Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 1. 2022,
8.53

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča SPAR Slovenija d.o.o.

Natisni članek

Vege Januar veganska prehrana lokalna hrana vegansko SPAR advertorial

Petek, 14. 1. 2022, 8.53

2 meseca, 2 tedna

Veganski izdelki za največje gurmanske užitke

Vsebino omogoča SPAR Slovenija d.o.o.
spar slovenija

Vse več ljudi se odloča za hrano, ki ni živalskega izvora. Ne glede na razlog je tovrstna izbira korak v smeri skrbi za okolje. Tako je tudi poseganje po hrani lokalnega izvora. Če ti dve lastnosti združimo in jima dodamo najboljšo gurmansko izkušnjo, dobimo linijo veganskih izdelkov Grashka, ki jih lahko najdemo na policah trgovin SPAR.

Tudi veganski jedilnik je lahko pester in lahko, tako kot vsak drugi, zagotavlja polno mero gurmanskih užitkov. Zato ni presenetljivo, da po veganskih izdelkih posegajo tudi zapriseženi mesojedci, saj lahko z njimi pripravijo prave kulinarične specialitete. Priljubljenost veganske hrane zadnja leta strmo narašča in temu sledijo tudi pri SPARU. Tako so že tako pestremu naboru veganskih in vegetarijanskih izdelkov dodali še polnovredne rastlinske izdelke slovenske znamke Grashka.

Ste vedeli?

SPAR Slovenija svojim kupcem ponuja pester izbor vegetarijanskih in veganskih izdelkov. Ti niso namenjeni le tistim, ki so se odločili, da bodo iz svoje prerane izločili živila živalskega izvora. Nemenjeni so tudi vsem drugim, ki morda le radi sledijo trendom, preizkušajo nove specialitete ali pa si želijo obogatiti svoj jedilnik z novimi, drugačnimi gurmasnkimi specialitetami.  

Široko ponudbo hranljivih in polnovrednih izdelkov, ki jih najdemo pod blagovno znamko SPAR Veggie, so pri SPARU Slovenija dopolnili tudi z izdelki iz linij Garden Gourmet, Grashka in Veganz

Nova delovna mesta v Šaleški dolini

Martin Rojnik, ustanovitelj Grashke in David Kovačič, generalni direktor podjetja Spar Slovenija. | Foto: Martin Rojnik, ustanovitelj Grashke in David Kovačič, generalni direktor podjetja Spar Slovenija.

Ustanovitelj Grashke je nihče drug kot soustanovitelj nekdanje restavracije Kucha, Martin Rojnik. Linija fermentiranih izdelkov je nastala kot odziv na prehransko krizo ter izgubljanje stika z naravnim okoljem, zaradi česar je sestavljena zgolj iz regionalnih sestavin. Pomeni novo generacijo veganske prehrane, ki sledi tako tradiciji kot konceptu lokalne samooskrbe, s čimer v največji meri tudi skrbi za okolje.  

Prav to pa je vodilo akcije "To smo mi", s katero si v družbi SPAR Slovenija skupaj z lokalnimi podjetniki, pridelovalci, rejci, malimi in velikimi kmeti prizadevajo za ustvarjanje odpornih in kratkih dobavnih verig. Ob tem v ospredju ostaja tudi zagotavljanje pestre ponudbe raznolikih okusov, ki tlakuje pot številnim gurmanskim užitkom. Tako so svoje mesto na njihovih policah našli tudi izdelki Grashka.

Pomena sodelovanja z lokalnimi pridelovalci in vključenosti lokalnih izdelkov v svojo ponudbo se močno zaveda tudi generalni direktor SPAR Slovenija David Kovačič: "S ponosom podpiramo ekološke izdelke in slovenske prodorne zgodbe, kot je Grashka, ki obenem s svojo novo proizvodnjo v Velenju ter odpiranjem delovnih mest pomeni veliko dodano vrednost za prebivalce Šaleške doline."

Z izdelki Grashka lahko pripravite okusne jedi. Na sliki: štruklji in pate.  | Foto: Z izdelki Grashka lahko pripravite okusne jedi. Na sliki: štruklji in pate.

Novi in edinstveni okusi

Veganski izdelki Grashka so narejeni iz regionalno pridelanih ekoloških sestavin brez umetnih aditivov. Že znanim sestavinam, kot so čičerika, ajda, konoplja, bob in beli fižol, so dodali popolnoma nove in edinstvene okuse, ki nastanejo s postopki fermentacije, dehidracije in dimljenja.

Hrano pridelujejo z mislijo na okolje in odgovorno rabo naravnih virov, zato pomeni odločen korak k učinkovitejšemu prehranskemu modelu. Z visoko vsebnostjo beljakovin ponujajo možnost izbire odgovorne rastlinske prehranske rešitve, obenem pa so odlično gorivo za naše telo. 

