Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

modni oblikovalec

Torek, 19. 11. 2013, 12.10

8 let

Matevž Faganel: zgodba, ki se razvija in odkriva nove ideje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Modni oblikovalec, ki je nase opozoril tudi s sodelovanjem s številnimi znanimi Slovenkami, ki danes ponosno nosijo oblačila z njegovim podpisom.

Ob njegovi interpretaciji prepleta črne in bele barve je že marsikateri ženski zastal dih, še več, zdi se, da mu to vedno znova uspeva, vse od leta 2008, ko je postal širše poznan ob uspehu na takratnem tednu mode.

Danes je Matevž Faganel ime, ki je podpisano pod številna oblačila, ki jih nosijo znane Slovenke v modnih editorialih, ki kujejo pot Slovenije proti mestu na zemljevidu omembe vrednih modnih postojank. Poleg Ljubljane ga boste srečali tudi v Parizu, kamor se vedno znova rad vrača, saj ga neprestano navdušuje.

Leta 2008 ste se predstavili na takratnem prvem tednu mode v Sloveniji, kjer ste bili še posebej izpostavljeni. Kako se je vaša pot razvijala od takrat pa vse do danes? Res je, takrat sem prvič prikazal svojo kolekcijo za ustanovljeno znamko m*faganel. Od takrat redno ustvarjam kolekcije vsako sezono. Med delom so prišli novi projekti, nova poznanstva, prijateljstva, sodelovanja. Z Društvom SOTO smo organizirali mednarodno modno razstavo Jug-Jugovzhod, skupaj s Sanjo Grcić in Nino Šušnjaro smo ustanovili trgovino Koda 386 itd. Vedno znova rad sodelujem z Ano Lazovski, ki je preprosto odlična v svojem delu. Na zadnjem tednu mode sem se predstavil tudi z novo moško linijo.

Skozi vsa leta vašega ustvarjanja se zdi, da ste zelo tesno povezani s Parizom. Tudi v času, ko delava ta intervju. Kaj vas vedno znova vleče v Francijo? Pariz rad obiščem tako poslovno kot zasebno. Obožujem to mesto, saj se v njem prepletajo zgodovina, tradicija ter hkrati modernost in inovativnost. Je prava meka mode, umetnosti. Vedno znova me navdušuje.

Vaše kreacije vidimo na številnih znanih Slovenkah, tako na političarkah kot na pevkah. V zadnjem času se zdi, da je vaša najvidnejša ambasadorka Hannah Mancini. Kakšen odnos imata? S Hannah sva se spoznala kmalu po mojih začetkih in takoj sva se ujela. Postala sva dobra prijatelja. Tudi pri delu se dobro ujameva in vedno znova je dober izziv in užitek delati z njo.

Kot številne oblikovalce verjetno tudi vas navdihuje okolica, tudi glasba. Ste kdaj našli navdih tudi v skladbah, ki jih poje Hannah? Vokal Hannah je res fantastičen. Občudujem njene sposobnosti. Všeč mi je, da se ne opira zgolj na en žanr, da se rada preizkusi v novih in različnih glasbenih smereh. Meni je med najljubšimi sodelovanje z Mikom Valom, kjer je predstavila svoj alterego Stella Mercury.

Kaj pa film? Se je že zgodilo, da ste naleteli na kakšnega, ki vas je tako navdušil, da ste te občutke prenesli v katero izmed svojih kolekcij? Navdih črpam od povsod, tako da so pri kolekcijah vidni tudi navdihi iz filmov. Morda so najbolj opazni vplivi Hitchcockovih in Almodovarjevih žensk.

Kaj ima sicer največji vpliv na vaše delo? Težko se osredotočim zgolj na eno stvar. Tu so, kot že omenjeno, prepletanje filma, glasbe, različne umetnosti, barv, dogodki iz življenja, različni spisi, ki jih najdem pri raziskovanju, zgodovina ipd.

Na kaj merite med ustvarjanjem kolekcije? Zdi se, da ste zapriseženi minimalizmu. Pri oblikovanju imam vedno v mislih žensko oziroma moškega, ki nosi oblačila m*faganel. Že ves čas gre pravzaprav za zgodbo, ki se razvija in odkriva nove ideje. Tako, kot se razvija življenje.

Katere so barve, s katerimi najraje ustvarjate? Rad imam črno, v kateri se rad izgubim, v njeni globini in subtilnosti. Rad imam kontrast in izraznost črno-bele kombinacije. Drugače pa me bolj navdušujejo močne barve, ki so energetsko izrazite.

Pred letom dni smo vas lahko videli ob boku Sanje Grcič in Nine Šušnjara v butiku na Tavčarjevi ulici, ki je v tistem času spet postala bolj živahna. Se bo takšna pop-up zgodba v bližnji prihodnosti še nadaljevala? Trenutno smo vsi zasedeni s svojimi projekti in Koda 386 je malo na odmoru. Trgovina Koda 386 je bila res dobra izkušnja in prepričan sem, da skupni projekti še sledijo.

Kakšne so sploh razmere pri nas za odprtje trajnejše trgovine? Optimizem med oblikovalci ostaja? Optimizem mora biti. Danes je čas tak, da je treba najti nove, inovativne rešitve. Mislim, da so bolj zanimivi t. i. "pop up shopi", ki obstajajo zgolj neko obdobje.

Kako sicer gledate na prihodnost, kje vidite slovensko modo? Mislim, da se slovenska moda s pomočjo tedna mode počasi razvija in prebuja. Vendar na slovensko modo ne smemo gledati zgolj kot slovensko. Imamo kar nekaj dobrih oblikovalcev, ki si s svojim delom ustvarjajo dobro ime v tujini.

Ne spreglejte