Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
14.30

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Festival Lent

Torek, 20. 6. 2023, 14.30

10 mesecev, 2 tedna

Festival Lent zaradi obnove Lenta višje v mestu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

V petek se v Mariboru začenja Festival Lent. Zaradi obnove Lenta letos ne bo potekal na tem nabrežju Drave, po katerem je dobil ime, ampak bo dogajanje do 1. julija predvsem na trgih mestnega jedra in v Mestnem parku. Glavni oder bo na Trgu Leona Štuklja, Jurčkov in Večerov oder na Glavnem trgu, ulično gledališče na Trgu svobode.

Festival, ki ga prirejajo že več kot tri desetletja, po besedah direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine znova prinaša pester program. "Pripravili smo spet za vsakega nekaj," je dejal ob srečanju s pokrovitelji in podporniki festivala. Poudaril je, da brez prispevka teh festivala ne bi bilo.

"Letošnje leto je težko za Maribor in veseli smo, da je marsikdo prepoznal pomen tega festivala. Tako lahko mi lažje pomagamo nevladnim ustvarjalcem, ki so se znašli v zelo nezavidljivem položaju. Praktično z vsemi v Mariboru sodelujemo in jih tako podpremo," je povedal.

Vladimir Rukavina | Foto: Pigac.si Vladimir Rukavina Foto: Pigac.si

Mestna občina Maribor prispeva za Festival Lent 200 tisoč evrov. Župan Saša Arsenovič je poudaril, da občina prispeva tudi z urejanjem mesta, in prav s tem namenom trenutno urejajo Lent, nedavno se je končala obnova Vojašniškega trga in Sodnega stolpa. Žal mu je, da dela na Lentu še niso končana, a verjame, da bo festival lahko prihodnje leto spet tam.

Edino festivalsko prizorišče, ki bo letos neposredno na Lentu, je Sodni stolp, kjer bodo med drugim nastopili Jure Ivanušič, Severa Gjurin in Robert Petan. V bližnjem avditoriju lutkovnega gledališča oziroma Minoritih bo oder za komedijo in jazz z zvezdniki, kot so Seun Kuti, Manu Katche, Fred Wesley, Dobet Gnahore in Božo Vrećo.

Glavni oder: od Joker Out do Folkarta

Na glavnem odru na Trgu Leona Štuklja bodo nastopili med drugim Joker Out, Klemen Slakonja, Indexi z gosti, Vlado Kreslin, Rock Opera - Queen Symphony in Tržaški partizanski zbor Pinka Tomažiča. Tu bosta tudi koncert Piše se leto in folklorni festival Folkart, ki letos praznuje 35 let in prinaša nastope skupin iz Zimbabveja, Indonezije, Kitajske, Srbije, Češke in Bolgarije.

Festival Lent | Foto: Pigac.si Foto: Pigac.si

Združeni Jurčkov in Večerov oder bosta prvič na Glavnem trgu, kjer bodo nastopili med drugim Avtomobili, Ana Pupedan, Janez Bončina, Tomaž Domicelj in Čedahuči. V Vetrinjskem dvoru bo že tradicionalno stand up in otroški program, v Dvorani Union klasična glasba, v Mestnem parku dogajanje za družine in na terasi Mariboxa Oder KMŠ za nove generacije slovenskih glasbenikov. Cikel Pozor! Muzika na cesti bo tekel na Grajskem trgu.

Rukavina: Pomembno je, da živi vse mesto

"Spet malo improviziramo, malo se selimo, žal letos z manj stvarmi na nabrežju Drave, a v upanju, da bo prihodnje leto bistveno drugače," je dejal Rukavina. "Tudi to, da se pomikamo vedno bolj v mesto, da vse mesto živi, da živi park, da kljub gradbiščem delujemo, je pomembno," je dodal.

Festival tudi letos pod svojim okriljem gosti vrsto programov nevladnih organizacij, kot so Živa dvorišča, StopTrik in DokuDoc. V njegovem okviru teče tudi festival uličnega gledališča Ana Desetnica.

Ne spreglejte