Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2012,
13.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 6. 2012, 13.05

7 let, 12 mesecev

Živa dvorišča v iskanju sreče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V programu projekta Živa dvorišča, ki poteka v Mariboru, bo tudi cikel o šestih filozofih in njihovem iskanju sreče.

Program Živa dvorišča načrtno oživlja mestne mariborske prostore. Na izbrane vabijo različne ustvarjalce in kreativne dejavnosti. Na njih se pripoveduje, pleše, pogovarja, ustvarja, prepušča glasbi in druži. Dolgoročni cilj projekta je, da bodo tovrstne aktivnosti zaživele samostojno, v organizaciji prebivalcev.

V času festivala Lent bodo dvorišča gostila še en zanimiv cikel, in sicer šest srečanj, na katerih bodo govorili o filozofskem iskanju sreče. Pobudniki so Zofijini ljubimci, Društvo za razvoj humanistike.

Za vodilo pogovorov z naslovom V iskanju sreče bo šestdelna serija Filozofija: Vodič do sreče (Philosophy: A Guide To Happiness) ki je leta 2000 nastala v produkciji Channel 4 in avtorja, francoskega filozofa, Alaina de Bottona, in bežno temelji na njegovi knjigi Utehe filozofije.

Srečanja se bodo začenjala s projekcijo enega od omenjenih šestih dokumentarnih filmov (vsak traja 25 minut), nato pa se bodo nadaljevala s pogovorom, ki jih bodo usmerjali različni gostje s področja filozofije.

Jutri bodo ob 19. uri na Gosposki 28 govorili o Nietzscheju in naporu, pogovor bo poganjala profesorica filozofije na gimnaziji v Kamniku in dolgoletna urednica revije FNM Alenka Hladnik. Izhodišče bo soočanje s težavami in filozofovo premiso, da vse, kar je v življenju vredno, lahko dosežemo le skozi izkušnjo trpljenja. Ali drugače: brez napora ni vredno živeti. Skozi filozofsko različico pregovora pa: brez "truda ni kruha".

Dan pozneje, ob isti uri, a na drugi lokaciji, bodo na Ulici kneza Koclja 6 govorili o Sokratu in samozavesti. Pri iskanju moči, da zaupamo lastnemu mnenju in ne podležemo drugim ter tako živimo in izpričujemo to, v kar verjamemo, se bodo obrnili k Sokratu. Do njegovih misli in tez bo udeležene popeljal profesor filozofije na mariborski filozofski fakulteti Boris Vezjak. Sobota bo dan za razmislek o ljubezni. O tej večni temi bodo v navezavi na filozofa Schopenhauerja govorili ob 19. uri na Slovenski 13. Ljubezen se kot resna filozofska tema sicer ne pojavlja dolgo, čeprav je o njej govoril tudi že Schopenhauer. Menil je, da je slednja v življenju najpomembnejša. Pogovor, ki bo lahko v tolažbo predvsem tistim, ki so bili kdaj zavrnjeni, bo tokrat v rokah filozofa Tomaža Grušovnika s koprske Fakultete za humanistične študije.

Po nekajdnevnem premoru bodo s pogovornim ciklom V iskanju sreče spet nadaljevali v torek, 3. julija. Senekov pogled na jezo bo predstavil Nenad Miščević z oddelka za filozofijo mariborske filozofske fakultete in gostujoči profesor na budimpeški univerzi CEU. Seneka jezo opredeljuje kot izbruh neracionalnosti, po njegovem izvira iz presenečenja in nepričakovanega. Zato filozof svetuje, da nas nič ne sme presenetiti. Dogodek se bo odvijal ob 19. uri na Gosposki 28. V sredo bo dan za samospoštovanje. Francoski filozof iz 16. stoletja Michel de Montaigne je popisal tri glavne razloge, zakaj se tako slabo počutimo v lastni koži, zanje pa je ponudil tudi praktične rešitve. Po ogledu dokumentarnega filma bo najprej spregovoril profesor filozofije z mariborske filozofske univerze Bojan Borstner. Besede o samospoštovanju bodo zvenele ob isti uri in na istem kraju kot tiste o jezi iz prejšnjega dne.

Zadnji med ogledi dokumentarnega filma in pogovorov bo o treh preprostih stvareh, ki jih potrebujemo za srečo. Te je opredelil Epikur. Med njimi ni denarja. O tem bodo ob 19. uri na Slovenski 13 govorili s profesorjem fiolozofije iz gimnazije v Ravnah Andrejem Adamom.

Ne spreglejte