Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
4.12

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

vila vila Zlatica Ljubljana

Sreda, 24. 1. 2018, 4.12

6 let, 3 mesece

Zapuščeni ljubljanski vili se obetajo boljši časi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

V Rožni dolini v Ljubljani stoji 300 kvadratnih metrov velika vila Zlatica. Hiša na približno tisoč kvadratnih metrov veliki elitni parceli pa je že več kot 17 let v precej slabem stanju. Zdaj se ji obetajo boljši časi.

Video: Planet TV


V Rožni dolini so pred dobrim stoletjem gradili vile predvsem bogati ljubljanski meščani, poštni uradniki, industrialci in stavbeniki. Precej klavrno podobo pa ima zadnja leta vila, v kateri je živel tudi nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar. Pred vilo smo se dobili z Ireno Žmuc, ki nas je popeljala v začetek 20. stoletja. V leto 1918, ko je takrat že nekdanji župan kupil to imenitno hišo.

Vila je dobila ime po Hribarjevi hčerki

Hiša, ki je danes v precej slabem stanju, je bila tedaj najbrž prava paša za oči. Knjižnica in vrt z več kot 100 drevesnimi vrstami, jagodičevjem in zelišči so ji dali svoj čar. V njej je Hribar živel z ženo Marijo, hčerko Zlatico, po njej ima vila tudi ime, in služkinjo. "Vila je bila zgrajena v secesijskem slogu, vhod pa je bil dozidan pozneje," je razložila Žmučeva.

Občani so imeli župana radi

Hribar je županoval je med letoma 1896 in 1910. Izvolili so ga kar šestkrat. Občani so ga imeli radi, saj je vodil gradnjo mestnega vodovoda in elektrarne, vzpostaviti mu je uspelo tudi mestno tramvajsko omrežje. "Po potresu se je zelo zavzel, da bi pomagal tako Ljubljančanom kot mestu, da so pravzaprav zgradili novo Ljubljano. In tudi z njegovo iniciativo je Ljubljana pravzaprav dobila prvi urbanistični načrt mesta," je dodala naša sogovornica.

Ko so v Ljubljano vkorakali fašisti, je storil samomor

Poznamo ga kot pomembnega slovenskega politika, uglednega bančnika, gospodarstvenika, publicista, predvsem pa domoljuba. Leta 1940 je zgradil bunker, aprila 1941 pa je v znamenje protesta, ko so v Ljubljano vkorakali fašisti, storil samomor.

123 | Foto:

Hči je vilo prepustila državi

Za hišo je vse do leta 2000 skrbela njegova hči dr. Zlatica Hribar. "Izjemno je hranila spomine na očeta, vse, karkoli si lahko zamislimo, do zadnjega računa," je povedala Žmučeva. Vilo je zapustila državi. Po nekaj zapletih je to prevzelo ministrstvo za kulturo in nato po nekaj letih, leta 2009, ljubljanska občina.

V obnovo bodo vložili milijon evrov in pol

Od decembra lani ima vila status kulturnega spomenika lokalnega pomena. "V letošnjem letu naj bi se začeli arhitekturni načrti prenove, narejen je konservatorski načrt. V prihodnjem letu pa naj bi se začela fizična obnova hiše," nam je povedal Blaž Peršin, direktor zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane.

V obnovo bodo vložili milijon evrov in pol. In zdi se, da se vili zdaj končno obetajo boljši časi. V njej nameravajo urediti muzej v spomin na Hribarja in tiste čase. Računajo, da bodo obnovo končali do leta 2021.

Ne spreglejte