Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
15.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Bralna značka Cankarjev dom

Torek, 31. 5. 2016, 15.39

6 let, 6 mesecev

Zlati bralci ob koncu bralne značke prejeli knjigo Album 14/15/16

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Bralna Značka | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) so z osrednjo sklepno prireditvijo Zlata bralka, zlati bralec sklenili branje šolarjev za bralno značko. Letošnji zlati bralci so prejeli antologijo sodobne slovenske mladinske kratke proze z naslovom Album 14/15/16. 

Knjigo so poleg zlatih bralcev - učencev, ki so vseh devet let brali za bralno značko - prejeli tudi mentorji branja ter šolske knjižnice v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in delu zdomskega prostora.

V Albumu 14/15/16 dela 14 slovenskih avtorjev

Album 14/15/16 je uredila predsednica društva Dragica Haramija, ki je v izbor uvrstila 14 slovenskih avtorjev. To so Mate Dolenc, Marko Kravos, Feri Lainšček, Svetlana Makarovič, Marjana Moškrič, Desa Muck, Tone Partljič, Slavko Pregl, Andrej Rozman - Roza, Primož Suhodolčan, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc, Janja Vidmar in Dim Zupan.

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je izpeljalo tudi veliko drugih založniških projektov, predvsem za prvošolce, ter razdelilo knjige učencem, razredom, šolskim knjižnicam in mentorjem. Od šolskega leta 2003/04 do danes so skupaj razdelili 461 tisoč darilnih knjig. | Foto: Matej Leskovšek Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je izpeljalo tudi veliko drugih založniških projektov, predvsem za prvošolce, ter razdelilo knjige učencem, razredom, šolskim knjižnicam in mentorjem. Od šolskega leta 2003/04 do danes so skupaj razdelili 461 tisoč darilnih knjig. Foto: Matej Leskovšek

Društvo ob pomoči družbe Telekom Slovenije knjige podarja od šolskega leta 2003/2004. Tako so do zdaj 13 generacijam zlatih bralcev podarili že 277 tisoč knjig. Lani so zlati bralci prejeli knjigo Otroci sveta avtoric Janje Vidmar in Benke Pulko.

V vseh programih Bralne značke sodeluje okrog 140 tisoč otrok

Bralno značko sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve, Prežihove značke so podelili leta 1961 na Koroškem. Od 70. let je Bralna značka delovala kot eden nacionalnih programov v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, od leta 2002 pa deluje kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Gibanje že od začetka vodijo mentorji po šolah. V branje je vključenih 74 odstotkov osnovnošolcev. V vseh programih Bralne značke sodeluje okrog 140 tisoč otrok, vodi pa jih okoli 6.400 mentorjev, so sporočili iz društva.

Ne spreglejte