Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
21. 10. 2015,
16.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 21. 10. 2015, 16.28

7 let, 12 mesecev

Ulična fotografija: Kako se mladi zabavajo v Ljubljani?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vprašanja načinov družabnosti mladih v Ljubljani so se nadobudni fotografi pod mentorstvom ameriške fotografinje Cheryl Dunn lotili skozi svoj objektiv.

Del Unionovega natečaja Pij drugače je tudi ustvarjanje fotografskih zapisov in vpogledov v načine zabavanja mladih na ljubljanskih ulicah. Dokumentirati torej načine druženja svoje generacije in jih skozi vizualno gradivo hkrati tudi nagovoriti, da pretirano pitje ni kul, niti glamurozno.

To so tematska izhodišča fotografskega projekta, s katerim se je pod mentorstvom ameriške fotografinje Cheryl Dunn spopadla skupina izbranih fotografov in fotografinj med 16. in 25. letom. Po tridnevni delavnici, ki jo je vodila ustvarjalka, mladi z mentorico na konzultacijah prek Skypa zdaj nadaljujejo svoje delo, izbor njihovih del pa bo na razstavi v Galeriji Fotografija na ogled od 25. novembra do 5. decembra.

Mladi fotografi so strastno pristopili k delu Cheryl Dunn je filmarka in fotografinja, ki živi in dela v New Yorku. Je avtorica dokumentarnega filma Everybody Street, zgodovinskega portreta ulične fotografije v New Yorku in njenih najvidnejših akterjev. Z ulično, dokumentarno, pa tudi komercialno fotografijo se ukvarja od 80. let naprej.

Zaradi svojega dela in izkušenj s tega področja je tako bila več kot dobra izbira za vlogo mentorice za fotografsko ulično popisovanje. Srečanje z izbranimi mladimi fotografi in fotografinjami na delavnici pa jo je navdušilo. "Tako strastno in zavzeto so pristopili k delu. Sodelujoči so zelo talentirani, hitro so usvojili znanje in ga uporabili v praksi. V kratkem času so nastala dobra dela."

Prostor za avtorsko interpretacijo in slog Na delavnici je Cheryl Dunn prepletla teorijo in prakso. Po podajanju osnovnih pogledov in pristopov k ulični fotografiji in posredovanju lastnih izkušenj so se nato sodelujoči na ljubljanske ulice s fotoaparatom v rokah podali tudi sami.

"Pred odhodom na ulico sem jim pokazala svoj dokumentarni film o ulični fotografiji, kar je bila iztočnica za pogovor o načinih tovrstnega dela. Govorili smo tudi o psihološkem pristopu, ko fotografiraš neznance. Kako k njim pristopiti, kako vzpostaviti stik z njimi in podobno." Pomemben napotek, ki ga je ameriška fotografinja še želela posredovati, je bil avtorski podpis. Ne glede na naročilo ali vsebino fotografskega projekta, ki se ga lotevajo, je pomembno, da si v njem vzamejo prostor za lastno interpretacijo in slog, ob tem pa preverjajo še lastne meje. Pa naj bodo teme prekomerno pitje, načini zabave mladih ali reklama za pohodne čevlje, vedno se tega lahko lotiš skozi nedobesedno vizualiziranje.

Za ulico je potreben čas

Za ulično fotografijo še poudarja, da je pomembna potrpežljivost. Gre za delo v okoliščinah, ki jih za razliko od snemanja v studiu ne moreš ne nadzorovati ne režirati in vanje posegati. Ulica te v tem kontekstu tako uči potrpežljivosti, predvsem pa moraš biti "dober in natančen opazovalec. Pomembna je tudi intuicija, predvsem pa čas, v katerem se odvijajo različni ulični prizori."

Stik z neznancem na ulici je danes redkejša človeška praksa "Prisoten moraš biti v tistem trenutku in prostoru," še poudari fotografinja, ko govori o stanju, ki je danes z uporabo komunikacijskih vmesnikov in druge tehnologije od nas po svoje zelo oddaljeno.

"Živimo v času, ko med hojo po ulicah telefoniramo ali brskamo po spletu in se veliko manj oziramo naokoli in stopamo v stik z neznanci. Ta način interakcije ni več toliko prisoten, gre torej za manj sodobne človeške prakse." Ravno v te pa mladi fotografi ob svojem delu na ulici na tak način pogosteje vstopajo.

"Iščeš zgodbe, poskušaš izraziti sebe …" In kaj o svoji izkušnji z ulice pravijo nekateri od sodelujočih mladih fotografov? "Izziv je precej težek, saj moraš upoštevati več stvari. Poleg tega, da skrbiš za kompozicijo in druge zahteve, povezane s fotografijo, moraš tudi nekaj sporočiti. Iščeš zgodbe ljudi, ki jih ne poznaš, ter tako poskusiš izraziti sebe, in to prek teme, ki ni ravno vsakdanja," je ob izkušnji po delavnici povedal Nik, 21-letni študent drugega letnika fotografije, ki ga zanimajo predvsem reportažna, dokumentarna in ulična fotografija.

"Najbolj mi je bila zanimiva povezava, ki sem jo med fotografiranjem vzpostavila z ljudmi. Na ulici sem tako opazila nenavadno žensko, ki sem jo vprašala, ali jo lahko fotografiram. Odgovorila mi je v nerazumljivem jeziku, a razbrala sem, da je lačna. Kupila sem ji kebab in gospa mi je dovolila, da jo fotografiram," svojo izkušnjo z ljubljanske ulice posreduje 18-letna Dora, ki se namerava fotografiji posvečati tudi kot študentka.

"Bodite drzni, bodite kritični" Ob koncu delavnice je mladim za njihovo nadaljnje delo, pa tudi življenje, Cheryl Dunn dala še pomembne in opogumljajoče napotke: "Bodite drzni, bodite kritični. Delajte stvari, ki vas navdušujejo in skozi katere lahko izrazite, kdo ste. Sledite svojim prioritetam in ne pričakovanjem drugih. In dovolite si, da nekaterim stvarem rečete tudi ne."

Še nekaj posnetkov s fotografske delavnice

Ne spreglejte