Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 16.53

8 let

Umrl sloviti švedski pisec detektivk Henning Mankell

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 68. letu starosti je danes umrl švedski avtor detektivskih uspešnic Henning Mankell, čigar inšpektor Kurt Wallander je postal svetovni fenomen.

Pisatelj Henning Mankell, ki se je boril z rakom, je umrl danes zjutraj na svojem domu v Gothenburgu. Kot je na svoji spletni strani objavila njegova založniška hiša Leopard, je Mankell umrl med spanjem.

Eden od največjih švedskih sodobnih pisateljev "Henning Mankell je bil eden od največjih švedskih avtorjev našega časa, priljubljen je bil tako pri švedskih bralcih kot drugod po svetu," so v izjavi za javnost še zapisali pri založbi, katere soustanovitelj je bil leta 2001 tudi Mankell.

Zaslovel s kriminalkami, pisal tudi za otroke Mankell, ki je živel na Švedskem in v Mozambiku, je objavil več kot 40 romanov, iger in otroških knjig. Zaslovel je s kriminalkami, v katerih melanholični, osamljeni, nespečni in z delom obsedeni inšpektor Kurt Wallander raziskuje umore. Zanje je prejel številne nagrade, poleg tega je z njimi veliko pripomogel k povečanju zanimanja za skandinavske kriminalne romane. Po vsem svetu je prodal več kot 40 milijonov izvodov knjig.

Detektiv Wallander tudi na televiziji Njegovega inšpektorja Wallandra poznamo tudi v slovenščini, na primer v knjigah Bela levinja, Požarni zid ali Na napačni sledi, pa tudi iz angleške televizijske serije, v kateri je Wallandra igral Kenneth Branagh.

Napovednik serije o Kurtu Wallandru, ki so jo posneli v Angliji

Politični aktivist, poročen s hčerko slovitega režiserja Da je obolel za rakom, je objavil na začetku lanskega leta, zatem pa o svojem boju z boleznijo pisal tudi v kolumnah v časopisju tako doma na Švedskem kot v britanskem Guardianu. Mankell je bil poročen z Evo Bergman, hčerko legendarnega filmskega režiserja Ingmarja Bergmana.

Znan je bil tudi kot politični aktivist. Bil je na primer na ladji, ki je v Gazo peljala humanitarno pomoč in so jo prestregli izraelski komandosi, nato pa je bil aretiran skupaj s še nekaterimi humanitarnimi aktivisti.

Ne spreglejte