SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Navade so takšne, kakršne si naredimo

4

termometer

Moč navade je knjiga, ki dokazuje, da navada ni železna srajca. S pomočjo nove znanosti lahko preoblikujemo svojo usodo, pa tudi usodo ljudi okoli sebe.

Avtor: Charles Duhigg Založba: UMco Prevedel: Sandi Kodrič Cena: 26,90 evra

Charles Duhigg, raziskovalni novinar New York Timesa, nam s knjigo Moč navade: zakaj počnemo, kar počnemo, in kako lahko to spremenimo pomaga razumeti, kako nastanejo navade in kako jih lahko spremenimo. Duhigg je prebral številne znanstvene članke in intervjuval številne znanstvenike, ki so te članke napisali, ter ugotovil, kako navade nastanejo in kako jih lahko spremenimo.

Vsako poglavje knjige, ki na lestvici najbolje prodajanih knjig vztraja vse od svojega izida, se dotika osrednje teme knjige: navade je mogoče spremeniti, če razumemo, kako delujejo.

Proces nastajanja navad Proces nastajanja navade je naslednji: med sabo povežemo iztočnico, rutino in nagrado ter privzgojimo koprnenje, ki poganja celoten cikel. Če želite stare navade spremeniti z novimi boljšimi, je treba v procesu in mednju vstavimo novo rutino. Vendar to še ni dovolj. Da se spremenjena navada ohrani, mora človek verjeti, da je sprememba mogoča. Največkrat je za to potrebna pomoč skupnosti.

Duhigg je optimističen glede tega, da lahko znanost dela za nas. "Če verjameš, da se lahko spremeniš – in iz tega narediš navado –, sprememba postane realna možnost. To je prava moč navade: uvid, da so tvoje navade takšne, kakršne si narediš."

Avtor poleg tega domneva, da z razumevanjem navad lahko vplivamo na vedenje skupin, spreobračanje podjetij v oblikovalce dobička in zagotavljanje družbenih gibanj.

Primeri v praksi Posebnost knjige je tudi ta, da s pomočjo primerov pokaže, kako stvari delujejo v praksi. Razkrije, katere navade so bile ključne za uspeh večkratnega olimpijskega zmagovalca, plavalca Michaela Phelpsa, izvršnega direktorja korporacije Starbucks Howarda Schultza in borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga, ml.

Moč navade je razveseljiva knjiga in bralci lahko najdemo koristne nasvete, kako je mogoče s pomočjo volje spremeniti vsaj kakšno slabo navado. Ko boste prebrali knjigo, boste nase, na svoje podjetje in svet okoli sebe gledali z malce drugačnimi očmi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin