Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
11.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 3. 2013, 11.49

7 let, 12 mesecev

Hilary Mantel s še eno knjižno nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po Bookerjevi nagradi in nagradi costa je Hilary Mantel za svoj roman Bring Up the Bodies prejela še nagrado Davida Cohena, znano tudi kot britanska Nobelova nagrada.

Hilary Mantel je tako v svojo zbirko prestižnih nagrad dodala še 46 tisoč evrov vredno nagrado Davida Cohena. Vendar pa je moral vodja strokovne žirije Mark Lawson dodelitev nagrade izjemno uspešni avtorici zagovarjati, saj se številnim zdi, da je ta letos prejela preveč nagrad in pozornosti. Kot poroča Guardian, je Lawson ob tem dejal, da se mu zdi paradoksalno, da je podelitev britanske Nobelove nagrade za književnost avtorici, ki je ena najbolj priznanih in priljubljenih v literarnem svetu, za koga lahko sporna.

"Mnenje številnih komentatorjev in verjetno po tihem tudi avtorjev, ki se ne počutijo dovolj cenjene, je, da je Hilary Mantel nagrado dobila prehitro. A takšne očitke smo v žiriji takoj zavrnili. Bilo bi absurdno, da bi serija velikih uspehov nekomu preprečila, da bi dobil nagrado Davida Cohena in se zapisal med največje v literarnem svetu."

Nagrado, ki jo vsaki dve leti podeljujejo za življenjsko delo, so prvič podelili leta 1993, do zdaj pa so jo med drugim prejeli tudi Nobelovi nagrajenci, kot so Seamus Heaney, VS Naipaul, Harold Pinter in Doris Lessing, zadnjo pa je leta 2011 dobil Julian Barnes. Hilary Mantel je v svoji 28-letni karieri napisala 13 knjig, dve od njih, Wolf Hall in Bring Up the Bodies, pa sta postali tudi prodajni uspešnici in sta bili nagrajeni z Bookerjevo nagrado. "Nekateri bralci mislijo, da sem se rodila na dan, ko je izšel roman Wolf Hall," je nagrajenka povedala za Guardian. "Nagrada Davida Cohena izkazuje, da v umetnosti nihče ne uspe čez noč. Stvari ne delujejo tako. Treba si je pripraviti teren in čutim, da je nagrada priznanje, da mi je v številnih letih pisanja uspelo izpopolniti svoje delo."

Tudi žirija je poudarila, da si je Mantelova nagrado zaslužila zaradi svoje dolgoletne kariere. "Čeprav smo bili žiranti navdušeni nad njenima romanoma Wolf Hall in Bring up the Bodies, upamo, da bo nagrada bralce opozorila na njena zgodnejša dela, kot so romani Flugg, A Change of Climate in Beyond Black … Ko smo razmišljali o tej izjemni karieri, smo se odločili, da imamo dovolj ljudi, ki tarnajo, da je Hilary Mantel dobila že dovolj nagrad."

Del nagrade pa vključuje tudi nalogo. Hilary Mantel mora zdaj izbrati dobitnico ali dobitnika nagrade Clarisse Luard, 14.500 evrov vredne nagrade za pisatelje, mlajše od 35. Izbrala je svojo varovanko Katie Ward, ki je leta 2011 izdala knjigo Girl Reading.

Ne spreglejte