Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
30. 5. 2018,
12.49

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

17

Natisni članek

Slovensko mladinsko gledališče neonacizem gledališče

Sreda, 30. 5. 2018, 12.49

5 let, 10 mesecev

"Čeprav je bila policija povsod v okolici gledališča, ni posredovala"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

17

SMG Češka | Foto Arhiv SMG

Foto: Arhiv SMG

V Slovenskem mladinskem gledališču so se na nedavne dogodke, ko je na festivalu v Brnu predstavo Naše in vaše nasilje nasilno prekinila neonacistična skupina, odzvali s protestnim pismom. Naslovili so ga na češko veleposlanico v Ljubljani, v njem pa opozorili na neustrezen odziv lokalne policije ob omenjenem dogodku.

"V imenu Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Slovenija odločno protestira proti dogodkom, ki so se pripetili med izvedbo naše predstave Naše nasilje in vaše nasilje 26. maja 2018 na festivalu Divadelní Svět Brno v Brnu na Češkem," sta pismo, naslovljeno na češko veleposlanico v Ljubljani Věro Zemanovo, začela direktor Tibor Mihelič Syed in umetniški direktor gledališča Igor Injac.

Predstavo, ki jo je režiral Oliver Frljić, je na festivalu na Češkem namreč brutalno in nasilno, kot poudarjata direktorja gledališča, prekinila skupina desničarskih skrajnežev, poimenovanih Slušní lidé (Spodobni ljudje).

Neonacisti
Novice Neonacisti prekinili predstavo slovenskega gledališča v Brnu #video

Naše nasilje in vaše nasilje je uprizoritev s provokativnimi prizori. Najbolj je na udaru kratek prizor, v katerem Jezus Kristus posili muslimanko. Umik predstave s festivalskega programa so pred dnevi zahtevali v češki škofovski konferenci in komunistični svetniki v mestnem svetu Brna. Vodstvo Narodnega gledališča Brno se kljub velikim pritiskom za umik predstave ni odločilo. | Foto: Arhiv SMG Naše nasilje in vaše nasilje je uprizoritev s provokativnimi prizori. Najbolj je na udaru kratek prizor, v katerem Jezus Kristus posili muslimanko. Umik predstave s festivalskega programa so pred dnevi zahtevali v češki škofovski konferenci in komunistični svetniki v mestnem svetu Brna. Vodstvo Narodnega gledališča Brno se kljub velikim pritiskom za umik predstave ni odločilo. Foto: Arhiv SMG

Metali so papir in pljuvali po igralcih

Ti so sredi predstave začeli vpiti in obmetavati igralce s papirjem, nato so stopili na oder in postavljeni v vrsto pred nastopajočimi te potisnili v ozadje, nato pa po njih tudi pljuvali. Na odru so stali 40 minut in tako večini kratili pravico do ogleda predstave, sta dogodke opisala podpisnika protestnega pisma.

"Čeprav je bila policija vsepovsod v okolici gledališča, ni hotela posredovati, češ da ima skupina pravico do izražanja svojega mnenja. Ali to pomeni, da vsakokrat, ko nam kakšna gledališka predstava ni všeč, lahko vdremo na oder in protestiramo?" so na neodzivnost policije opozorili v slovenskem gledališču.

Goran Injac, SMG
Trendi V Sloveniji je resda veliko turistov, a gredo prej v hribe in na morje kot pa v gledališče

Direktor Tibor Mihelič Syed in umetniški direktor Slovenskega mladinskega gledališča Igor Injac sta po nedavni prekinitvi predstave Naše nasilje in vaše nasilje na češkem festivalu, ko je začela skupina neonacistov vpiti, nato pa je vdrla na oder, kjer je igralce potisnila v ozadje, nanje metala papir in jih pljuvala, v protestnem pismu opozorila na neodzivnost lokalne policije. Zapis sta naslovila na češko veleposlanico v Ljubljani. | Foto: Vid Ponikvar Direktor Tibor Mihelič Syed in umetniški direktor Slovenskega mladinskega gledališča Igor Injac sta po nedavni prekinitvi predstave Naše nasilje in vaše nasilje na češkem festivalu, ko je začela skupina neonacistov vpiti, nato pa je vdrla na oder, kjer je igralce potisnila v ozadje, nanje metala papir in jih pljuvala, v protestnem pismu opozorila na neodzivnost lokalne policije. Zapis sta naslovila na češko veleposlanico v Ljubljani. Foto: Vid Ponikvar

Neodzivnost lokalne policije

Prav tako je ob dogodkih na Češkem vodstvo Slovenskega mladinskega gledališča skupaj z organizatorji festivala vztrajalo in zahtevalo, naj se policija odzove, vendar so jim odgovorili, da ni prišlo do nobenega pravega nasilja, zato tega ne more narediti.

"To pomeni, da se brnska policija, orodje čeških oblasti, ni odzvala, preprečila nasilja in zavarovala svobode govora in umetniškega izražanja, temveč je, preden je posredovala, raje čakala na to, da je do nasilja prišlo," sta gledališčnika še zapisala v protestnem pismu češki veleposlanici v Ljubljani.

Trendi SMG izrazilo podporo varšavskem gledališču, obveščen je tudi Juncker

"Skupaj s češkim občinstvom smo ubranili temeljne pravice svobode"

Po prekinitvi jim je predstavo nato le uspelo odigrati v celoti in tako smo "skupaj s češkim občinstvom ubranili temeljne pravice svobodne in demokratične družbe," sta proti koncu še zapisala Tibor Mihelić Syed in Igor Injac. Ob tem pa opozorila, da je oblastem mesta Brno in lokalni policiji spodletelo, da bi zavarovala temeljne človekove pravice, s "čimer je našo skupino izpostavila resnemu tveganju, da bo podvržena nečloveškemu ravnanju".

"Češka republika je sekularna in demokratična država, zato je dogodek, ki se je zgodil v Brnu, nesprejemljiv," sta Mihelič Syed in Injac zaključila zapis.

 

Ne spreglejte