Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2014, 12.24

8 let

Haute couture, visoka moda, ki ne gleda na ceno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Parizu so se končali dnevi haute couture ali visoke mode, nas pa je zanimalo, kako se visoka moda ločuje od "navadne" mode.

Modne hiše, ki želijo imeti naziv haute couture ali visoka moda, morajo strankam ponujati šivanje po meri, posebna pomerjanja in se držati francoskih standardov.

Haute couture je francoski izraz za visoko modo in pomeni šivanje po meri ter ročno delo od začetka do konca kreacije. Izdelki so izredno visoke kakovosti in pogosto narejeni iz edinstvene tkanine, rezultat pa je unikatno ročno izdelana obleka. Oblačila haute couture so pogosto narejena za točno določeno stranko in posebej prilagojena za njeno postavo.

Denar ni pomemben Glede na količino časa, denarja in spretnosti, ki so namenjeni vsakemu kosu, so oblačila haute couture imenovana kot oblačila brez listkov s ceno; z drugimi besedami, denar ni pomemben. Vsak izdelek haute couture ni narejen za prodajo.

Korenine visoke mode segajo v 19. stoletje, ko je pariška elita želela, da se za njih šiva posebna oblačila, ki jih bodo ločila od preostale modne scene. Če si imel le zase šivano obleko, potem se ni moglo zgoditi, da bi se v enaki obleki na nekem dogodku pojavili dve lepotici.

Šivanje po meri in zasebna pomerjanja Posebne zahteve visoke mode, med njimi tudi ekskluzivnost, dosegajo le redki modni oblikovalci. Modna hiša, ki želi svojo linijo oblačil razglasiti za visoko modo, mora dobiti soglasje francoskega ministrstva za industrijo in francoskega modnega združenja Fédération Française de la Couture. Modna hiša mora ponujati šivanje po meri in možnost zasebnih pomerjanj.

Poleg tega morajo imeti šivalnico v Parizu in najmanj 15 zaposlenih ter na leto predstaviti dve kolekciji visoke mode.

Majhne roke, ki šivajo Kolekcijo haute couture ustvarja več kot 2200 šivilj Les petite mains, kar v prevodu pomeni male roke. Te šivilje ponavadi svoje celotno življenje posvetijo samo eni modni hiši ali oblikovalcu.

Cene do neba Vse, kar je narejeno po meri, je vedno dražje od masovne prodaje, visoka moda pa je povsem druga zgodba. Če za ustvarjanje neke kreacije potrebujete 700 ur in najmanj dvajset ljudi, ki se naenkrat ukvarjajo z njo, bo cena tega izdelka temu primerna. Cene dnevnih kosov se začnejo pri približno deset tisoč evrih, večerne obleke pa so še veliko dražje. Uporaba redkih dragocenih tkanin in okraskov samo še poviša ceno izdelka. Nekatere obleke so vredne milijone; obleka, ki jo je nosila Samantha Mumba na premieri Spidermana 2 leta 2004, je bila vredna 6,2 milijona evrov. Na njej je bilo prišitih 3476 diamantov! Torej, edina omejitev je nebo!

Glavna imena Kolekcije so vedno predstavljene v prestolnici visoke mode, v Parizu. Vodilna imena prestižne mode so Christian Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab in Jean-Paul Gaultier.

Kdo kupuje V petdesetih letih sta visoko modo nosili na primer Grace Kelly in Marella Agnelli. Danes glavni kupec visoke mode ni več elita iz Pariza, ampak kupci iz Rusije, Kitajske in Srednjega vzhoda. Ocenjujejo, da je na vsem svetu okoli dva tisoč strank.

Modne hiše zelo malo zaslužijo z haute couture, pogosto so na zgubi, zato tudi ni čudno, da se je število modnih hiš haute couture v zadnjih šestdesetih letih močno zmanjšalo. Modne hiše raje kot v prestiž vlagajo v kolekcije, ki se jih dejansko nosi.

Rdeča preproga Navadni smrtniki pa lahko izdelke visoke mode občudujemo na zvezdnikih šovbiznisa, ko se sprehodijo po rdeči preprogi. Poleg Jennifer Lawrence, ki je Diorjeva ljubljenka, je v dragih oblačilih mogoče videti tudi Anne Hathaway, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Beyonce in številne druge dame.

V sodobni Franciji je haute couture zaščiteno ime, ki se lahko uporablja samo za podjetja, ki izpolnjujejo nekatere jasno določene standarde. Vendar pa se izraz pogosto uporablja za oblačila, šivana po meri, ne glede na to, v kateri modni prestolnici so narejena.

Visoka moda v Sloveniji? Na vprašanje, ali lahko tudi v Sloveniji govorimo o visoki modi, nam je odgovorila stilistka Barbara Plavec Brodnjak: "Če so to oblačila visoke mode za posebne priložnosti, kot so večerne gala prireditve in plesi, potem je visoka moda tudi pri nas.

V Sloveniji še vedno obstaja peščica ljudi, ki se takšnih dogodkov udeležuje in posledično visoko modo tudi nosi. Seveda ne smemo pozabiti, da je to v večini starejša generacija (od 50 let navzgor in seveda tudi mlajše izjeme), ki je uspešna in vplivna in, kar je najpomembneje, tudi družbeno odgovorna, saj so ti dogodki v večini povezani z dobrodelnostjo in donatorstvom. Za razliko od časov, ko se ni govorilo o gospodarski krizi, pa so tudi ti ljudje veliko bolj obzirni in varčni, saj se tako dame kot gospodje brez sramu večkrat pokažejo v isti večerni toaleti."

Ne spreglejte