SiolNET. Trendi Kultura
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je pet finalistov za najboljšo evropsko arhitekturo #foto

1,00

termometer

Belgija, Španija, Albanija, Nemčija in Francija - to so lokacije petih finalnih arhitekturnih projektov, ki se potegujejo za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Miesa van der Roheja.

Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe sta danes objavili pet finalistov, ki se letos potegujejo za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo - nagrado Miesa van der Roheja. Gre za najbolj prestižno strokovno priznanje, ki ga podeljujejo vsaki dve leti za najboljšo zgradbo evropskih arhitektov, uresničeno v zadnjih dveh letih.

Aprila bo žirija obiskala vseh pet finalistov oz. objektov in med njimi izbrala dobitnika nagrade in prejemnika posebne omembe za obetavnega arhitekta. Pred 12 leti, leta 2007, sta nagrado za mlade arhitekte prejela Matija Bevk in Vasa J. Perović.

Nagrajence bodo razglasili konec aprila, slovesna podelitev pa bo potekala 7. maja v paviljonu Miesa van der Roheja v Barceloni.

1. projekt: PC CARITAS v Belgiji, kraj Melle

Avtorji projekta: Architecten de Vylder Vinck Taillieu Avtorji projekta: Architecten de Vylder Vinck Taillieu Foto: Filip Dujardin

Žirija je pri projektu PC CARITAS prepoznala kakovostno preobrazbo obstoječe zgradbe v novo vrsto javnega prostora. Ob tem avtorji projekta Architecten de Vylder Vinck Taillieu o tem svojem delu pravijo naslednje:

"Kaj ko bi grajeno okolje izgubilo svoj pomen in namen, kaj če te stavbe ne bi prenovili za drug program ali funkcionalnost in bi zgolj čakala, da jo zrušijo? Kaj ko bi stavba preprosto ostala in bila pripravljena, da postane eksperimentalni prostor, ki ga je treba na novo odkriti in raziskati ter v njem opredeliti nove načine življenja?"

Belgija nagrada Mies van der Rohe Foto: Filip Dujardin
2. projekt: Avditorij in kongresni center Plasencia v Španiji, kraj Plasencia

Avtorji projekta: selgascano Avtorji projekta: selgascano Foto: Iwan Baan

"Načrtovali smo, da bo ta stavba postavila temelje za drugačno metodo in ohranila otok naravnega zemljišča na območju, ki je namenjeno širitvi, tudi če bi to pomenilo le kapljo v morje, da bi služila kot reagent za preostale konstrukcije, ki bodo sledile in se znašle podobno vrinjene, stisnjene na obalo tega spodmaknjenega morja: podeželje Extremadure, uporabljeno kot sinonim za ocean," so z besedami svoj projekt pospremili ustvarjalci iz biroja selgascano.

Španija nagrada Mies van der Rohe Foto: Iwan Baan

3. projekt: Skenderbegov trg v Albaniji, kraj Tirana

Avtorji projekta: 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed in iRI Avtorji projekta: 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed in iRI Foto: Filip Dujardin

"Zeleni pas trga je služil kot začetek urbanega gozda, izhodišče za razmislek o celoti mesta kot urbanem ekosistemu. Trg smo obravnavali kot del metabolizma, ki prispeva k večji kakovosti svojega okolja, ob tem pa smo upoštevali različne povezave z neposredno, pa tudi bolj oddaljeno okolico," o zasnovi pravijo arhitekti 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed in iRI.

V zasnovi trga v Tirani žirija za nagrado Miesa van der Roheja poudarja, da javni odprti kraj postane dvorana, prostor, skozi katerega se ljudje sprehodijo, kjer posedajo, se ustavijo, se igrajo, družijo in organizirajo številne druge dejavnosti.

Albanija nagrada Mies van der Rohe Foto: Filip Dujardin

4. projekt: Terasasta hiša v Berlinu, Nemčija

Avtorji projekta: Brandlhuber+Emde in Muck Petzet Architekten Avtorji projekta: Brandlhuber+Emde in Muck Petzet Architekten Foto: Erica Overmeer

"Ovoj stavbe je iz betona, osrednja jedra z dvigali in kopalnicami pa objemajo vezane plošče. Vse preostalo, na primer prostorske pregrade, je prepuščeno uporabnikom glede na njihove potrebe. Čeprav projekt danes ustreza zakonskim standardom za poslovne stavbe, želi s preizpraševanjem obstoječih norm premagovati ločnice med delom in življenjem, med poslovnim in bivalnim okoljem," o terasasti hiši v Berlinu pravijo njeni avtorji Brandlhuber+Emde, Burlon in Muck Petzet Architekten.

Nemčija nagarada Mies van der Rohe Foto: Erica Overmeer

5. projekt: Preobrazba 530 bivališč - Grand Parc Bordeaux v Franciji, kraj Bordeaux

Avtorji projekta: Lacaton & Vassal, Frederic Druot in Christophe Hutin Avtorji projekta: Lacaton & Vassal, Frederic Druot in Christophe Hutin Foto: Philippe Ruault

Natančno in ustrezno načrtovanje ter časovni okvir sta arhitektom omogočila, da so za preobrazbo posameznega stanovanja potrebovali zgolj od 12 do 16 dni. Pol dneva je šlo za polaganje betonskih plošč, dva dneva za prenovo stare fasade, dva za novo pročelje in od osem do 12 dni za prenovo notranjosti, o časovnih okvirih projekta pravijo v biroju Lacaton & Vassal.

Žirija poudarja, da so stanovanja s tem dobila več prostornosti, zraka in naravne svetlobe, razširili pa so tudi možnosti njihove uporabe.

Francija nagrada Mies van der Rohe Foto: Philippe Ruault

Francija nagrada Mies van der Rohe Foto: Philippe Ruault

Preberite še:

Vodarna Kleč Trendi Od kod prihaja voda v ljubljanske pipe? #foto Lara Bohinc Trendi Lara Bohinc: Uspeh ni cilj, je stranski učinek #intervju Vila Grivec Trendi Vila, ki jo je za ljubljanskega teologa postavil Plečnikov učenec

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin