Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
6.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Klet Brda

Natisni članek

martinovo martinovanje december vino penina Klet Brda advertorial

Torek, 24. 10. 2023, 6.30

2 meseca, 2 tedna

Trkanje s penino: da ali ne?

Vsebino omogoča Klet Brda
klet brdo | Foto Klet Brda

Foto: Klet Brda

S svojimi mehurčki in osvežujočim značajem je penina priljubljena izbira za številne priložnosti, kot so rojstni dnevi, obletnice, poroke, maturantski plesi in drugi pomembni trenutki v življenju. Vendar pa izbira prave penine za vaš poseben dogodek zahteva nekaj razmisleka in poznavanja različnih vrst penin ter njihovih značilnosti. V tem članku bomo raziskali ključne faktorje, ki vam bodo pomagali izbrati popolno penino, ki bo ustrezala vašemu okusu in vzdušju dogodka ter bo navdušila vaše goste. Ne glede na to, ali ste ljubitelj suhe penine ali raje uživate v slajših okusih, vam bomo podali koristne nasvete, kako izbrati penino, ki bo naredila vaš dogodek nepozaben.

Penina je vrsta šumečega vina, ki je znana po svojih živahnih mehurčkih in osvežujočem značaju. Njen izvor sega v Francijo, kjer so leta 1668 v regiji Champagne prvič začeli proizvajati vino, naravno obogateno s prisotnostjo ogljikovega dioksida, ki doda mehurčke. Danes je penina priljubljena po vsem svetu.

Tako kot pri vsakem vinu se tudi okusi penine razlikujejo glede na različne dejavnike, vključno z vrsto grozdja, regijo, kjer je pridelana, načinom pridelave in zorenja ter sladkostjo.

klet brdo | Foto: Klet Brda Foto: Klet Brda

Kako izbrati penino, ki bo primerna za določen dogodek?

Pri izbiri penine za določen dogodek je pomembno upoštevati osebne preference in okuse gostov, pa tudi vrsto priložnosti, ob kateri je postrežena. Vsekakor pa je penina odlična izbira za ustvarjanje prazničnega vzdušja in dvigovanje kozarca v čast posebnih trenutkov. S približevanju koncu leta je pred nami kar nekaj dogodkov, ki kar kličejo po penini.

November in december sta že tradicionalno meseca veselja in druženja, meseca, ko si vzamemo čas za vse, ki nam veliko pomenijo, sorodnike, prijatelje in sodelavce. V novembru z njimi proslavimo svetega Martina, ko ima sicer glavno vlogo mlado vino, prava penina pa da vsakemu takemu druženju le še piko na i. Še pogosteje pa se s peninami družimo v veselem decembru, ko v družbi svojih najdražjih sklenemo staro leto in se veselimo prihajajočega.

Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, kako z mehurčki navdušiti goste ter izbrati ustrezno penino, ki se bo kar najbolj podala vašemu dogodku.

Prva odločitev – charmat ali klasična penina?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vašega proračuna, okusa in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj dve leti, večina pa celo več. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromatiko in fine mehurčke, zaradi česar so primerne za zahtevnejše poznavalce.

klet brda | Foto: Klet Brda Foto: Klet Brda V Kleti Brda po klasični metodi pridelujejo penine Bagueri. Penine Bagueri Brut, Zero in Rosé očarajo z drobnimi in živahnimi mehurčki, ki na jeziku ustvarjajo kremen občutek. Penine so dovršene, žlahtne in elegantne. Zaznamuje jih plemenit in svojstven značaj, značilen za vsa vina v liniji Bagueri. Očarale bodo tako poznavalce kot ljubitelje. Namenjene so izbranim trenutkom, odlično pa spremljajo tudi gurmanske jedi, kot so goveji carpaccio, sveže ribe, suši in jedi iz lososa.   

Pri metodi charmat ali tankovski metodi je postopek pridelave krajši, saj je takšna penina pridelana v posodah iz nerjavečega jekla, in to že v nekaj mesecih. Posledično je tudi cenovno ugodnejša, po okusu pa bolj sveža, igriva, praviloma bolj izrazitih sadnih not ter lažje razumljiva širšemu krogu ljudi.

Priljubljene penine, ki jih Klet Brda prideluje po tankovski metodi, so pred kratkim dobile še lepšo in bolj privlačno podobo. Vas in vaše prijatelje bodo navdušile s svežim in sadnim, ravno prav sladkim okusom, hkrati pa bodo zaradi svoje dostopnosti prijazne do vašega žepa. Poseben, osvežujoč okus tem peninam daje izbrano grozdje z ugodnih leg briških gričev.

Peneča rebula, ki jo v Kleti Brda pridelujejo vse od 1962, je postala prava ikona med suhimi peninami. Za ljubitelje polsuhih in suhih penin pa so pripravili penino Rosé in Peneči muškat, ki s svojo očarljivo sadno cvetico nikogar ne pusti ravnodušnega. 

Kako pravilno postrežemo penino

klet brdo | Foto: Klet Brda Foto: Klet Brda

Penino postrežemo hladno, ohlajeno na okoli šest stopinj Celzija. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. V hladilniku naj se na izbrano temperaturo hladi vsaj nekaj ur, nikakor pa je ne ohlajajte v zmrzovalniku, saj je vino zelo občutljivo na temperaturna nihanja.

Kozarec, v katerem boste penino postregli, naj bo takšen, da omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Najboljši so kozarci tulipanaste oblike oziroma kozarci, ki so namenjeni prav postrežbi penin. Vsekakor morajo ti imeti raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša kot je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se ohrani iskrenje.

Penino se vedno postreže kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Postrežete jo lahko samo ali pa v spremljavi s prigrizki. Nikakor pa se ne poda k sladici, razen če gre za sladko penino, ob čemer velja, da mora biti vino vedno slajše od sladice.

Trkanje s kozarci – da ali ne?

Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj se s penino ne bi trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda.

Če še vedno nismo odgovorili na vaša vprašanja in razrešili vaše dileme, vas vabimo v vinoteke Kleti Brda v Ljubljano, Celje, Kranj, Novo Gorico in Dobrovo, kjer najdete celoten asortiman vin in prijazne svetovalce, ki vam bodo znali priporočati pravo vino ali penino. Vabljeni pa tudi k obisku spletne trgovine Kleti Brda, kjer za vas pripravljajo tudi posebne ugodnosti, poštnino pa vam pri nakupih nad 50 evrov podarijo. Naj bodo vaši najdragocenejši trenutki polni druženja in veselja.
Ne spreglejte