Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

London

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 11.07

8 let

Slovenec, ki so ga izbrali med tisočimi prijavljenimi umetniki z vsega sveta

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na londonski Poletni razstavi Kraljeve akademije za umetnost, ki poteka že vse od leta 1769 in je ena od najbolj priljubljenih britanskih razstav, se bo predstavil tudi slovenski slikar Rok Slana.

Uvrstitev slovenskega slikarja Roka Slane na mednarodno Poletno razstavo na Kraljevi akademiji za umetnost (Royal Academy of Art) v Londonu, najstarejšega dogodka te vrste na svetu s poudarkom na slikarstvu, kjer vsako leto razstavijo okoli tisoč del sodobne umetnosti avtorjev z vsega sveta, ni kar tako. Umetnikovo delo je bilo namreč opaženo med 12 tisoč prijavljenimi. Na dogodku, ki brez prekinitve poteka že 247 let, se predstavljajo tako največja imena iz likovnega sveta kot tudi še neuveljavljeni umetniki.

Rok Slana se na prodajni razstavi, ki poteka med 8. junijem in 16. avgustom, predstavlja s sliko Povodni mož (A Toast).

Izbrane nepozabne umetnine Na prodajni razstavi, ki je eden največjih in eden od najbolj opaženih dogodkov, bo poleg izbranih slik mogoče videti tudi fotografska dela, kipe in instalacije. Pri letošnjem izboru je sodeloval tudi britanski umetnik Michael Craig-Martin, ki je bil med drugim tudi mentor in v 90. letih spodbujevalec gibanja vizualnih umetnikov, imenovanega Young British Artist.

Kot napovedujejo, se obeta postavitev, ki bo občinstvo od dela do dela popeljala skozi različne barvite in izjemne umetnine, izbrane v številni in močni konkurenci.

Sodelovanje na Poletni razstavi je dosežek Rok Slana, ki se trenutno mudi v Londonu, saj je odprtje Poletne razstave pred vrati, pravi, da je idejo za prijavo na dogodek dobil pred časom na mednarodnem sejmu umetnosti v Oxfordu.

Udeležba na sejmu je tako odstrla nove priložnosti in nadaljnje korake, pa bo nove možnosti odprlo tudi sodelovanje na razstavi na Kraljevi akademiji? "Vse je mogoče, a o svojih pričakovanjih raje ne bi govoril na glas. Dosežek in priznanje sta zame že sama uvrstitev na razstavo, ki gosti tudi priznana imena slikarstva, njena tradicija pa sega v daljno leto 1769. Komisija je sestavljena iz Kraljevih akademikov, uglednih umetnikov sodobne britanske likovne scene."

Ne spreglejte