Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
15. 12. 2015,
16.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

brada

Torek, 15. 12. 2015, 16.08

7 let, 12 mesecev

Kaj je danes zapisano v dlakah na moškem obrazu?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Brada ima svoja družbena in kulturna ozadja, v različnih okoljih in obdobjih pa svoje pomene in vsebine. Kako jo lahko, kot pogosto spremljevalko sodobnih moških, razumemo v današnjem času?

V berlinskem Novem muzeju je do 28. februarja na ogled razstava, ki prek etnografskih in arheoloških eksponatov ter umetniških del obravnava vlogo in pomen moške brade skozi zgodovino. Da gre za odgovor na pojav sodobnega časa, priča tudi zapis na spletni strani muzeja, kjer pravijo, da upajo, da bo postavitev prispevala k boljšemu razumevanju dejavnikov v ozadju zavezanosti bradi sodobnih Berlinčanov.

"Radi govorijo o svojih bradah, jih čutijo" Brade so na sodobnem Zahodu v zadnjih letih "in", to je mogoče opaziti. To, kar je z opazovanjem pravzaprav nemogoče zgrešiti, pa potrjuje tudi posel, če modni trend, ki je pravzaprav družbeni in kulturni fenomen, pretvorimo še v ekonomijo. Lani so na primer na britanskem trgu spremljali upad prodaje britvic in pene za britje za kar 99 milijonov evrov.

Pred dvema letoma je pojav kulture brad komentiral Brenand Murdock, vodja ene od osrednjih verig britanskih brivnic Murdock. Izjavil je, da so zdaj "brade bolj popularne kot kadarkoli. Moški radi govorijo o svojih bradah in jih čutijo."

Renesansa brad je del več stoletij trajajočega kroženja V knjigi Of Beards and Men: The Revealing History of Facial Hair avtor Christopher Oldstone-Moore zapiše, da je današnja "bradata renesansa" del stoletij trajajočega kroženja, v katerem je (ne)nošnja brad zavzemala različne oblike odgovora na spreminjajoče se ideale moškosti.

Brada izraz modrosti in moči Od starega Egipta, starodavnih kultur Bližnjega vzhoda, starih evropskih civilizacij, civilizacij na območju Sredozemlja in do danes, kot to prikazujejo na berlinski razstavi, je brada na primer lahko pričala o modrosti in moči, lahko pa je bila tudi izraz družbene, verske ali politične pripadnosti.

Kadar so brade prišle v nemilost, je bilo to ponavadi povezano z dojemanjem, da so v nasprotju z vrednotami, kot sta napredek in modernost, so še zapisali na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Novi muzej.

Obriti obraz kot herojski ideal Kot pokaže Christopher Oldstone-Moore, pa je mogoče skozi zahodno zgodovino spremljati tudi obdobja, ko je izraz moškosti in moči predstavljal tudi obrit obraz. Ob tem izpostavi golobradega Aleksandra Velikega kot podobo starogrških herojskih idealov. Primat britvice je na Zahodu v drugem stoletju nato spodkopal rimski cesar Hadrijan.

Brada kot izraz nekonvencionalnosti in samostojnosti Kulturno in družbeno kroženje, povezano z različnimi pomeni in vlogami brade, se po omenjenem rimskem cesarju ni ustavilo. Zgodovina moškosti se je tako od nekdaj zapisovala tudi v bradi. Od tega, da je lahko predstavljala moč ali pa je označevala samostojno in nekonvencionalno posameznikovo identiteto, ali lahko celo pomenila izraz upora, do tega, da je skrbno obrit obraz lahko označeval uspešnega in družabnega človeka.

Več bradatih moških zaradi upada značilnih moških del Na spletni strani The Science of the Time na primer zapišejo, da so si moški v poindustrijski dobi pogosteje puščali brade zaradi premika od dela v težki industriji k storitvenim dejavnostim in poklicem, ki zahtevajo manj fizičnega dela.

Poraščenost v ponos feminiziranemu moškemu telesu Brki in brade imajo opazno mesto tudi na obrazih današnji hipsterjev. Brki v tem kontekstu nimajo seksualne konotacije iz sedemdesetih let, prav tako ne militaristične iz preteklosti, podčrtani izraz moškosti v obliki ponosne poraščenosti lahko razumemo tudi v smislu spreminjajočih se in fluidnih kulturnih kategorij spolov.

Brada kot obloženi modrc moškosti Blogerka Nicki Daniels, ki je do sodobnega navdušenja nad bradami kritična, je zapisala, da so hipsterji ta simbol moškosti in izraz moči spremenili v medel modni izraz. Brada se je po njenem razvila v podložen modrc moškosti.

Brade niso le domena moških Vendar pa brade niso bile izključno domena moških. Kot je mogoče videti iz upodobitve egiptovske kraljice Hačepsut, so jih v starem Egiptu nosile tudi ženske, je tudi eden od poudarkov berlinske razstave. Vendar pa brade niso bile izključno domena moških., ki je Avstriji lani prinesla zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Ne spreglejte