline roke. To je vse, kar lahko storimo, da se obvarujemo nevihte, ki se ves čas kuha v velikem loncu na Slivnici, pod budnim očesom čarovniškega zbora.

Prihodnje leto bi šla rada pogledat pust v Cerknici in spoznat pravo coprnico Uršulo, ki je dolga 12 metrov!

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte