Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 4. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kino Šiška

Sobota, 15. 4. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

V prestolnici prvi mladinski festival angažiranega pisanja Itn.

Oglasno sporočilo

Med 21. in 22. aprilom bo na Vodnikovi domačiji Šiška potekal festival Itn., ki se bo končal z brezplačnim rap koncertom v Kinu Šiška.

Prvi mladinski festival angažiranega pisanja Itn. bo v dveh dneh pestrega programa na Vodnikovi domačiji in v Kinu Šiška omajal trditvi, da mladih knjige ne zanimajo in da so v svojem odnosu do dogajanja v družbi pasivni. Dva dneva intenzivnega druženja s knjigami, ki ju bodo organizatorji (Vodnikova domačija Šiška/Zavod Divja misel in Založba Mladinska knjiga v sodelovanju z drugimi) pospremili s pogovori, pesniškim večerom gimnazijcev, stripovsko delavnico in sklepnim koncertom slovenskih raperjev v Kinu Šiška, bosta dokazala ravno nasprotno.

 | Foto:

K sodelovanju so organizatorji povabili avtorice in avtorje, ki jim ni vseeno, kam gre svet, in si prizadevajo za poglobljen razmislek. Prva izvedba festivala daje prednost predvsem slovenskim avtoricam in avtorjem ter predstavlja večinoma knjižne novosti. Tako bodo gostili slovenskega raperja in kolumnista Miho Blažiča - N'toka, novinarja in raziskovalca množičnih ter novih medijev Lenarta J. Kučića, avtorje Boštjana Gorenca - Pižamo, Gorana Vojnovića, Boštjana Narata, Janjo Vidmar, Manco G. Renko, Samiro Kentrić in številne druge.

Foto: Luka Volk | Foto: Foto: Luka Volk

Že prvi dogodek bodo moderirali člani kluba Fejstbukerji, ki zadnji dve leti v knjigarni Konzorcij organizirajo in vodijo mesečne dogodke, na katerih se z najstniškimi vrstniki pogovarjajo o knjigah, pripravljajo bralna priporočila za revijo Pil ter moderirajo pogovore s pisatelji in pisateljicami.

Ob izidu knjige Ti si čist normalen (Raperske pesmi za mlade in vse druge) bo potekal pogovor s slovenskimi raperji Došo, Nikolovskim in Valterapom. Ti bodo razmišljali o tem, ali je rap sploh lahko poezija, o slovenskem rapu in aktualnih temah, ki jih odpira, ter o razliki med rimanjem in pripovedovanjem zgodb. Sobotni pogovor bo tudi uvod v dogajanje v Kinu Šiška, kjer bodo ob 20. uri na odru male dvorane na brezplačnem koncertu nastopili Klemen Klemen, Doša, Gero, Valterap, Trkaj & Adam Velić, Kosta, Toxsick, Zlatko in Samo Boris, od 22. ure pa bo v veliki dvorani potekal koncert Eda Maajke.

PROGRAM
Petek, 21. april

10.00 Je vsako branje branje iz užitka (debata), moderirajo člani bralnega kluba Fejstbukerji Brina Vuković, Dora Adamič, Gašper Stražišar, Zala Zgaga, Živa Jamnik
11.30 Medijska pismenost, ena pomembnejših veščin, predavanje Lenarta J. Kučića
16.00 Kako spremeniti svet tukaj in zdaj?, impro predstava
18.00 Samoumevni svet, pogovor in debata z Miho Blažičem - N'tokom, moderira Deja Crnović
20.00 L'etažer, literarno-plesna predstava
21.30 Nočna filozofska razmišljanja, predavanje Boštjana Narata

Sobota, 22. april
10.00-19.00 Festivalska knjigarna, prodaja knjig vabljenih založnikov
10.00 Odgovornost avtorja do bralca, pogovor Žige X Gombača z Boštjanom Videmškom in Janjo Vidmar
11.30 Lastno življenje, pogovor Mojce Pišek z Manco G. Renko in Samiro Kentrić
15.00 Z glavo in rapom: ali je rap lahko poezija?, pogovor Aljoše Harlamova z Došo, Nikolovskim in Valterapom
16.00-19.30 Moja kritika sveta, stripovska delavnica z Davidom Krančanom in Andrejem Štularjem
16.00 Moje branje je moja odločitev, pogovor in debata Irene Duša z Boštjanom Gorencem – Pižamo, Janjo Vidmar, Goranom Vojnovićem in Neli K. Filipić
18.00 Rdeča Rosa – zgodba Rose Luxemburg v stripu, pripovedovalski dogodek
20.00 Ti si čist normalen, koncert v Kinu Šiška, nastopajo Klemen Klemen, Doša, Trkaj & Adam Velić, Gero, Kosta, Toxsick, Valterap, Kosta, Zlatko, Samo Boris + VJ Engels, moderirata Maja Trampuš in Peter Frankl
Ne spreglejte