Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2013,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

teden mode

Sreda, 10. 4. 2013, 9.18

8 let

Ko študentje navdušijo bolj kot modna elita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štiri generacije študentov so zavzele dvorano Katedrala in predstavile svoje modne vizije in spomine. Prav vsi so namreč ustvarjali pod skupno temo Spominjam se.

"Študentje oblikovanja tekstilij in oblačil s pomočjo spominov pripovedujejo zgodbe, ki izhajajo iz preteklosti in segajo v prihodnost. Zgodbe so različne, tako kot so si med seboj različni študentje in njihovi pogledi na sodobno modo," je skupno modno revijo vseh letnikov bodočih modnih oblikovalcev napovedala njihova mentorica Almira Sadar. In res, na modni brvi so se na drugi dan četrtega Philips Fashion Weeka sprehodile izjemno raznolike toalete. Prvi letniki so se predstavili s po eno kreacijo, drugi z dvema, tretji s petimi, magistrski študentje pa s celovito kolekcijo za letošnji jesen in zimo. Najmlajša generacija študentov v belini Najprej so se z enim izhodom predstavili najmlajši. Vse je zaznamovala belina, vsaka kreacija pa je po svoje pritegnila pogled z detajli, kroji in strukturami, s katerimi so nekateri ustvarili izrazito minimalistične, spet drugi pa pompozne obleke. Čeprav so študentje še popolnoma na začetku svoje oblikovalske poti, so z usmeritvami mentorjev in posvečanjem le enemu izhodu dosegli veliko. Kar nekaj je bilo oblek, ki so prepričale bolj kot kreacije višjih letnikov.

Drugi letnik – dve toaleti Po nekajminutnem premoru so izza zavese na modno brv začele prihajati manekenske dvojice. Študentje 2. letnika so namreč v zadnjih tednih delali na dveh izhodih, s katerima so lahko pokazali več svojega znanja in imeli tudi bolj proste roke pri izbiri materialov. Morda je prav zato ta modna revija delovala bolj zmedeno, nekaj študentov pa je vseeno prijetno presenetilo z izjemno močnimi in skladnimi kosi.

Ko študentje prekosijo uveljavljene oblikovalce S kolekcijo petih izhodov so se predstavili študentje 3. letnika. Čeprav smo na modni brvi v dvorani Katedrala Kina Šiška videli tudi nekaj spodrsljajev (nezarobljeni robovi, viseče nitke in podobno), so se nekateri študentje dokazali z dovršenimi in povezanimi kosi. Upamo si trditi, da bodo s svojim izrazom, neobremenjenostjo in drznostjo, predvsem pa s svežino, kmalu preglasili tudi tiste že uveljavljene oblikovalce, ki so se predstavili na včerajšnji večerni modni reviji.

Med magistrskimi študenti žirija izbrala trojico najboljših Prva večerna modna revija je sinoči pripadla magistrskim študentom modnega oblikovanja, med katerimi je bilo kar nekaj takšnih, ki so se na Philips Fashion Weeku predstavili že dvakrat, saj so del oblikovalskega kolektiva Young@Squat. Glede na to, da gre za študente na koncu svoje študijske poti in da so nekateri že močno vpeti v ustvarjanje sodobne modne ponudbe pri nas, smo od te revije upravičeno pričakovali največ. In veliko tudi dobili. Nad videnim je bila navdušena tudi strokovna žirija, ki je izbrala tri najboljše kolekcije. Tretje mesto si je prislužila Ana Jelinič, drugo Petja Zorec in prvo Anđela Lukanović, ki si je med drugim prislužila tudi predstavitev v prestižnem večernem delu na naslednjem Philips Fashion Weeku to jesen.

Ne spreglejte