Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 12. 2014, 9.59

8 let

Ko ljubljanska piarovka razburka zaspano Grosuplje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Piarovka je simpatičen roman, v katerem se prepletajo tipične značilnosti t. i. chick flick romanov s profesionalnimi preskoki v svet odnosov z javnostmi.

Avtor: Petja Rijavec Založba: MIŠ založba, 2014 Cena: 25,95 evra (trda vezava, 231 strani)

Domen je tipični provincialni japi. To pomeni, da želi biti ugledni Žabar in tudi sam ves čas poudarja, da je Grosuplje samo podaljšek Ljubljane. Vendar pa mu zaradi dolenjskega naglasa, briljantine v laseh in malikovanja cenenega cvička, ki ga prideluje sam in je ravno zato tako cenen in zanič, transformacija v gospoda ne uspeva najbolje.

To je Domen, neodvisni kandidat za župana Grosuplja. Poročen je z Vlasto in ima sina z dvema imenoma in dvema priimkoma. In v središču mesteca ima športno-rekreativni center Loparček, kjer se zbirajo lokalni veljaki.

Kdo ve, morda sem prav zaradi svojega zaničevalnega odnosa do moških, ki mu ljubkovalno pravim "visoki kriteriji", kronično samska ljubica poročenih tipov, zaradi česar sem sicer imela veliko dobrih ljubimcev, a bolj malo pravih prijateljic. Večina jih namreč ni mogla razumeti, od kod mi čas, volja in energija za cele ure bolj ali manj dobrega seksa – seksa brez urnika, obveznosti in zadržkov.

In to je Taja, postavna piarovka sredi tridesetih let, ki se čez noč odloči pustiti varno, a že malce dolgočasno službo v ljubljanski agenciji in se preseli v Grosuplje, da bi do zmage na županskih volitvah pomagala zgoraj opisanemu Domnu.

Z ne ravno profesionalno ekipo se mora Taja znajti, kakor ve in zna. Zadevo vzame v svoje roke in se loti preoblikovanja Domnove javne podobe. Nauči ga osnov nastopanja, primernega oblačenja in vedenja.

V ekipi je tudi Simon, gostilničarjev sin, s katerim se Taja, ki je v Ljubljani pustila tudi telesne užitke, zaplete v seksualno razmerje. A bolj kot mišičnjak Simon jo s prodornimi vprašanji, sicer vezanimi na sumljive posle njenega šefa, vznemirja Aljaž, novinar enega od lokalnih medijev.

Meseci priprav na volitve minevajo, Taja pa vedno bolj podrobno spoznava Grosupeljčane, njihove navade in posebnosti. Deli jih predvsem odnos do romske skupnosti, ki živi v bližini, zato ne manjka predsodkov in celo sovraštva. Na sled pa pride še eni stvari, ki ji ne da miru. Kaj se v nočnih urah dogaja v Loparčku?

Piarovka je pravi chick flick roman, ki smo jih vajeni predvsem iz anglosaškega okolja (saj veste, Bridget Jones). V njem spremljamo uspešno karieristko, ki ji moški kar padajo v naročje, ona pa si želi le napredovanja in neobveznih razmerij. A lepotica Taja ima tudi nežno, človeško plat, ki se izkaže predvsem v trenutkih, ki jih preživi doma, v trenirki, s skodelico kave in cigareto v roki.

Avtorica Piarovke Petja Rijavec je v svoj prvenec vpletla tudi značilnosti in zakonitosti piarovskega dela, s tem pa na svojevrsten način pripomore k poznavanju tega poklica. Ker tudi sama izhaja iz tega posla, o tem piše lahkotno, a prepričljivo.

Ne spreglejte