Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2013,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

moda

Sobota, 13. 7. 2013, 16.00

8 let

Oblecite se kot nerodna tajnica Rose

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pokukali smo med modne trende iz leta 1958, obdobja, v katerem se dogaja filmska zgodba o nerodni tajnici Rose, ki jo lahko še vedno ujamete v naših kinih.

Ste si že ogledali film Nerodna najstnica, francosko romantično komedijo, v kateri spremljamo mlado dekle, ki se v tajniški vlogi sprva ne znajde najbolje, svojega šefa pa osvoji z brezhibnim in hitrim tipkanjem? No, film sam po sebi morda ni nič posebnega, tudi kritike ga uvrščajo med tiste neškodljive in simpatične zgodbe, vsekakor pa izstopajo vzdušje zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja, pariški vrvež tega obdobja in … Dame ter njihova garderoba.

Kostumografinja filma Charlotte David je imela vsekakor zabavno vlogo, saj je moda iz tega obdobja izjemno ženstvena in barvita. Davidova je navdih iskala v nekaterih klasičnih filmih iz tega obdobja, na primer v filmih Sedem let skomin, Hitchcockovih izdelkih in modnem filmu Funny Face z Audrey Hepburn v glavni vlogi, priznala pa je tudi, da je želela s kostumografijo ustvariti nekakšno francosko mrzlico Mad Men, modni vpliv, kot ga je na ameriško modo pustila serija Oglaševalci.

"Čudovito je biti vključen v oblikovanje kostumov in podati svoje mnenje," je kostumografinja povedala za spletno stran WWD. "Tako sem lahko na primer predlagala, da bi bile lahko naramnice na tisti obleki ožje, da bi tisto krilo lepše stalo s krinolino ali da bi mu dodali še pentljo." Zvončasta krila, kapri hlače, paži in vzpon barv In kakšna je bila moda v poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih? To smo preverili na spletni strani Paperpast, katere ustvarjalci so se poglobili v oblačilno kulturo vsakega leta in podrobno predstavili, kako so se oblačila dekleta v določenem obdobju, kakšni trendi so veljali in kaj se je dogajalo s še danes slovitimi modnimi oblikovalci.

Leto 1958 je prineslo novo, revolucionarno silhueto v ženski vsakdan – krila, ki jih je navdihnila oblika rakete, torej stožčasta krila, ozka v pasu in široko padajoča proti sredini meč. Pionir zvonastih, trapezastih kril je bil oblikovalec Yves Saint-Laurent, in čeprav so jih pred tem nosile že Newyorčanke, so pravi bum doživela, ko jih je modna hiša Dior predstavila v Parizu. Širokim krilom se je kmalu pridružila klasična oprijeta silhueta kril, ki so segala malo čez kolena. Pentlje in pentljice povsod! Zgoraj so dekleta nosila bombažne majčke in bluze z gumbi, priljubljena sta bila tudi ruski ovratnik in ovratnik s podaljšanimi trakovi, ki so si ga zavezale v pentljo. V hladnejših dneh so h krilom nosile tudi mehke puloverje s tričetrtinskimi rokavi in okroglim vratnim izrezom. V zgodnjih šestdesetih so za pravo revolucijo poskrbele kapri hlače, ki so jih ženske nosile z bluzami brez rokavov.

Moda tega obdobja je zelo barvita – turkizna, rožnata, temno zelena, vijolična, rdeča, marelična, rumena … Barvne kose je bilo za bolj resne priložnosti vljudno umiriti z belo, v prostem času pa so ženske posegale tudi bo kombiniranju barv in vzorcev. Med temi so bili zelo priljubljeni grafični vzorci, igra črt in cvetlice so poskrbele za nekaj romantike. Petke pogosto iz enakega blaga kot obleka Pomembno vlogo so igrali tudi modni dodatki. Čevlji s koničasto konico so bili pogosto oblečeni v blago, da so se ujemali z obleko. Ženske so si na glavo rade poveznile klobuček, ročne torbice pa so na tankih paskih nosile v pregibu komolca.

Značilna pričeska tega obdobja je gost paž z lasmi, zavitimi proti bradi. Frufru je bil kratek, dekleta so si ga pogosto česala na stran in poskrbela, da je bila konica las zavita v ljubek kodrček. Iz petdesetih v sodobnost ... Če vam je slog iz filma Nerodna tajnica všeč, lahko pobrskate po omarah svojih babic ali trgovinah z rabljenimi oblačili, veliko kosov, ki spominjajo na to modno obdobje, pa še vedno najdemo tudi v sodobnih trgovinah.

Ne spreglejte