Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 9. 2014,
16.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 30. 9. 2014, 16.07

8 let, 5 mesecev

Michelle Obama pisala slovenskemu slikarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slikar in kipar Mik Simčič je po tem, ko je v Belo hišo poslal portret Obamovih hčera, dobil osebno zahvalo ameriške prve dame.

Slovenski umetnik Mik Simčič-Mik je samoiniciativno naslikal portret Obamovih hčera in svoje delo tja tudi poslal s pomočjo ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija. Sledila je uradna zahvala iz Bele hiše z lastnoročnim podpisom Michelle Obama, je odziva vesel slikar. V uradnem odgovoru je ameriška prva dama izrazila svojo ganjenost, zaradi česar pa ima "vse več upanja za našo skupno prihodnost in vse več vere v boljši jutri".

A odziv Michelle Obame ni bil edini iz Bele hiše. Simčiču se je namreč oglasil tudi uradni cenilec umetniških del iz ameriške predsedniške palače Jerome C. Ford, za njegovo delo pa je zapisal, da je "vrhunsko, vznemirljivo in izvirno".

Kakovost dvojega oljnega portreta Malie in Sashe Obama je ameriški cenilec videl tako v tehniki slikanja kot tudi v interpretaciji. Meni, da bi morale Mikove slike postati še bolj mednarodno prepoznavne. Ford je še sporočil, da portret trenutno čaka v trezorju, da ga bo v kratkem lahko videl tudi predsednik Obama. In če bo predsedniška družina želela sliko obdržati, jo bo morala odkupiti, še pojasnjuje cenilec, saj so takšna njihova državna pravila.

V nasprotnem primeru bo visela v predsedniški knjižnici ali v Inštitutu Smithsonian, ki je največji muzej in raziskovalni kompleks na svetu.

Nov projekt slikar začenja v ZDA Portret hčerk Michelle in Barack Obame, ki ga je prvi dami Simčič podaril ob njeni 50-letnici, ki jo je praznovala letos januarja, pa je del večjega ambicioznega mednarodnega gospodarskega-političnega-kulturnega projekta, katerega glavno vodilo je povezovanje narodov sveta v prijateljstvu, zaupanju in novi etiki z jezikom umetnosti, pojasnjuje umetnik. In začel ga je v ZDA, je še jasen Mik Simčič.

Ne spreglejte