Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
8.54

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slikarstvo

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 8.54

2 leti

Septembra bo izšel prepovedani intervju z Matissom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 1941 je umetnostni kritik Pierre Courthion v Lyonu in Nici tri dni intervjuval Henrija Matissa, a vsebina njunega pogovora bo javnosti znana šele 72 let pozneje.

Slikarski velikan 20. stoletja Henri Matisse si je 13 let pred smrtjo vzel več dni časa za intervju s Pierrom Courthionom, v katerem je spregovoril tako o svojem risanju kot o depresiji. Umetnostni zgodovinar, ki je intervjuval Matissa, je pogovor želel objaviti v knjigi, a kmalu po opravljenem pogovoru si je umetnik premislil in objavo prepovedal.

Matissa naj bi razburilo predvsem uredniško delo, saj je bil intervju skrajšan na 260 strani, kar je bila posledica vojnega varčevanja in pomanjkanja papirja. Avtorju intervjuja je tako pisal: "Uničiti želiš moje delo. Ali delo opravim dobro ali pa ga sploh ne opravim. Obstaja 310 strani … Bi jih lahko prosim sprejeli in objavili v celoti?" Nestrinjanje se je nadaljevalo tudi pri izbiri papirja, a med glavnimi ovirami je bila vendarle vsebina. Matisse je besedilo precej popravil, spet napisal po cele odstavke, v celoti zavrnil 25 strani, ki so govorile o zbirateljih, ki jih ni pretirano cenil, predvsem pa je želel ohraniti popoln nadzor nad tem, kaj bo postalo javno in kaj ne.

V intervjuju je priznal, da je nagnjen k depresiji in da pogosto vse vidi v najslabši luči. "Najbolj se bojim, da bom izgubil voljo do svojega dela," je priznal in dodal, da se z depresijo spoprijema tako, da veliko poje ali žvižga. Matisse v intervjuju uporabo barv primerja s petjem, kombiniranje barv s sestavljanjem akorda, slikanje pa s simfonijo.

Šele 59 let po umetnikovi smrti je biografom uspelo prepričati Matissove svojce, da dovolijo objavo intervjuja, ki bo v knjižni obliki izšel septembra. Intervju so namreč že v 80. letih prejšnjega stoletja našli v arhivih umetnostnega zgodovinarja in kritika Courthiona, in čeprav so biografi zapisano že dodobra preučili, bo intervju zdaj prvič na voljo tudi javnosti. Knjigo bosta izdala Tate in Getty Research Institute.

Ne spreglejte