Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
19. 12. 2014,
13.23

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

knjige darila

Petek, 19. 12. 2014, 13.23

4 leta, 4 mesece

Kaj kupiti knjigoljubcem v vašem življenju?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Knjiga je najlepše darilo, zato smo zbrali nekaj predlogov, kaj lahko letos kupite ljubiteljem knjig v svojem življenju, če bi jim radi podarili dela slovenskih avtorjev in avtoric.

Nagrajene knjige Pri izbiri knjig se lahko zanašate na mnenja žirantov in žirantk ter izberete knjigo, ki je letos prejela katero izmed vidnih literarnih nagrad. Na primer pesniško zbirko Anje Golob Vesa v zgibi, ki je prejela Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko, ali pa zbirko esejev Kdor prej umre, bo dlje mrtev, za katero je Marcel Štefančič, jr. prejel Rožančevo nagrado.

Nagrado kresnik je letos prejel Davorin Lenko za roman Telesa v temi, še vedno pa je aktualna prav tako s kresnikom nagrajena knjiga To noč sem jo videl Draga Jančarja, saj je pisatelj zanjo letos dobil francosko nagrado za najboljši tuji roman. Pred kratkim je izšel tudi njegov novi roman Maj, november.

Naslov knjiga leta 2014 so na Slovenskem knjižnem sejmu dobila pisma Ljubimca z Vošnjakove ulice: ljubezenska pisma Silve Ponikvar in Karla Destovnika Kajuha, ki jih je zbral Mihael Glavan, Zoran Knežević pa je z zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat dobitnik nagrade za najboljši prvenec, ki so jo prav tako podelili na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu.

Nove knjige Mihe Mazzinija in novi roman Brine Svit Svojim bližnjim lahko podarite tudi najnovejša dela pisatelja, scenarista in kolumnista na Planet Siol.net Mihe Mazzinija, ki je letos izdal roman Izbrisana, če pa boste obdarovali angleško govoreče prijatelje in prijateljice, naj namignemo, da sta v angleščini letos izšla njegova romana Paloma negra in Drobtinice (Crumbs).

Če bi Mazzinijeve kolumne radi podarili v tiskani obliki, so te letos izšle v njegovi že drugi zbirki kolumn Samo smeh nas lahko reši.

Novi roman je letos izdala tudi Brina Svit, tokrat o Slovencih v Argentini z naslovom Slovenski obraz, istočasno pa je izšel tudi roman Milana Dekleve Benetke, zadnjič, v katerem ima glavno vlogo junakinja, ki jo je navdihnila sestra Srečka Kosovela. Letos smo v Sloveniji dobili tudi dve maratonski knjigi. Eno so družno spisali Boštjan Videmšek, Samo Rugelj in Žiga X. Gombač ter jo poimenovali Ultrablues, Jasmina Kozina Praprotnik pa je napisala knjigo Bela dama o tekačici Heleni Žigon.

Knjige o slovenskih legendah Ob stoletnici rojstva Vitomila Zupana je letos v zbirki Album izšla lična knjiga Važno je priti na grič, v kateri je več kot 20 avtorjev pod taktirko Ifigenije Simonović, Aleša Bergerja, Nele Malečkar in Alenke Puhar rekonstruiralo življenje in delo tega pisatelja, dramatika in pesnika. Če bi raje kot biografski pregled Zupanovega življenja in dela podarili roman, pa je ponovno izšla Komedija človeškega tkiva, ki je po mnenju številnih eden od vrhuncev slovenske književnosti.

Spomladi je izšla tudi knjiga Barbare Borčić Celostna umetnina Laibach, ki se osredotoča predvsem na likovni vidik skupine, svojo vizualizacijo pa je v stripovski obliki pred kratkim dobila tudi Butnskala, ki jo je v celoti prepisal in ilustriral eden od avtorjev izvirne radijske igre Marko Derganc - Dergi.

Ne spreglejte