Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
31. 8. 2018,
10.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

7

Natisni članek

Cosmopolitan Tess Holliday naslovnica

Petek, 31. 8. 2018, 10.09

5 let, 7 mesecev

Naslovnica Cosmopolitana, ki je povzročila veliko zgražanja

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

7

Tess Holliday | Foto Instagram

Foto: Instagram

Britanska izdaja revije Cosmopolitan je oktobrsko naslovnico namenila modelu z oblinami Tess Holliday, ki je po mnenju mnogih preobilna, da bi promovirala pozitivno samopodobo, kakor pravi sama. Zaradi tega jo je že okrcal Piers Morgan.

Zadnjo naslovnico britanskega Cosmopolitana krasi Tess Holliday, obilnejši model, ki "širi pozitiven odnos do svojega telesa" ter "ljubezen do svojih odvečnih kilogramov". Nekateri so navdušeni, da je tako priljubljena revija dala priložnost tudi modelu z oblinami, saj ima to "pomembno vlogo pri odraščanju mladih deklet".

Med drugim so na Twitterju zapisali: "Koliko mladih žensk bi uživalo življenje in se zavedalo, da so lepe takšne, kakršne so, namesto da jokajo, ker niso videti, kot bi 'morale' biti, če bi prevladovale takšne fotografije?" Pa tudi: "Tooo! Če bi na naslovnicah revij med odraščanjem videvala ženske z oblinami, kot sem jaz, ne bi potrebovala več kot 25 let, da sem vzljubila svoje telo. Hvala, Tess Holliday."

Tess Holliday | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tess Holliday | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Naslovnica je "nevarna in zavajajoča"

A mnogi niso bili tako navdušeni. "Na naslovnico dati čezmerno debel model ni nič drugače kot dati anoreksičen model. Oboje je ekstremno nezdravo in tega ne bi smeli spodbujati in hvaliti."

Še najbolj pa je Cosmopolitan zaradi te poteze grajal britanski TV-voditelj in novinar Piers Morgan, ki je na svojem profilu na Instagramu zapisal, da je ta naslovnica "nevarna in zavajajoča, prav tako kot hvaljenje presuhih manekenk".  "Medtem ko se Velika Britanija bori proti največji krizi čezmerne debelosti, je to najnovejša naslovnica Cosma. Očitno bi morali to videti kot korak naprej k pozitivnemu odnosu do svojega telesa. Kakšno nakladanje."

Tess je takšne komentarje pričakovala, saj se mora z njimi spopadati vsak dan, pravi. Na Twitterju je že zapisala: "Raje naj vas skrbi, kako grozni ljudje ste, da se pritožujete nad mojo naslovnico, in kako to vpliva na vaše življenje."

Britanski boj proti pritisku na ženske in njihovo samopodobo

V Veliki Britaniji se že nekaj časa borijo proti vse večji čezmerni debelosti med mladimi, kar je v svojem zapisu izpostavil tudi Piers. Že pred dvema letoma je londonski župan Sadiq Khan odredil, da na podzemnih železnicah in drugih javnih prevoznih sredstvih ne sme biti oglasov, ki bi povzročali negativen pritisk na ženske in njihovo samopodobo.

Sporen je bil oglas, ki je ženske na podzemni železnici spraševal, ali je njihovo "telo pripravljeno za na plažo" (Are You Beach Body Ready?, op. p.). Da se to ne bi več dogajalo, je Khan ustanovil skupino, ki pozorno spremlja ustreznost oglasov, namenjenih londonskemu javnemu prevozu.

Preverite tudi:

Nataša Mernik
Trendi Kako so obline osvojile tudi slovensko modno znamko #video #foto
Kendall Jenner
Trendi Kendall Jenner je z nespoštljivimi besedami užalila manekenske kolegice
Ne spreglejte