Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
7.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

koncert glasba Kino Šiška

Četrtek, 2. 2. 2017, 7.00

7 let, 2 meseca

Švedinja v Izoli iskala zgodbe svoje druge domovine

Oglasno sporočilo

Slovensko ljudsko izročilo je bilo navdih za večji del besedil skupine ELDA trio, ki bo svoj prvenec predstavila v Kinu Šiška.

Pred dobrim letom in pol je švedska glasbenica Emilia Mårtensson, prejemnica nagrade Parliamentary Jazz Awards 2016 za najboljšo vokalistko, začela razmišljati o glasbenem projektu, s katerim bo obeležila spomin na svoje slovenske korenine.

Mårtenssonova je v tem obdobju že sodelovala s priznanim slovenskim multiinstrumentalistom Janezom Dovčem. Glasbenica je slovensko glasbo spoznavala preko avtomobilskega kasetofona v dedkovem avtomobilu med vožnjami na najrazličnejše glasbene tečaje. Poleg Mårtenssonove in Dovča je član zasedbe tudi brazilski tolkalec Adriano Adewale, s katerim je švedska virtuozinja sodelovala pri svojem zadnjem samostojnem albumu Ana.

Video v angleščini.

ELDA trio si je cilj svojega sodelovanja zastavil preplet ljudskega izročila, zgodb in glasbenih tradicij svojih okolij. Izkušeni in priznani improvizatorji, vešči glasbenih interpretacij, so svoj prvenec ELDA izdali lansko jesen pri londonski založbi Two Rivers.

Večji del besedil na prvencu je prispevala Mårtenssonova. V procesu ustvarjanja albuma je mesec dni preživela v Izoli ob prebiranju slovenskih, švedskih in brazilskih ljudskih pripovedi. Poleg zadnjih je na besedila v švedščini in angleščini vplivala tudi svetovna begunska kriza, saj je glasbenica v ljudskem izročilu našla veliko zgodb o ljudeh, ki so svoj dom morali zapustiti.

Svoj prvenec bo ELDA Trio v Sloveniji prvič predstavila v ljubljanskem Kinu Šiška 9. februarja ob 20h.

Ne spreglejte