SiolNET. Trendi Moda
1,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse več jih gre h kirurgu, da bi bili videti kot na Snapchatu

1,12

termometer

selfie
Foto: Pixabay

Če so se ljudje nekoč za plastične operacije odločali (tudi) zato, da bi bili videti kot priljubljeni zvezdniki, je zdaj vse več takšnih, ki želijo, da jih kirurg preoblikuje v podobo, ki jo omogočajo tako imenovani filtri na družbenih omrežjih.

Filtri, s katerimi uporabniki Snapchata in Instagrama spreminjajo svoje fotografije, si povečujejo oči, spreminjajo obliko obraza, skrbijo za lepši sijaj kože in podobno, so začeli vplivati tudi na želje, s katerimi ljudje prihajajo k lepotnim kirurgom. Te popravljene podobe z družbenih omrežij so za nekatere postale estetski ideal, opaža britanski lepotni kirurg Tijion Esho.

Kot je povedal za britanski spletni časopis Independent, se srečuje s posameznicami, ki se želijo operirati v svojo "filtrirano podobo". Ta fenomen našega časa v obliki tovrstno nerealističnih predstav, želja in potreb je Esho poimenoval Snapchat dismorfija.

"S filtri na Snapchatu lahko vse spremeniš. Obraz lahko zožiš, povečaš ustnice in oči ter podaljšaš trepalnice. To je odlično," Independent navaja besede ženske, ki si je želela tovrstne plastične operacije, a jo je kirurg zavrnil ter ji ob tem predlagal svetovalca.

Slovenska kirurga: To lahko vodi v neskončno hrepenenje po nedosegljivem

Kot pravita slovenska lepotna kirurga Nevio Medved in Igor Višnjar, bi opisano obremenjenost s filtri na Snapchatu "v grobem lahko imenovali Snapchat dismorfija. Seveda /.../ tovrstnega videza ne moremo dejansko nikoli doseči, zato se začetna drobna želja hitro spremeni v neskončno hrepenenje po nedosegljivem."  Lepotna kirurga Nevio Medved in Igor Višnjar. Lepotna kirurga Nevio Medved in Igor Višnjar. Foto: Alen Karupovič

Pojem dismorfna motnja v estetski kirurgiji obstaja že dolgo. "Gre za motnjo dojemanja lastne podobe, telesa ali obraza do te mere, da se pretežen del časa porabi za opazovanje določene nepravilnosti. Posamezniki so zaradi tega lahko zelo obremenjeni," pojasnjujeta lepotna kirurga.

Kaj storiti ob srečanju s takšnimi željami?

Medved in Višnjar pravita, da je njuna naloga, da pacientu na najbolj iskren način predstavita poseg in njegove omejitve ter mu tako ponudita okvire, znotraj katerih je tega mogoče tudi varno izvesti. "Včasih posamezniku najbolj pomagaš ravno s tem, da njegove želje slišiš, razumeš in nato izvedbo posega zavrneš."

Vsiljeni lepotni standardi

"Slovenija je glede trendov estetske medicine in kirurgije na srečo zelo specifična. V primerjavi s sosednjimi državami, sploh v primerjavi z Združenimi državami ali Veliko Britanijo, smo še vedno precej konservativni pri številu opravljenih storitev estetske kirurgije, prav tako smo zelo zadržani pri javnem razkrivanju tovrstnih posegov," o stanju in primerih uporabnikov lepotne kirurgije pravita sogovornika.

"Zagotovo smo ljudje vedno iskali ideale drugje kot v nas samih," dodajata. "Zato smo v preteklih letih priča poplavi zelo podobnih (račjih) ustnic, nosov in prevelikih dojk, kot bi šablonsko sprejemali popolnoma zgrešene standarde o tem, kaj je lepo in kaj ne. Mnogokrat v ambulanto na posvet dekleta prinesejo fotografijo želenega oprsja, nosu ali ustnic. Tudi Snapchatovi filtri so sicer zelo zabavni, vendar se moramo zavedati, da trend, ki sta ga ustvarila Instagram in Snapchat, v veliki meri nima veliko skupnega z vsakdanjikom iz resničnega življenja. Prikazujeta izkrivljeno in lažno popolno sliko, ki mnogim postane cilj lepotnih popravkov."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin