Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
8.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock

Natisni članek

sadni jogurt MU Extra Ljubljanske mlekarne advertorial

Petek, 22. 4. 2016, 8.18

2 meseca, 2 tedna

Telo potrebuje regeneracijo: Koliko sadja mu boste ponudili?

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock

sadje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bodite velikodušni pri dnevnem vnosu sadja in svoje telo napolnite z naravnimi vitamini in minerali. Ali veste, koliko porcij sadja potrebujete na dan?

Ena najbolj dragocenih vsebnosti sadja so nedvomno antioksidanti, ki igrajo pomembno vlogo pri zaviranju nastanka nekaterih obolenj, med drugim zmanjšajo tveganje za nastanek raka in bolezni srca in ožilja. Poleg tega krepijo imunski sistem in pomagajo zavirati staranje.

Naravni spodbujevalec dobrega počutja

Sadje stimulira naš um in nas nahrani s potrebno energijo tudi pri težjih športnih aktivnostih. Ker vsebuje veliko količino vode, je odličen poletni obrok, ki telo napaja s tekočino.

Vsako sadje je vitaminska zgodba zase in je dragocen vir mineralov ter vitaminov.

sadje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko sadja je dovolj

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da bi morali vsak dan zaužiti vsaj dve do tri porcije sadja, pri tem pa poudarjajo, da je treba izbirati predvsem sezonsko in lokalno sadje.

Sezona lokalnega in svežega sadja je pred vrati, izbirajte med različnimi vrstami in preizkušajte različne okuse.

Kateri so top sadeži poletne sezone

sadje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jagode: so odličen vir antioksidantov, poleg tega vsebujejo veliko železa, kalcija, kalija in vlaknin. Zaradi vsebnosti salicilne kisline delujejo tudi protivnetno.

Marelice: so neprecenljiv vir provitamina A, vsebujejo pa tudi visoko vrednost vitaminov B1 in B2.

Češnje: zaradi visoke vrednosti antioksidantov so odličen pomočnik v boju proti staranju. Antocianini in flavonoidi v češnjah delujejo protivnetno in zmanjšujejo bolečine pri kroničnih vnetnih obolenjih.

Jabolko: Ker jabolko vsebuje veliko vode, nas odžeja, naravni sladkor, ki je v njem, pa nam daje energijo. Vsebujejo zelo veliko vlaknin, ki pospešujejo pretok hrane skozi črevesje.

Lubenica: je odličen vir antioksidantov, predvsem zaradi veliko vsebnosti vitaminov C in A. Je hranljiva in hkrati izredno nizkokalorična, saj vsebuje kar 91 odstotkov vode.

 | Foto:

Pazite na postavo? Privoščite si več sadja!

Sadje je lahko odličen nadomestek za male pregrešne kulinarične dobrote, ki močno kvarijo vaše zdrave prehranske navade. Namesto čokolade, sladoleda ali piškotov si privoščite skledico sadne solate.

Ko ste na poti ali ko si boste zaželeli malo drugačno sadno razvado, poskusite nekaj ekstra osvežujočega.

Na prodajnih policah najbližje trgovine poiščite svoj najljubši okus sadnega jogurta Mu Extra, ki je obogaten s svežim sadjem in ekstra koščki sadja.

To poletje naj bo v znamenju sadnih jogurtov Mu Extra. Razvajajte svoje brbončice in hkrati poskrbite za lepo postavo.

Vsak lonček vsebuje kar do 18 odstotkov sadja, kljub polnemu kremastemu okusu pa so prijazni postavi, saj vsebujejo le 2,5 odstotka mlečne maščobe.

Ne spreglejte