Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
20. 8. 2014,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

festival Mladi levi Stara mestna elektrarna

Sreda, 20. 8. 2014, 10.33

8 let

Mladi levi: resničnost je lahko bolj neverjetna od fikcije

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Festival Mladi levi, eden osrednjih dogodkov zavoda Bunker, letos praznuje deseto obletnico. Program bo angažirano naravnan.

Festival Mladi levi vsako leto konec poletja v Ljubljani privabi najaktualnejše uprizoritvene umetnike z vsega sveta. Nič drugače ne bo na letošnji deseti izvedbi, ki bo angažirano zaznamovan. Med sodobno gledališkimi predstavami bo izstopalo dokumentarno gledališče s poudarkom na prepletu intimnega s političnim. V program so vključene tudi instalacije, med njimi interaktivna novozelandske umetnice Kate McIntosh, ki sicer že dve desetletji živi in ustvarja v Evropi.

Na festivalu se bo predstavila s projektom Worktabel, ki bo na vsakih 20 minut na ogled že na otvoritveni večer 23. avgusta med 20. in 24. uro. Čez štiri sobe, ki so del instalacije, v kateri se bodo udeleženci znašli v vlogi ustvarjalcev, se bodo posamezniki lahko sprehodili z opremo in varnostnimi očali vsak dan vse do 29. avgusta.

Resničnost je bolj neverjetna od fikcije Letošnji festival Mladi levi bo prinašal nov pogled na resničnost, ki jo poznamo in živimo. Z mislijo na aktualno krilatico, da je resničnost bolj neverjetna, tudi problematična od fikcije, bo festivalski program posegal na različna področja sodobnega bivanja.

V program so vključili tudi dve predstavi slovenskih avtorjev in izvajalcev, in sicer predstavo Betontanca, v režiji Matjaža Pograjca z naslovom Pista sveta in Dvojno igro avtorice Katarine Stegnar.

Brezplačne predstave V zavodu Bunker so tudi letos poskrbeli za dostopnost festivalskih dogodkov, saj so predstave brezplačne. Zato, da bo to mogoče tudi v prihodnje, pa organizatorji vabijo k samostojnim prispevkom. Skrhane usode ljudi Umetniška direktorica festivala in zavoda Bunker Nevenka Koprivšek je v uvodniku v kataloško knjižnico Mladih levov zapisala, da je letošnji program, ki bo potekal do 31. avgusta, stkan iz pretežno raziskovalno-dokumentarnih pristopov in vsebin. Resnične zgodbe pa da prehajajo iz realnega v fikcijo in nazaj na trdna tla. Na odru se bodo cefrale tudi usode ljudi, skrhane zaradi osebnih in družbenih okoliščin, ki nam tako skozi intimno približujejo stiske današnjega časa.

Ob obletnici kulturne četrti Tabor se bo mazalo na kruh Desete obletnice pa letos ne praznujejo samo Mladi levi, temveč tudi zavod Bunker, organizator festivala. Prav s prvim festivalom pod naslovom Če nas ne bi bilo, bi si nas morali izmisliti so namreč odprli tudi Staro elektrarno kot uprizoritveni prostor.

Ta se je tako vse do danes razvil v vitalen in pomemben prostor sodobne uprizoritvene produkcije. Nastalo je kulturno središče Tabor, ki je pomembno tako za Ljubljano kot celotno Slovenijo. To pa je razlog še za dodatno slavje, se zavedajo v zavodu Bunker. Zato vabijo v soboto, 23. avgusta, od 21. ure naprej na ploščad za Staro elektrarno, kjer bo potekal glasbeno-vizualni dogodek.

Na odprtju festivala se bo mazalo tudi na kruh. Bunker bo skupaj s prostovoljkami Dnevnega centra aktivnosti za starejše in kuharjem Boštjanom Napotnikom napekel kruh za tisoč ljudi, udeležence dogodka pa prosijo, da prinesejo namaze po svojem okusu.

Ne spreglejte