Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 11. 2017,
19.48

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

kultura tetovaža tetoviranje

Sobota, 4. 11. 2017, 19.48

6 let, 5 mesecev

"Ljudi zaradi njihovih tetovaž ne bi smeli obsojati" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Tetovaža | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ljubitelji tetovaž verjamejo, da je tetoviranje ena od oblik človeškega ustvarjanja, način estetskega izražanja in dokaz skupinske pripadnosti. Čeprav so nekateri ponosni lastniki tetovaž prepričani, da je tetoviranje posebna vrsta umetnosti, ki pripoveduje zgodbo življenja, obenem priznavajo, da tetovaže v družbi marsikdaj spremljajo neupravičeni predsodki in stereotipi.

Poleg bioloških sprememb, ki so posledica odraščanja, človek skozi življenje nenehno spreminja svojo zunanjo podobo. Glavni razlog za poseganje po različnih postopkih preoblikovanja je doseganje zastavljenega cilja. Ena izmed poti za izražanje sebe, sledenje trendom, izboljšanje zdravja ali doseganje lepše in privlačnejše podobe je tudi tetoviranje.

Tri, štiri, zdaj, tatu

Postopek se začne z izbranim motivom, ki ga tetovator preriše na poseben papir in nato odtisne na telo. Preden se dotakne kože, si nadene rokavice, z alkoholom razkuži kožo, po potrebi odstrani odvečne dlačice in na kožo vtisne izbrani vzorec. Kožo nato namaže z vazelinom za lažje tetoviranje.

Z električno pištolo začne nanašati barvo, ki na minuto naredi od 50 pa vse do okoli tri tisoč vbodov, prebode povrhnjico in prodre globlje v notranjost, kjer pusti trajno sled. Ob vbodu celice poskušajo rano zapreti in barva ostane ujeta v podkožju. Sčasoma lahko tetovaže zbledijo, vseeno pa ostanejo za vedno.

Preden se odločite za popestritev svojega telesa, zato dobro premislite o motivu, mestu in tetovatorju, ki bo umetnino prelil na vašo kožo. 

V spodnjem videoposnetku si oglejte pripovedi posameznikov o lastnih tetovažah.

Novinarka: Monika Oset/Video: Planet TV


Ljudi ne bi smeli soditi po njihovih tetovažah

"Sicer še nisem imela slabih izkušenj s tetovažo," je z nami delila Teja Lebič, jo pa moti, da se še vedno najdejo ljudje, polni stereotipov in prepričanj, da je to samo zapravljanje denarja, da se ljudje s tetovažami drogirajo, da so slabi in da se jih je treba bati.

"Meni se zdi to smešno," je komentirala in dodala, da bi bilo lepo, če bi se v prihodnosti to končalo. Ljudi po njenem ne bi smeli več soditi po tem, kakšne tetovaže imajo.Človeku bi morali najprej dati priložnost, da se izkaže, ga spoznati in ugotoviti, s kakšnim razlogom nosi tetovažo.

Vsak, ki ima tatu, lahko delo opravi enako dobro kot tisti, ki ga nima, je prepričana Teja Lebič. | Foto: Osebni arhiv Vsak, ki ima tatu, lahko delo opravi enako dobro kot tisti, ki ga nima, je prepričana Teja Lebič. Foto: Osebni arhiv

Če ste v dvomih, s tetovažo raje počakajte

"Vsi, ki so v dvomih, ali bi si omislili tatu ali ne, naj še malo počakajo," pa svetuje Katja Kozlevčar, ki ima na telesu nekaj tetovaž. Naj ideja malo zori, preden se zares odločite. To je le stvar, ki je za vedno na koži. Pravi, da jo ljudje velikokrat ustavijo in povprašajo, ali si naj naredijo tetovažo ali ne: "Če nisi odločen, potem si ne naredi tetovaže. Ko boš stoodstotno prepričan, se boš naročil pri tetovatorju."

Svetuje še, da ko iščete tetovatorja, res poglejte, da njegov slog ustreza vaši ideji oziroma vašemu motivu, ki ga želite. Naj tetovator naredi nekaj svojega oziroma vašega, da bo za vas unikatno in da boste imeli res lep izdelek na koži, ki ga boste z veseljem pokazali in nosili.

Če je posameznik v dvomih, naj si raje ne naredi tetovaže, svetuje Katja Kozlevčar. | Foto: Osebni arhiv Če je posameznik v dvomih, naj si raje ne naredi tetovaže, svetuje Katja Kozlevčar. Foto: Osebni arhiv

"Dekleta imajo rada slabe fante"

Tudi ljubitelj tetovaž Miha Cerar pravi, da nikoli ni imel težav z zaposlitvijo, saj že nekaj časa dela v tujini, kjer so tetovaže čisto običajne. Nihče ne gleda na to, kako si videti, ampak bolj na to, kaj imaš v glavi in kako se predstavljaš.

Več izkušenj je imel s tem, da je bil zaradi velikega števila tetovaž atrakcija. "Poleg tega imajo dekleta rada slabe fante, tako da sem pri njih vedno dobil kakšen plus," se je na koncu še pošalil.

Ne spreglejte