Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lena Dunham

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 13.03

8 let

Vzornica sodobnih deklet v puloverju z maternico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Je igralka, pisateljica, scenaristka, producentka in režiserka, ob vsem tem pa je s svojim "vseeno mi je, kaj oblečem" slogom postala modna vzornica sodobnih dvajset-in-nekaj deklet.

"Kar privadite se, saj bom doživela sto let in vsak dan do svoje smrti bom kazala stegna," je Lena Dunham že pred nekaj leti navrgla kritikom, ki so se zgražali nad ultra kratkimi hlačami, v katerih se je pojavila na rdeči preprogi. Kot je dejala, ta oprava ne bi nikogar motila, če bi se v njej pojavilo dekle manekenskih mer, ker pa jo je nosilo povprečno dekle, je to povzročilo val zgražanja.

Lena na ta način že nekaj let premika meje modne zavesti. S tem, ko ne skriva svojih oblin, ampak jih ponosno kaže – predvsem se goloti ne izogiba v svoji televizijski seriji Punce -, občinstvu in medijem dopoveduje, da je povsem sprejemljivo pokazati in gledati tudi kakšno žensko telo, ki ne ustreza zapovedanim kriterijem popolnosti.

Mnogi se nad njenimi modnimi izbirami še vedno zgražajo, vse več pa je takšnih, ki njeno nekonvencionalnost slavijo. Postala je vzornica deklet, ki ne ustrezajo kalupom z modnih brvi, in, roko na srce, takšna dekleta so v večini. To vse bolj prepoznavajo tudi modne institucije, kot sta Vogue, ki jo je na naslovnico postavil lani februarja, in Harper's Bazaar, ki jo gosti na najnovejši, novembrski naslovnici.

V omenjeni številki revije Harper's Bazaar je Lena med drugim pozirala zgoraj brez, spregovorila o bližajočem se 30. rojstnem dnevu in povedala, da se ji (še) ne zdi, da je kul. "Kul si, ko počneš, kar hočeš. Sama se zdaj ne počutim kul, predvsem na šovbiznis dogodkih. Če se že počutim kul, pozneje vidim kakšno svojo fotografijo in si rečem: 'To pa je bila katastrofa'," je dejala, obenem pa dodala, da je vendarle vse bolj sproščena pod drobnogledom medijev in modnih kritikov: "Zdaj mi je vseeno, če vsi vedo, da je moja jakna iz Ann Taylor (trgovina z oblačili srednjega cenovnega razreda, op. a.)."

Vsekakor 29-letnica pogosto preizkuša pomen besede "lepo", pa naj gre za vzorčaste kombinezone ali pulover z motivom maternice. V vsakem primeru ji ne moremo očitati, da ji manjka poguma, lastnosti, ki je skupna vsem narekovalcem modnih trendov.

Ne spreglejte