Spoznajte izdelke Grashka

BUCK - bio dimljen ajdov valj, klasik ali pikant

BUCK - bio dimljen ajdov valj, klasik. | Foto: BUCK - bio dimljen ajdov valj, klasik. Ajda velja za zdravo in hranljivo žito v rastlinskem kraljestvu, a kako jo okusno zaužiti? Grashkin razvojni oddelek se je dolgo spopadal s tem izzivom. Rezultat je dimljeni ajdov valj Buck. Hladno luščena ajda iz slovenskega ekološkega mlina Stražar je bogata z beljakovinami in sestavljenimi ogljikovimi hidrati, našim glavnim virom energije.

Uporaba: izdelek lahko uporabite pri enolončnicah, picah in v solati. Za boljšo izkušnjo valj narežite na kolute in jih popecite z obeh strani. Prileže se kot narezek ali v sendviču in kot priloga toplim ali hladnim jedem.

TOFU bio klasik ali dimljen

TOFU bio klasik. | Foto: TOFU bio klasik. Tofu se je prvič pojavil pred več kot 2000 leti, in sicer v azijski kulinariki. Tudi danes soja velja za enega od najpomembnejših virov beljakovin. Skrbno izbrane sorte regionalne ekološke soje in ročna priprava izdelka ustvarijo prepričljivo kulinarično izkušnjo.

Uporaba: klasični tofu lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh. Zaradi nevtralnosti okusa ga lahko začinite po svojih željah. Primeren je za azijske jedi, narezek, sendvič, solatne krožnike, rižote in enolončnice.

Oyster Jerky - bio dimljen bukov ostrigar

Oyster Jerky - bio dimljen bukov ostrigar. | Foto: Oyster Jerky - bio dimljen bukov ostrigar. Dimljen bukov ostrigar je lahek, shranite ga lahko v žep ter ga prigriznete med umikanjem globalnemu segrevanju. Pridelan je trajnostno, na ekološki slami. Ponaša se z visoko vsebnostjo beljakovin in je močan adut v kuhinji.

Uporaba: lahko ga obravnavate kot fino slan in pekoč prigrizek ali pa kot dodatek gurmanskim specialitetam. Testeninam karbonara bo dimljen bukov ostrigar dodal izjemen okus, nad katerim bodo vaše brbončice naravnost navdušene. Dobro se poda tudi k picam s kislim testom ali gobovim rižotam. Lahko se odločite tudi za bolj preprosto jed, popečete kruh, dodate hrenov namaz in dimljenega ostrigarja. Ne nazadnje pa bo navdušil tudi uživalce suhomesnatih živil, saj se dimljen bukov ostrigar postavlja ob bok najboljšim izdelkom te vrste.

Tempeh bio klasik ali dimljen

Tempeh bio klasik. | Foto: Tempeh bio klasik. Tempeh se je prvič pojavil na otoku Java v Indoneziji, kjer so kuhano sojo zavijali v palmove liste in pustili kulturam Rhizopus Oryzae, da razrastejo svoje snežno bele micelije. Pri Grashki so v izdelku uporabili ekološko regionalno pridelano sojo. Tempeh je močno priljubljen med športniki, saj se ponaša z visoko vsebnostjo beljakovin.  

Uporaba: podobno kot tofu je tudi tempeh primeren za azijske jedi, narezke, sendviče, solatne krožnike, rižote in enolončnice. Za najboljšo gurmansko izkušnjo ga je dobro marinirati in popeči v ponvi. Dodajte česen, tamari omako, kis, javorjev sirup in timijan ter počakajte, da tempeh dobro karamelizira, nato pa uživajte v katerikoli jedi.

Pate - namaz iz bukovega ostrigarja

Pate - namaz iz bukovega ostrigarja. | Foto: Pate - namaz iz bukovega ostrigarja. Ko so pri Grashki razmišljali o namazu Pate, so pomislili na družino in tisto nedeljsko jutro, ko oče prinese iz pekarne sveže žemlje iz kislega testa s hrustljavo skorjo in mehko sredico. Kako si otroci veselo mažejo namaz iz bukovega ostrigarja, muškatne buče in sladkega krompirja.

Uporaba: Pate je najboljši, ko se ga na debelo namaže na dobro popečen kruhek ali toast, je pa tudi odlična osnova za omako za testenine, celo za pite in štruklje.

Chiko - bio fermentiran čičerikin blok, klasik

Chiko - bio fermentiran čičerikin blok, klasik. | Foto: Chiko - bio fermentiran čičerikin blok, klasik. Izbrana ekološka čičerika iz osrednje Italije je glavni gradnik izdelka, ki ga pri Grashki z mlečnokislinskimi bakterijami fermentirajo, naredijo lažje prebavljivega in omogočijo boljšo absorpcijo beljakovin. Za višnjo stopnjo esencialnih maščob so mu dodali tudi konopljina semena. Izdelek Chiko je primeren za vse generacije, še posebej ga priporočajo športnikom.

Uporaba: Chiko se najbolj prileže kot narezek, prav tako pa je odličen v solatah, sendvičih, rižotah in testeninah.

Ideje za pripravo okusnih veganskih jedi najdete tudi na portalu Jedel.bi. Izbirate lahko med številnimi recepti za pripravo mamljivih sladic, bogatih solat ter drugih predlogov za kosila, večerje, zajtrke, malice in prigrizke. Pa dober tek.
Ne spreglejte