Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2018,
14.10

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

maternica operacija Lena Dunham

Sreda, 14. 2. 2018, 14.10

6 let, 2 meseca

Zvezdnici morali odstraniti maternico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Lena Dunham | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

31-letna igralka Lena Dunham je morala po več letih spopadanja z endometriozo, boleznijo, ki prizadene ženske reproduktivne organe, pod nož. Zaradi hudih zapletov so ji zdravniki morali odstraniti maternico.

Lena Dunham je za marčevsko izdajo revije Vogue razkrila, da je pred kratkim prestala zahtevno operacijo, ki ji bo korenito spremenila življenje. Zdravniki so ji namreč odstranili maternico in maternični vrat, ker se je dolga leta spopadala s hudo obliko endometrioze. To je bolezen ženskih reproduktivnih organov, ki najpogosteje prizadene ženske v rodni dobi in ki lahko povzroča tudi neplodnost.

Endometrioza je bolezen, pri kateri se v maternici in zunaj nje razrašča tkivo, na prvi pogled podobno maternični sluznici, kar povzroča močne bolečine in lahko tudi neplodnost. Težave, ki spremljajo hudo obliko bolezni, so lahko tudi krvavitve iz črevesja, težave pri odvajanju blata, krvav urin ob menstruaciji, črevesni krči.

Za poseg se je Lena odločila, ker se je dolga leta neuspešno spopadala z boleznijo. "Poskusila sem z vsemi mogočimi terapijami – akupunkturo, protibolečinskimi terapijami, masažami … Nič ni pomagalo. Zgodili pa so se zapleti, kot je ta, da se mi je menstruacija iztekala nazaj, v nasprotno smer, zaradi česar sem krvavela v trebušno votlino," je med drugim razkrila.

Še vedno si namerava nekega dne ustvariti družino

Ko je ravno po prireditvi Met Gala zaradi zapletov znova pristala na urgenci, potem ko je že mislila, da se je z zadnjo operacijo rešila endometrioze, je postalo jasno, da bo treba poseči po skrajnih ukrepih in operativno odstraniti maternico. "Sprva se mi je zdelo, da mi to jemlje možnost izbire, a zdaj ne mislim več tako," je povedala in dodala, da si, čeprav je ostala brez maternice, še vedno nekega dne namerava ustvariti družino. "Jajčniki so še vedno nekje tam notri in kmalu bom začela raziskovati, ali delujejo normalno in ali se da iz njih dobiti kakšna uporabna jajčeca. Tudi posvojitev je ena od možnosti."

Ne spreglejte