Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
16. 10. 2015,
12.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fotografije

Petek, 16. 10. 2015, 12.51

6 let, 6 mesecev

Glava navzdol, palec pa na zaslonu - še pred nekaj leti se nismo vedli tako

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S tehnologijo smo prepleteni tako kot še nikoli, danes je bistvena priključenost. Vedno znova pa se znajdemo v trenutku, ko lahko opazujemo, kako smo v tej povezanosti postali nepovezani.

Družina sedi v newyorškem lokalu. Fizično so blizu, vendar družabno oddaljeni. Oče in hčerki so zazrti vsak v svoj telefon. Brskajo po spletu, na pametnem telefonu komentirajo objave na družabnih omrežjih in si z ljudmi na drugem koncu mesta pošiljajo fotografije. Mama dveh najstnic je tudi v njihovi družbi, čeprav se med seboj ne družijo. Njen mož ob tem na glas komentira neko bizarnost, ki jo je našel na spletu, pokaže ji na svojem telefonu.

To je ena od sodobnih situacij današnje uporabe tehnologije v vlogi komunikacijskih naprav, pri kateri bi lokacijo, torej newyorški lokal, lahko tudi izbrisali, namesto tega pa zapisali marsikateri kraj na svetu, zgodba pa bi ostala. Prav tako bi lahko navedli še številne druge ponazoritve, kako smo se z uporabo pametnih telefonov in drugih vmesnikov znašli ob različnih pasteh in čereh sodobnega komuniciranja in interakcije. Ne nazadnje je postala tehnologija globalna kultura, ki ima številne posledice na vseh ravneh naših življenj.

Tehnologija je postala globalna kultura Opazovanje družine v newyorškem lokalu, sicer eden od že mnogokrat videnih prizorov z raznimi različicami, je bilo ključno za fotografa Erica Pickersgilla, ki se je na to temo lotil projekta. Poimenoval ga je Removed. S tem je naslovil serijo fotografij ljudi v različnih razmerjih in situacijah ter v položajih, kot da uporabljajo pametne telefone. Le s to razliko, da so fotografije nastale brez dejanske fizične prisotnosti naprav.

Brez kakšnega dodatnega komentarja, brez moraliziranja, tudi delno na duhovit način je Pickersgill pokazal, kako nam je to že znano, prepoznano. S tem pa podčrtal spremembe, ki jih je prinesel naš nekonflikten odnos s tehnologijo. Vizualiziral je trenutke, ki govorijo o preobrazbah naših socialnih življenj, izzvanih s povezanostjo z napravami in medmrežjem.

Naša usodna povezanost s spletom, napravami in vmesniki tako ni prinesla le novih polj za komuniciranje in interakcijo ter tako po drugi strani do neke mere okrnila "analognih" srečanj, temveč je, kot kažejo fotografije, v nove položaje potisnila tudi naše telo.

S tehnologijo se spreminja tudi naše telo Kolikokrat se v sočasju znajdemo z glavo navzdol in s premikajočim se palcem, s katerim se podimo po zaslonu telefona? Na tak in podobne načine telesa nismo uporabljali še pred desetletjem. Danes se tako s tehnologijo spreminja tudi naše telo in njegove tehnike.

Kot pokažejo Pickersgillove fotografije, pa smo govorico telesa, ki jo poganja uporaba tehnologije, že dodobra osvojili, saj tudi brez fizične prisotnosti komunikacijske naprave brez dvoma vemo, za kaj gre. To pa zato, ker to doživljamo vsakdan, nenehno in v vseh mogočih trenutkih. S tem se nam velikokrat odmika prav fizičnost, v kateri smo. Kot to portretira podoba para na jahti sredi morja, kjer je pogled v zaslon privlačnejši kot zrenje v morje. Tako kot je dogajanje na družabnem omrežju močnejše kot druženje s prijateljem ob sebi na kavču. Z željo, da komuniciramo in smo v interakcij, se nam tako, ob tem ko iščemo socialno situacijo v medmrežju, tako lahko izmika tista, v kateri smo v resnici.

Fotografije iz serije Removed

Ne spreglejte