SiolNET. Trendi Kultura
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

105-letni Boris Pahor: Vsak dan se priklonim življenju #video

1,35

termometer

''Evropskemu parlamentu sem predlagal, da bi se človeštvo zbralo in bi iskali način, da bi za človeško življenje našli neki smisel. Da ne bi bilo na svetu nobeno bitje, ki se imenuje človek, ne lačno ne žejno," je ob svojem rojstnodnevnem slavju povedal Boris Pahor, domoljubni pisatelj, ki je v Kopru praznoval svoj 105. osebni praznik.

Naš največkrat prevedeni pisatelj je pri svojih zavidljivih letih še vedno bistrega duha, ki opozarja na prezrte v družbi in s prstom kaže na vrednoto domoljubnosti. ''Ko sem pisal, sem bil vsa ta leta z eno nogo zavezan na nogo pisalne mize,'' je o svoji ljubezni do pisateljevanja povedal Pahor. 

''Hočem povedati to, kar družba potrebuje''

Na vprašanje, kaj je recept za tako čilo in dolgo uspešno življenje, je skromno odgovoril, da je vsak dan rad hodil v hribe, poskrbel za kosilo in večerjo, prav tako pa tudi delal to, kar je želel in ga je veselilo.

''Uspelo mi je,'' je še pripomnil in kritično povedal, da je nekatere knjige napisal boljše, druge pa tudi slabše. ''Hočem povedati to, kar sem doživel in kar družba potrebuje za to, da bi se popravila,'' je dodal ob svojem glavnem motivu za ljubezen do pisanja.

Pisatelj je v življenju preživel marsikatero grenko preizkušnjo. ''Rešil sem se taborišča in potem bolezni, da nisem umrl,'' je povedal Pahor, ki je zaradi življenjskih prelomnic toliko bolj hvaležen za to, kar dela, in da je še živ. ''Vsak dan življenja se poklonim njegovi skrivnosti,'' je dodal ob misli, da je to zanj kot bog, narava, univerzum. Kot nekaj, v kar resnično veruje.  

Novice Kako bi pisatelj Boris Pahor reševal begunsko krizo v Evropi (video) Boris Pahor Trendi Boris Pahor: Današnja Evropa je v takšnih škripcih, da nimamo druge rešitve kot dialog Novice Boris Pahor ob 103. rojstnem dnevu: V ospredje moramo postaviti zdravo nacionalno zavest nasilje Novice Boris Pahor o zalezovanju tajne organizacije: Česa takega si nisem predstavljal Boris Pahor spomenik Novice Boris Pahor bo kandidiral na deželnih volitvah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 136
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin