Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
7. 2. 2012,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 7. 2. 2012, 13.02

8 let

PRELISTANO: Cavazza – biografski roman

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Roman o življenju enega najmarkantnejših slovenskih igralcev izpod peresa izvrstne Vesne Milek je naporno branje. Vendar ne zaradi sloga pisanja, temveč zaradi samega življenja Borisa Cavazze.

Avtorica: Vesna Milek Založba: Študentska založba Cena: 29,50 evra

Vsaj bežno spremljanje domačih medijev nam je lahko dalo vedeti, da življenjska zgodba Borisa Cavazze ne bo lahkotno branje, da pa bomo na straneh, ki sta jih skupaj napolnila z Vesno Milek, prebirali o spolnih zlorabah, paranormalnih dogodkih in spolno nenasitnih vdovah iz Köbenhavna, nismo mogli predvideti. Biografski roman o življenju Milančana, ki kljub 73 letom še vedno polni strani opravljivih revij kot lomilec ženskih src in seveda izjemen igralec, je brezkompromisen in čustveno nasičen.

Vesna Milek v knjigi doseže to, kar smo od nje vajeni že iz sobotnih intervjujev. Sogovornika pripravi do tega, da razgrne svoje misli in se bralcu pokaže predvsem kot človek, šele nato kot človek s poklicem. Tok zavesti in drobce spominov Cavazze ji je tako uspelo sestaviti v zgodbo, kjer se še vedno čuti vse značilnosti spomina, njegove naključne prebliske in tudi pomanjkljivosti. Novejše dogodke dopolnjuje s kratkimi pričevanji najbližjih, kot so sin Sebastjan Cavazza, nekdanja žena Oriana Girotto in zdajšnja prva dama, Marijana Hlebš, medtem ko so podobe iz Borisovega otroštva prepuščene njegovemu spominu.

Biografski roman se tako sprva bere kot pustolovščina mladega komunista, mornarja, alfa samca, ki "hodi na ženske", veliko pije, trenira boks in se povsod počuti tujca. Šele ko se zgodba preseli v Ljubljano, spoznamo tistega Cavazzo, o katerem njegov sin govori, da ga je samo srce. Začnejo se zgodbe o velikih ljubeznih, o Mojci Sitar, novi družini, otrocih, novih prijateljih in dogodivščinah, a kljub na novo najdeni sreči Cavazzo tudi v Ljubljani spremlja nesreča, ki se po levitaciji kozarca v kuhinji na Bratovševi ploščadi stopnjuje do smrti žene in dveh otrok.

Ne spreglejte