Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
9.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vojvodinja Catherine Kate Middleton princesa

Torek, 19. 2. 2013, 9.10

4 leta

Hilary Mantel: Kate je plastična princesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nagrajena pisateljica Hilary Mantel je na predavanju v Britanskem muzeju ostro napadla vojvodinjo Catherine.

Na predavanju z naslovom Undressing Anne Boleyn, ki ga je v Britanskem muzeju organiziral London Review of Books, se je pisateljica Hilary Mantel dotaknila tudi ljubljenke britanskih src, noseče žene prestolonaslednika princa Williama, vojvodinje Catherine.

Šestdesetletna dvakratna Bookerjeva nagrajenka je Kate primerjala z Marijo Antonieto, princeso Diano in Anne Boleyn, zanjo pa ni našla ravno pohvalnih besed. Kate je izložbena lutka brez lastne osebnosti "Opazovala sem Kate, ki je postala lutka, na katero obešajo določene krpe," je transformacijo Kate od Williamovega dekleta do bodoče kraljice opisala avtorica, ki slovi po svojem ostrem jeziku. Kate je opisala kot "izložbeno lutko brez lastne osebnosti, definirano zgolj z oblačili,ki jih nosi."

Danes se je Kate znašla v novi vlogi, saj je končno noseča, kar so od nje pričakovali vse od njene poroke s princem Williamom. "Ovita je v set novih atributov … njena edina vloga in namen sta roditi otroka."

Na predavanju, ki je bilo 4. februarja, je Mantelova svojo kritiko podkrepila tudi z opisom prvega uradnega vojvodinjinega portreta, ki so ga razkrili pretekli mesec in ki po njenem mnenju razkriva, kako prazna je pravzaprav Kate. "Njene oči so mrtve, nosi nasmeh ženske, ki si želi slikarju reči, naj se spelje."

Njeno predavanje bo v polnem obsegu objavljeno tudi v tiskani obliki, Mantelova pa pravi še, da Kate ni v ničemer podobna samosvoji in močni Anne Boleyn, ki je bila v podobni vlogi kot vojvodinja, a za razliko od nje "močna, pametna in osredotočena ženska".

Ne spreglejte