Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
6. 5. 2014,
16.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moskva

Torek, 6. 5. 2014, 16.15

8 let

Putin je prepovedal kletvice v predstavah in filmih

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
1. julija bo pod Putinovim dekretom začel veljati zakon, ki prepoveduje uporabo kletvic na javnih prireditvah, kar vključuje tudi filme, gledališče in druge umetniške oblike.

1. julija bo pod Putinovim dekretom začel veljati zakon, ki prepoveduje uporabo kletvic na javnih prireditvah, kar vključuje tudi filme, gledališče in druge umetniške oblike. Putin se je lotil nove prepovedi, kriminaliziranja uporabe kletvic v filmih, gledaliških igrah, na koncertih in drugih umetniških oblikah. Preklinjanje je tako v Rusiji dobilo status prekrška, s tem pa tudi svojo vrednost. Kazen bo za posameznika, ki na javni prireditvi uporabi kletvico, od 1. julija z novim zakonom znašala 50 evrov, za organizacijo okoli tisoč evrov. Podoben ukrep, s katerim so prepovedali preklinjanje v medijih, so v Putinovi Rusiji sprejeli aprila lani.

Seznam prepovedanih besed Ob koncu lanskega leta je inštitut za ruski jezik pri ruski akademiji znanosti oblikoval seznam štirih kletvic, besed, povezanih s spolnostjo ali poimenovanjem ženskih in moških genitalij, za katere so se zavzeli, da bi bile prepovedane. Kljub izdelanemu seznamu novonastali zakon sicer še ne predvideva specifičnega seznama prepovedanih besed.

Zakon je povzročil šok Novi zakon o prepovedi uporabe kletvic na javnih prireditvah in v umetniških kontekstih je v javnosti sprožil kritične odzive in povzročil šok. Še posebej zato, ker je preklinjanje eno od vitalnih komponent ruske umetnosti. Nekaj najboljših ruskih pesnikov in dramatikov, od klasika Aleksandra Puškina do sodobnega postmodernističnega Vladimirja Sorokona, kletvice v svojih delih obilno uporabljajo, opozarjajo ruski kulturniki in humanisti.

Na kritike zakona se je, kot navaja časnik The Moscow Times, že odzvalo tudi rusko kulturno ministrstvo. Iz organa, ki je zadolžen za nadzor nad gledališkimi predstavami in filmsko distribucijo v državi, so namreč sporočili, da novi zakon ne bo obravnaval umetniške produkcije, temveč predvsem množično kulturo.

Ali kot je za The Moscow Times izjavila predstavnica za stike z javnostmi iz kulturnega ministrstva Irina Kaznacheeva: "Zakon ni agresiven, cilj je le regulacija te sfere. Torej, da bo imelo preklinjanje svoj namen. Kaj narediti s preklinjanjem, bo prepuščeno posameznemu umetniškemu direktorju. Odločitev, ali naj krši zakon ali ne, bo v njegovih rokah. V to se ne bomo spuščali." Na to pa so odgovorili že številni gledališki režiserji in dramatiki, ki opozarjajo, da zakon ni skladen z avtorskimi pravicami, saj ta narekuje, da se avtorsko delo ne sme spreminjati.

"Ne bomo zapirali ust našega občinstva …" "Na strokovnem kolegiju smo razpravljali o novem zakonu in sklenili, da se bomo izogibali vsem umetniškim besedilom, ki vsebujejo kletvice, vendar prepovedati igralcem, da bi improvizirali in pri tem morda uporabili kakšno izmed prepovedanih besed?" se sprašuje Varvara Faer, režiserka predstave BerlusPutin, ki so jo uprizorili v neodvisnem moskovskem gledališču Teater.doc. Gre za delo, ki se satirično loteva razmerja med nekdanjim italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem in ruskim predsednikom Putinom, osrednji lik predstavlja monstruozni hibrid obeh politikov, ki so ga naredili znanstveniki.

"Nasprotujem uporabi kletvic v vsakdanjem življenju, vendar verjamem, da jih umetniki v svojih delih lahko uporabljajo," še pravi režiserka.

V gledališču Teater.doc je trenutno na sporedu na primer tudi igra pod naslovom Demokracija, kjer občinstvo spodbujajo, da naj javno in glasno izrazi svoje mnenje o državi, politiki in drugem. Z novim zakonom pa bo takšno demokratično izražanje mnenja prav tako okrnjeno, še opozarjajo v gledališču.

"Gledalcem ne bomo zapirali ust in ne bomo prevzemali odgovornosti za to, kar izražajo," še pravi Faerova.

Regulacija jezika za označitev teritorija mafijske združbe Znani ruski filozof in lingvist Vadim Rudnev v vladni potezi regulacije jezika vidi orodje za oblikovanje moči mafijske združbe, navaja The Moscow Times. "S predpisi, kaj se sme in kaj ne, želijo označiti svoj teritorij."

Ne spreglejte