Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

teden mode

Torek, 9. 4. 2013, 7.52

8 let

Marko Mandič z brvi odnesel oblikovalko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi večer ljubljanskega tedna mode je zagnala peterica domačih imen, ki je predstavila kolekcije za prihodnjo jesen in zimo.

V Ljubljani se je odvil prvi sklop modnih revij Philipsovega tedna mode, svoje kreacije pa je predstavilo pet slovenskih znamk. Poleg ljubiteljev in poznavalcev modnega sveta so veliko dvorano Kina Šiška zasedli predstavniki medijev, kupci, uredniki in blogerji, med njimi tudi Frank Uwe Laysiepen - Ulay, fotograf, umetnik, aktivist in polovica legende Ulay-Abramović, na modni brvi pa so se zvrstile kreacije, ki bodo narekovale trende hladnejših mesecev drugega dela letošnjega leta.

Miro Mišljen pozdravlja prodajalke ljubezni

Miro Mišljen je upravičil sloves kontroverznega slovenskega oblikovalca in tudi tokrat postregel z ekstravagantno (čipkasto) kolekcijo, ki jo je poimenoval Marija Magdalena. Navdih pri oblikovanju je našel v zgodbi nočne dame, prodajalke ljubezni, ki na ulicah Amsterdama v svoj objem vabi mimoidoče.

Čeprav Miro kolekcijo povezuje s prostitutkami, pa so bile kreacije videti bolj nedolžne, zadnja bi lahko bila celo primerna za nevesto v belem, manekenke pa so bile predvsem zapete do vratu. Med dekleti se je znašel tudi maneken v ženski kreaciji.

Mira je torej navdahnila usoda prostitutk, sam pa bi rad s kroji odprl še "razmislek o življenju stigmatiziranih prijateljic noči" – kolekcijo tako posveča vsem pozabljenim in diskriminiranim prostitutkam.

Sofia Nogard in svetlikajoče hlače

"Potovanje je bistvo ženske," pravi slogan, ki opisuje kolekcijo ID znamke Sofia Nogard. Kroji, barve in vzorci kolekcije opisujejo vse plati sleherne predstavnice nežnejšega spola. Kontrasti, večplastna osebnost, igra ravnih in polnih krojev, svetlih in temnih barv, svetlikajočih in rustikalnih materialov. Tudi v tokratni kolekciji so prisotni usnjeni dodatki, usnjene torbe, pri katerih so oblikovalci poleg usnja uporabili še volneni filc, s katerim poudarjajo zimsko vzdušje kolekcije. V spominu ostajajo vijoličast pajac in zasanjane modre, svetlikajoče hlače.

Tanja Zorn in rožnat kimono

Modna oblikovalka Tanja Zorn je manekenke prav tako oblekla v kontrastne linije, igra se s svetlobo in temo, šepeta o zmodeliranih volumnih in površinah 3D. Kolekcijo za jesen in zimo 2013 je poimenovala Hiaroscuro. V spominu ostaja moški črn plašč z modro podlogo v notranjosti, ki prikliče spomin na grofa Drakulo, med malimi črnimi oblekicami je bil v ospredju tudi kimono.

Niti Niti odnesel igralec Marko Mandič

"Kdo je tukaj žival in kdo je tukaj človek? Kdo se zdaj koga boji?" se pri Niti Niti sprašuje oblikovalka Simona Muc. Kolekcija je narekovala boj s peklenskim mrazom, lakoto in samim sabo. Z mrazom se bomo v mrzlih mesecih torej borili s pleteninami, težkimi jopami in masivnimi rokavicami. V kolekciji prevladujejo kosi za moške, zato je bila večina izhodov paša za oči predvsem za nežnejši spol, saj so zapeljivi "pastirji" z razgaljenimi telesi pozornost skoraj ukradli z oblačil.

Na modni brvi pa se je v vlogi modela sprehodil tudi sam slovenski igralec Marko Mandič, ki je poskrbel za nekaj humornih vložkov, kot sta sključena drža med hojo po brvi in zaigran padec, za piko na i pa se je po zadnjem izhodu po brvi sprehodil še z oblikovalko Simono Muc, ki jo je po priklonu kar džentelmensko odnesel nazaj v zaodrje.

Alice Bossman in gospodične v belem

Kot zadnja se je predstavila Alice Bossman, ki svojo kolekcijo opisuje z besedami: "Konstrukcija, dekonstrukcija, oblike, linije, detajli, volumni, nosljivo, udobno in ženstveno." V kolekciji prevladujejo nežni beli toni, všitih je veliko zadrg, kot eden najimenitnejših kosov pa je bel plašč – pončo, z zadrgami in izrezom srca na hrbtu. Manekenke so imele čez obraze poveznjene tudi bele maske.

Ne spreglejte