Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
3. 9. 2015,
12.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 9. 2015, 12.06

7 let, 12 mesecev

V Križanke prihaja Faust

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru Festivala Ljubljana bo 21. septembra premiero doživela tudi prva premiera SNG Drame v letošnji sezoni. Fausta J. W. Goetheja bo režiral Tomaž Pandur.

Uprizoritev nastaja v sodelovanju Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana, režiser Tomaž Pandur pa se bo v predstavi soočil z enim največjih evropskih mitov, zgodbo o Faustu. Faust temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je svojo dušo prodal hudiču v zameno za neomejeno znanje in tuzemske užitke.

Zgodba govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu univerzuma, so zapisali v Drami, nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis pa je v svoji knjigi Ta svet bi bil lahko boljši, v kateri svoji hčerki razlaga zgodovino ekonomije in kapitalizma, prispodobo Fausta uporabil kot osrednjo rdečo nit pri razlagi dolžniške krize.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Igor Samobor, ki bo nastopil v vlogi Fausta, gre za enega redkih mitov, ki je nastal na tleh Evrope. Tema mita je preprosta, saj gre za boj med dobrim in zlim, za večno hrepenenje po spoznavanju bistva, resnice, čarobne vesoljske formule, ki poganja svet, je povedal Samobor.

Kot je na novinarski konferenci povedal režiser Fausta, Tomaž Pandur, je od njegove prve režije Fausta minilo 25 let, tudi takrat pa je v vlogo Mefista postavil Branka Šturbeja. "V 25 letih od mojega zadnjega Fausta se je spremenil svet, zamenjali smo državi, merjenje časa iz analognega spremenili v digitalno. A tema ostaja enaka." V predstavi tako ne napoveduje razkritja o tem, kaj drži svet v tečajih, temveč nekaj misli o svetu danes, strasteh, doseganju nedosegljivega in preseganju meja.

V tokratni različici Fausta bo Mefisto po besedah Pandurja "imel mlade", natančneje ženo, dva otroka in družinsko podjetje. Po Pandurjevih besedah je Faust arhetipska zgodba, v kateri se lahko prepozna vsak, ki še ni nehal stremeti k boljšemu življenju. Glede na to, da se je Fausta lotil drugič, je to predstava, ki se je morda ni lotil zadnjič, še posebej pa ga zanima, kako bo Faust deloval v drugačnih kontekstih, kakršen bo na primer v Mehiki, kjer bo predstava gostovala oktobra letos.

Premiera Fausta bo 21. septembra v Križankah, ponovitvi pa bosta še 22. in 23. Tudi tokrat bodo po besedah direktorja Festivala Ljubljana, Darka Brleka, zaprli okolico Križank in s tem zagotovili profesionalne pogoje za izvedbo predstave.

Ne spreglejte