SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljanska Drama v tem mesecu z novimi branji slovenskih del

4

termometer

V Drami bodo november zaznamovala t.i. nova branja slovenskih dramskih tekstov, iz bralnih uprizoritev igralcev pa bo po besedah Igorja Samoborja že mogoče slutiti možno gledališko uprizoritev.

Nova branja bodo v Mali drami na sporedu vsako sredo do konca novembra ter prvo v decembru. Ob četrtkih bodo po njihovi ponovitvi pripravili še pogovor o interpretaciji besedil. Prva bralna uprizoritev bo že v sredo, ko bodo igralci pod režijskim vodstvom Jake Andreja Vojevca interpretirali dramski tekst Kristijana Mucka Može, arhivist. Teden dni pozneje bo sledila premiera bralne uprizoritve besedila Tjaše Mislej z naslovom Panj, ki jo je režirala Eva Nina Lampič. V sredo, 23. novembra, bo mogoče prisluhniti besedilu Roka Vilčnika Tarzan v režiji Daniela Daya Škufce, 26. novembra pa Vicam Franja Frančiča režiserke Renate Vidić.

Sklop branj bodo sklenili z branjem Kongresa Primoža Kozaka v režiji Jaše Kocelija. To je edino že uprizorjeno delo; praizvedbo je doživelo v sezoni 1967/1968. Z "novimi branji" želijo po Samoborjevih besedah odkriti slovenska besedila, ki bi lahko bila pozneje primerna za "klasično" odrsko postavitev.

Nadaljuje se Drama laboratorij V okviru Drama laboratorija, ki ga pripravljajo s študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, bodo v tem mesecu na levem odru pripravili tri avtorske projekte Juša Zidarja, Tina Grabnarja in Žige Divjaka s skupnim naslovom Čakajoč Supermana. Vsem trem projektom - O kočiji, o strežniku, o pesmih in o dogajanju; Uspeh; Tik pred revolucijo: Mladost - je skupno, da vsebinsko odgovarjajo naslovu, ki sporoča, da človeštvo potrebuje nekoga, ki bo rešil svet, je dejal Samobor.

Poleg gledališča tudi glasbeni dogodki V petek, 28. novembra, se v Mali drami obeta premiera otroške predstave z naslovom Gledališka bum-bonjera Luke Martina Škofa in Blaža Rejca v Škofovi režiji, za odraslo občinstvo, željno glasbe, pa so pripravili še tri posebne dogodke. V soboto, 8. novembra, se bo na velikem odru predstavilo indonezijsko senčno gledališče Pergelaran Vajang Kolaborasi, v sklopu Drama akustika pa bodo v nedeljo, 16. novembra, na velikem odru gostili Festival slovenskega šansona, ki ga pripravlja 1. program Radia Slovenija, dva tedna pozneje, 30. novembra, pa še koncert Severe Gjurin z zasedbo.

V sklopu Družabno in družbeno v novembru bodo 11. novembra pripravili dva pogovora. Ob 17. uri bo tekla beseda ob izidu romana Toneta Partljiča Sebastjan in most, uro pozneje pa še o Ignaciju Borštniku pred predstavo Hotel Modra opica.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin