SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na največji manifestaciji, posvečeni scenografiji in gledališki arhitekturi, tudi Slovenija

1

termometer

 | Foto:
Praški kvadrienale scenskega oblikovanja je edinstveni mednarodni dogodek, ki raziskuje področje scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture. Na njem se predstavlja tudi Slovenija.

Največja manifestacija, posvečena razvoju in raziskovanju raznovrstnih praks scenskega oblikovanja, Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora (PQ), ki letos poteka med 18. in 28. junijem, preči med meje med arhitekturo, uprizoritvenimi in vizualnimi umetnostmi. Letos ta veliki mednarodni dogodek poteka že trinajstič. Slovenija se na njem predstavlja šestič. Razširjen prostor … Razširjen prostor vs. stisnjen prostor je naslov instalacije vizualne umetnice in stenografinje Mete Grgurevič, nastale v sodelovanju z umetnikom JAŠO (scenografija v predstavi Tristan in Izolda, SNG Opera in balet Ljubljana, 2014) in kostumografinjo Ano Savić Gecan (kostumografija v predstavi Še vedno Vihar, SNG Drama Ljubljana in Slovensko stalno gledališče Trst, 2013). Ta bo predstavljena v okviru slovenske nacionalne sekcije v Kafkovi hiši.

Kuratorka sekcije Dežele in regije znotraj letošnje krovne teme kvadrienala Glasba-vreme-politika, ki stremi k gledališkemu tematiziranju stanja sveta ter išče poti prepleta izkustva družbene realnosti z elementi fikcije in njenih zmožnosti, je Barbara Novakovič Kolenc.

Ljubezen v polju nevidnega "Prostor odra baletne predstave Tristan in Izolda naseljuje kinetična skulptura, ki zaradi obsežnosti deluje kot vzporedno okolje. Množica repetitivnih elementov iz aluminija in plastične mreže ustvarja prosojnost, krivulje pa evocirajo mehke linije cvetnih listov z ostrimi svetlečimi robovi. Metamorfoze plešočih form in gibanja tvorijo materializirano iluzijo, ki se razpira v horizont. To sublimno okolje mestoma miruje, v naslednjem trenutku pa se silovito giblje," je o scenografiji Mete Grgurevič v sodelovanju z JAŠO zapisala kuratorka Barbara Novakovič Kolenc.

In kot dodaja umetnica, kinetična skulptura, ki miruje in nato skozi gibanje postane silovita, "ustvarja situacije, kot so vrt, pristan, grožnja, bližina, oddaljenost, noč in dan". Ko pa se kinetični objekt dokončno spusti na površino odra, ustvari "členjen palimpsest vrzeli. Takrat se prostor ljubezni prestavi v polje nevidnega – onkraj," je še zapisala kuratorka.

Prepričljivost kostumografije za predstavo Še vedno vihar je Barbara Novakovič Kolen prepoznala v konceptualnem zamahu Ane Savić Gecan, ki je oblačila protagonistov stisnila v "majcen kos minulega".

Vizualne postavitev, ne fotografski prikaz izbora V duhu Praškega kvadrienala, ki želi preseči razstavljanje fotografske dokumentacije predstav z vizualnim postavitvami, je tako v sodelovanju med ustvarjalcema scenografije za baletno predstavo in kostumografinjo za gledališki del postavitve v Pragi v prepletu avtorskih vizij iz posameznih uprizoritvenih ravni omenjenih predstav nastala instalacija.

Študentski projekt na kvadrienalu Na pobudo Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) bo Slovenija prvič sodelovala tudi v Študentski sekciji kvadrienala s projektom Tiha nevihta. Ta je nastal v sodelovanju študentov Fakultete za arhitekturo Ane Lokas, Nejca Luznarja, Danijela Tejića, Roka Willenparta, Maruše Žemlja in Anje Rošker z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, in sicer pod mentorstvom Maruše Zorec in Uroša Rustje z arhitekturne fakultete ter Žanine Mirčevske z akademije.

Projekt študentske sekcije bo razstavljen v Lapidariju Betlehemske kapele.

Vabilo umetniške direktorice kvadrienala Neodvisno od državnih organizatorjev pa je umetniška direktorica Sodja Lotker k sodelovanju povabila tudi skupino Son:DA (Metka Golec in Miha Horvat), ki bo v okviru PQ vodila študentsko delavnico z naslovom Delovni naslov (Working Title) o zavzemanju prostorov za umetnost in o pomenu souporabe skupnih časovno-prostorskih kontekstov. V sekciji Objects-Markers_Tribes bo predstavila svoj projekt Go Get Some Ice Cream Katarina Sončan.

Predstavitev 68 držav Letošnji Praški kvadrienale želi, kot poudarja njegova umetniška direktorica, preveriti nove oblike njegove vpetosti v mesto. Razstavne prostore so zato izbrali v zgodovinskem središču Prage. Na 45 lokacijah se bo skupno predstavilo 68 držav, ob nacionalnih predstavitvah pa bo potekalo tudi še več kot 600 dogodkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin